Kunsthal KAdE: KRIJT

20 mei 2018, 21:25 | Jeroen

Op 26 mei opent in Kunsthal KAdE de tentoonstelling KRIJT. Met deze tentoonstelling brengt Kunsthal KAdE een ode aan het nostalgische teken- en schrijfmateriaal op een schoolbordenondergrond.

Maar liefst zeventien Nederlandse kunstenaars maken speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk en er zijn internationale bruiklenen van onder meer Joseph Beuys en Rudolf Steiner. Het Amersfoortse Blauwdruk 033 richt de bovenzaal in, met Amersfoortse kunstenaars die reageren op het thema KRIJT. Ook HKU studenten hebben zich verdiept in het materiaal; twee videowerken zijn geselecteerd voor de tentoonstelling. Bovendien kunnen bezoekers zelf met krijt aan de slag.

Check hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

De kunstenaars installeren de komende dagen hun werken in Kunsthal KAdE. Er zijn zowel abstract als figuratief werkende kunstenaars geselecteerd, zodat een gevarieerd beeld te zien is in verschillende stijlen en vormen. Zo maakt Arno Kramer een grote muurtekening, Roland Sohier verdiept zich in het groene drieluik als altaarstuk en Lenneke van der Goot vervaardigt op een vlak stoeptegels een stoepkrijttekening; een uitstapje naar het schoolplein. Daarnaast toont KAdE een aantal bruiklenen van Joseph Beuys, Rudolf Steiner, Juan Muñoz en Nemanja Nikolić. De Servische Nikolić toont zijn geheel in krijt vervaardigde animatiefilm uit 2016.

Ook HKU studenten lieten zich inspireren door krijt. Na een seminar in samenwerking met Kunsthal KAdE waar de deelnemende kunstenaars Roland Sohier, Marjolijn de Wit en Marthe Zink een inleiding gaven zijn studenten uit verschillende studierichtingen in groepen gaan experimenten met het medium. Dat resulteerde in zes verschillende bewegende krijtwerken. Twee daarvan zijn geselecteerd voor de tentoonstelling.

Zelf aan de slag

Op verschillende manieren worden ook bezoekers uitgenodigd met krijt aan de slag te gaan. In de KAdEStudio mogen ze bekentenissen te delen middels strafregels op een bord. Ter inspiratie is de video ‘‘I Delayed Peoples Flights By Walking Slowly in Narrow Hallways’‘ (2008) van Mayke Nas te zien: een muziektheater voor vier performers, die ritmisch nieuwe bekentenissen op vier schoolborden schrijven alsof het strafregels zijn. In de KrijtKamer mag alles worden bekrijt; de wanden en zelfs de meubels. En in het KrijtLokaal hangen instrumenten aan de muur om een grote tekening mee te maken. Tijdens de opdrachten kunnen verschillende krijttechnieken worden uitgetest.

Beeld: Lenneke van der Goot, Krijtproef, 2018.Share |

Gerelateerde artikelen