Amsterdam Light Festival 2018

30 oktober 2018, 17:34 | Jeroen

Dertig kunstwerken verlichten vanaf donderdag 29 november voor het zevende jaar op rij de binnenstad van Amsterdam. Voor deze editie van Amsterdam Light Festival gingen kunstenaars, vormgevers en architecten uit zestien verschillende landen aan de slag met hun interpretatie van het thema ‘The Medium is the Message’.

Dit jaar zijn voor het eerst alle kunstwerken de gehele festivalperiode tegelijkertijd verlicht. Er is nu één tentoonstelling in de historische binnenstad van Amsterdam die bezoekers via meerdere routes op verschillende manieren kunnen beleven – varend, fietsend en wandelend. Ook nieuw is dat bezoekers dit jaar kunnen stemmen op hun favoriete kunstwerk. De publieksprijs wordt in het laatste weekend van het festival uitgereikt aan de kunstenaar van het winnende werk. Amsterdam Light Festival duurt tot en met zondag 20 januari 2019.

Licht als medium en bijzondere stadsverhalen

Uit de honderden ingezonden concepten maakte de jury van het festival een selectie van dertig kunstwerken. Het centrale thema dit jaar is de beroemde oneliner ‘The Medium is the Message’ van de Canadese filosoof en wetenschapper Marshall McLuhan. Het idee achter zijn uitspraak was simpel: de manier waarop we een boodschap versturen is minstens zo belangrijk als de boodschap zelf. De kunstenaars bogen zich dit jaar over de vraagstukken: Welke rol speelt licht als middel of juist als boodschap en hoe kan licht ruimtes laten ontstaan die anders onzichtbaar waren gebleven? Ook de stad Amsterdam als achtergrond voor het vertellen van bijzondere verhalen staat deze editie centraal. Op verzoek van het festival heeft kunsthistoricus Koen Kleijn tien stadsverhalen verzameld die gebundeld te vinden zullen zijn op de website van het festival. In zijn verhalen zoekt Kleijn naar de verbindingen tussen het thema en de stad.

Over Amsterdam Light Festival

Jaarlijks verlichten innovatieve en kwalitatieve lichtkunstwerken van (inter)nationale kunstenaars de binnenstad van Amsterdam tijdens Amsterdam Light Festival. De zevende editie van het festival vindt plaats van 29 november 2018 tot en met 20 januari 2019. Gedurende 53 dagen zijn de dertig lichtkunstwerken dagelijks van 17:00 tot 23:00 uur te bewonderen in de historische binnenstad. Via meerdere routes is het festival varend, fietsen en wandelend te beleven. Diverse rederijen bieden een vaarroute langs de lichtkunstwerken aan, waaronder founding partner Canal Tours Amsterdam – onderdeel van Stromma Nederland en sinds de oprichting van Amsterdam Light Festival nauw betrokken bij het festival. Nationale en internationale kunstenaars zijn voor deze zevende editie door het festival uitgedaagd om binnen het thema ‘the Medium is the Message’ te werken.Share |

Gerelateerde artikelen