Mama Cash Feminist Festival in het Stedelijk

8 maart 2020, 09:00 | Jeroen

Net als voorgaande jaren slaan het Stedelijk Museum Amsterdam en Mama Cash op 8 maart, internationale vrouwendag, de handen ineen met het Mama Cash Feminist Festival. Tijdens dit festival blikken ze samen terug op wat het feminisme wereldwijd bereikt heeft en wordt er vooruit gekeken naar hoe een feministische toekomst eruit zou zien. Juist in het #metoo tijdperk is dit belangrijker dan ooit.

Programma Feminist Festival

Tijdens het Feminist Festival zijn er workshops, rondleidingen, artist talks en meer met vrouwelijke kunstenaars en activisten in de hoofdrol. Zo is er Quantified, een dansvoorstelling van Sarada Sarita, boegbeeld van de Nederlandse New Way Vogue. De Nederlandse fotograaf Bertien van Manen, wiens oeuvre momenteel in het Stedelijk te bewonderen is, zal spreken over haar positie als fotograaf tegenover haar onderwerp. Emma Harjadi Herman (Mama Cash) en Wieteke van Zeil, Volkskrant-journalist, zullen bezoekers uitdagen om zoveel mogelijk vrouwelijke kunstenaars te noemen.

Muurschildering, en publiek mag meedoen

Ook zal dit jaar weer een vrouwelijke kunstenaar een opvallende schildering maken op de glazen gevel van het Stedelijk. Die wordt gemaakt door Shilov Shib Suleman, oprichter van The Fearless Collective, een feministisch collectief van kunstenaars en activisten in Zuid-Azië. Dit collectief maakt, samen met vrouwen en ondervertegenwoordigde mensen over de hele wereld, muurschilderingen in de openbare ruimte. De nieuwe schildering voor het Stedelijk echoot een werk dat The Fearless Collective recent in Delhi maakte. Suleman vraagt hiermee aandacht voor het vreedzame verzet van vrouwen tegen de Citizenship Amendment Act die Indiase moslims en andere minderheden hun staatsburgerschap kan afnemen.

Suleman begint op zaterdag 7 maart met haar schildering. Op zondag 8 maart worden bezoekers aan het Feminist Festival uitgenodigd om mee te helpen met de muurschildering.

Het Feminist Festival vindt vanaf 11 uur plaats in het Stedelijk. Voor het bijwonen van de evenementen is reserveren noodzakelijk.

Het Mama Cash Feminist Festival heeft ook programmering in WORM (Rotterdam) en Basis Aktuele Kunst (Utrecht).

Mama Cash is een internationaal fonds dat feministisch activisme financiert. Ze zijn gevestigd in Amsterdam, maar werken wereldwijd samen met groepen vrouwen, meiden en transgenders die opkomen tegen discriminatie en onderdrukking en bouwen aan een rechtvaardigere wereld.



Share |

Gerelateerde artikelen