300 extra speciale online rondleidingen

23 april 2020, 10:43 | Jeroen

Miljoenen museumbezoekers moeten helaas nog tot 20 mei geduld hebben om weer musea te kunnen bezoeken. Maar de 300 speciale online activiteiten van musea worden massaal bezocht en erg gewaardeerd.

Mirjam Moll, directeur van de Museumvereniging, gaf vandaag een statement tijdens de derde uitzending van OnsEchteGoudTV: “De sluiting van de musea geldt tot 20 mei en daar hebben we alle begrip voor, want de gezondheid van ons allemaal staat op één. Uiteraard is het ook heel ingrijpend omdat alle museumbezoekers nu niet langs kunnen komen en is het een harde klap voor alle vrijwilligers en medewerkers van musea. Maar met de digitale editie van de Museumweek maken we er iets moois van. Ik zou het ontzettend fijn vinden als zo veel mogelijk mensen meedoen en online hun favoriete kunstwerk uploaden. Namens de musea in Nederland dank ik iedereen die meedoet alvast enorm!”

Aan haar oproep wordt momenteel grootschalig gehoor gegeven. Tienduizenden mensen bezoeken, digitaal, de musea via Museumweek.nl . En honderden mensen hebben persoonlijke kunstwerken ingestuurd om op die manier deel te nemen aan het online eerbetoon, het Gouden Pronkstuk op de Dam. Zo zijn zij onderdeel van 75 jaar culturele vrijheid.

Ga voor alle laatste ontwikkelingen, activiteiten en nieuws naar de website

Beeld: Sahil Amar Aïssa (BNN-VARA-presentator) en presentator #OnsEchteGoudTV. Foto: Jorrit Lousberg

Museumweek was weer live: derde uitzending OnsEchteGoudTV

In #OnsEchteGoudTV, de dagelijkse online live uitzending, deelde presentator Sahil Amar Aïssa (bekend van Yung DWDD en presentator van BNNVARA) tips met de kijkers. Inmiddels zijn er bijna 300 extra online initiatieven die musea deze hele week aanbieden. Zo kunnen mensen de korte documentaire bekijken waarbij de blinde Vincent Bijlo laat zien dat je kunst op meerdere manieren met verschillende zintuigen kunt beleven. Deze documentaire is te zien bij het Van Abbemuseum. Met de titel ‘Pampus ligt voor Pampus’ trekt Forteiland Pampus de aandacht. Door middel van een digitale tour kun je nu alsnog het eiland bezoeken én je kunt de vlogs van de fortwachters bekijken. Als derde tip kwam de 3D tour van het Nederlands Stoommachinemuseum voorbij. Een tour die ons leidt langs bijzondere stoommachinemodellen en unieke pompen die vroeger zorgden voor droge voeten van de polderbewoners.

Kijk morgen om 16.00 uur naar #OnsEchteGoud TV op de website

De coronacrisis eist ook binnen de museumwereld haar tol. Los van de financiën, heeft de crisis invloed op geplande tentoonstellingen. Roet in het eten kwam er onder andere bij het Groninger Museum, dat een nieuwe expositie wilde openen precies op de dag dat besloten werd dat musea in heel Nederland dicht moesten. “Ik had graag in het museum zelf gestaan, maar dat is helaas gesloten. Onze tentoonstelling over 75 jaar bevrijding kon niet geopend worden”, vertelt Sander Daams, conservator van het museum. Maar de online tentoonstelling is nu vanaf 5 mei alsnog te bezoeken; online. “Met Bevrijdingsdag gaat het open. En hebben we prachtige beelden die we met iedereen kunnen delen”.

In de studio was vandaag aanwezig Cornelis van der Bas, conservator bij Museum Huis Doorn. Hij kwam vertellen over de online tentoonstelling over de wereldberoemde vliegtuigbouwer Anthony Fokker. De tentoonstelling over Fokker en vliegtuigen is nu te bezoeken via museumweek.nl met daarin opvallende zaken. “Sommige zaken die we tegenkwamen waren ook voor ons een ontdekking. Hij was natuurlijk een van de grootste vliegtuigbouwers en zijn leven was als een jongensboek. Hij maakte zijn school niet af en werd vervolgens gigantisch succesvol. Harstikke spannend dus. Over zijn leven hebben we een digitale tentoonstelling gemaakt, en het voordeel van zo’n online tour is dat je alles kunt aanklikken. We hebben daardoor extra elementen kunnen toevoegen, filmpjes, geluiden en teksten.”

Fotograaf Carolien Sikkenk laat zich inspireren door de grote Hollandse meester Johannes Vermeer. Ze maakt moderne uitvoeringen van het bekende Vermeer-schilderij ‘Meisje met de Parel’. “Het is zo’n sterk beeld, het zit in ieders geheugen, dat zorgt dat je je zaken kunt permitteren. Het filmische licht, de kleuren, de parel, iedereen herkent het. Doe je de juiste houding en zet je het licht erop, dan gebeurt er iets magisch en link je het gelijk aan het origineel. Zelfs als je een jongen met een parel fotografeert” zei ze in de uitzending. Waarbij ze ook vertelde hoe ze die foto’s maakt. Tevens heeft ze een speciale quarantaine editie gemaakt. “Zelfs met blauwe mondkapjes kun je het ‘Meisje met de parel maken’, omdat de blauwe kleur herkenbaar is.”

De Nationale Museumweek is natuurlijk voor alle leeftijden, dus ook voor de hele jonge mensen. Speciaal voor kinderen tot en met 12 jaar is er een Tikkit Talk Challenge. Hierbij worden kinderen opgeroepen om een vlog te maken over een pronkstuk dat ze gaaf vinden. Als ze die insturen maken ze kans op een VIP-rondleiding met 5 vriendjes of vriendinnetjes als de musea weer opengaan én ze krijgen een speldje thuisgestuurd. In de uitzending was de vlog van Floor uit Almere te zien en kwam Mpho aan het woord. Zij is verkozen tot dé Museuminspecteur van 2020.

Online Gouden Pronkstuk

Sinds maandag kan iedereen in Nederland het online Gouden Pronkstuk bezoeken op de virtuele Dam. Hier zijn ruim 400 pronkstukken van musea te bekijken én honderden persoonlijk ingestuurde kunstwerken van deelnemers. Iedereen kan meedoen met het eerbetoon aan 75 jaar culturele vrijheid door via museumweek.nl zijn of haar eigen foto in te sturen. Al 440 Nederlanders hebben hun eigen kunstwerk opgestuurd als eerbetoon aan 75 jaar culturele vrijheid.

Inhoud donderdag, vierde uitzending: Wat kun je morgen tijdens #OnsEchteGoudTV verwachten?

Drie deelnemers die hun persoonlijke kunstwerk hebben ingezonden voor het online Gouden Pronkstuk komen aan bod: Melanie Delabout, Rosa Scholtens en Rob van Wegen geven tekst en persoonlijke uitleg. Huis van het boek, Museum voor Anatomie en Pathologie en Uitvaartmuseum Tot Zover presenteren hun ingezonden pronkstukken. We belichten de bijzondere en unieke online extra’s van onder andere het Spoorwegmuseum, Museum Jan Cunen en het Museon.
En we besteden onder andere aandacht aan Het Hunebedcentrum, want met directeur Harrie Wolters wordt er gebeld. Daarnaast komt het Stedelijk Museum Schiedam uitgebreid aan bod. En hebben we het met Jip Meijerink over haar platform Thuismuseum.nl, een platform dat hij vanwege de huidige crisis bedacht.

En extra bijzonder deze uitzending: hedendaagse kunstenaar Mignon Nusteling heeft voor #OnsEchteGoudTV een bezoek gebracht aan Museum Gouda en toont ons het kunstwerk dat ze heeft gemaakt naar aanleiding van dat bezoek.Share |

Gerelateerde artikelen