This Is America | Art USA Today

30 juli 2020, 21:15 | Jeroen

De Amerikanen gaan op 3 november naar de stembus om een president te kiezen: Donald Trump of Joe Biden. Een belangrijk moment in een politiek en sociaal gepolariseerd land. Kunsthal KAdE ging op zoek naar de manier waarop kunstenaars zich positioneren. In de tentoonstelling This Is America | Art USA Today brengen zo’n dertig Amerikaanse kunstenaars via schilderijen, foto’s, muurschilderingen, documentatie en installaties de Verenigde Staten naar Nederland. In hun werk behandelen zij actuele thema’s als identiteit, stedelijke leefcultuur, klimaatproblematiek en ‘Trump’.

Roadtrip VS

Hoe is het om in deze tijden kunstenaar te zijn in de VS? Robbert Roos, samensteller van de tentoonstelling, maakte in de zomer van 2019 een roadtrip door het land. Hij reed van de oost- naar de westkust en weer terug en sprak met kunstenaars, curatoren en galeriehouders. Roos: ‘Politiek en sociaal is het een verscheurd land, waarin niet alleen Republikeinen en Democraten fel tegenover elkaar staan, maar ook stad en platteland in verschillende belevingswerelden lijken te leven, raciale spanningen onverminderd actueel zijn, een religieus-conservatieve beweging actief probeert progressieve wetgeving terug te draaien en de kloof tussen arm en rijk steeds pregnanter lijkt te worden. Kunstenaars nemen van oudsher positie in binnen het maatschappelijke debat.’

This Is America | Art USA Today
za 26 sep 2020 t/m zo 3 jan 2021
KAdE, Kunsthal in Amersfoort
Eemplein 77 (Eemhuis), 3812 EA Amersfoort

Beeld: LxsDos, Sister Cities / Cuidades Hermanas; muurschildering El Paso

For Freedoms

Een speciaal onderdeel in de tentoonstelling gaat over het For Freedoms-project dat in 2016 werd opgezet door kunstenaars Hank Willis Thomas en Eric Gottesman. For Freedoms organiseert bijeenkomsten en samenwerkingen om vrijheid van meningsuiting, geloven, angst en armoede te propageren en burgerbetrokkenheid te stimuleren. Voor de tussentijdse verkiezingen van 2018 lanceerde het platform de 50 state initiative. Kunstenaars ontwierpen zo’n 200 billboards, die verspreid over de 50 staten in de VS werden geplaatst. Naast een aantal 1:1 billboards, wordt een ruime selectie op kleiner formaat getoond op de wand van de grote zaal.

Identiteit

In de tentoonstelling is een ruime selectie kunstwerken te zien die iets zegt over de discussies die in de Verenigde Staten worden gevoerd. Hank Willis Thomas toont een gecrashte versie van de ‘General Lee’, de oranje Dodge Charger uit de serie Dukes of Hazard, die in de jaren zeventig op tv was, met prominent op het dak de Confederate flag. Dread Scott deed een ‘re-enactment’ van een slavenopstand in 1811, toen een groep tot slaafgemaakten vanuit plantagevelden ten zuidwesten van New Orleans op weg gingen om een eigen staat te stichten. Catherine Opie maakte een serie politieke collage-animaties, waarin ze actuele thema’s rond nationaliteit, democratie en identiteit adresseert.

Er zijn schilderijen te zien van onder meer Celeste Dupuy-Spencer en Travis Somerville waarin religieus fanatisme, Trump en de racistische cultuur van het zuiden centraal staan. Jeffrey Gibson en Julie Buffalohead stellen de positie van Native Americans aan de orde. Kota Ezawa maakte een animatie rond het knielen tijdens het spelen van het volkslied door zwarte American Football-spelers. Een groep kunstenaars uit het Texaanse El Paso en de Mexicaanse zusterstad Juarez toont het leven in deze grensregio, inclusief de realiteit van de stalen muur die dwars door de van oudsher verbonden steden heen loopt. De Guerrilla Girls en Avram Finkelstein (Gran Fury) trekken hun campagnes voor de positie van vrouwen en de LGBTQ-gemeenschap door vanuit de jaren tachtig naar het heden. Justin Brice Guariglia waarschuwt via aforismen op een signaalbord voor de gevolgen van klimaatverandering.

All Things Trump

De Amerikaanse fotograaf Andres Serrano bouwde voor een tentoonstelling in New York in de zomer van 2019 een portret op uit parafernalia rond Trump. Een jaar lang kocht hij onder meer op eBay allerhande spullen waarop Trumps naam, gezicht of handtekening staat. In de ogen van Serrano is dit de essentie van Trump, die zichzelf als ‘merk’ in de markt zet. Hij verzamelde honderden foto’s, petjes, mokken en gesigneerde tijdschriftcovers, maar ook spullen uit zijn casino’s, van zijn universiteit en de Trump Burger. In Kunsthal KAdE is een selectie uit de verzameling te zien. Centraal staat een ronddraaiende sculptuur met het woord ‘Ego’.

De Verenigde Staten zijn ver weg, maar ontwikkelingen daar kunnen direct invloed hebben op wat er in Nederland gebeurt. In de KAdEStudio mogen bezoekers zelf hun stem uitbrengen. Bij de tentoonstelling verschijnt een reisverslag van Robbert Roos van zijn roadtrip met delen uit de interviews met kunstenaars, curatoren en galeriehouders en veel beeldmateriaal. Het boek is te koop in de KAdEShop.

Deelnemende kunstenaars:

Haydee Alonso, Amplifier, Alejandra Aragón, Sheila Pree Bright, Julie Buffalohead, Celeste Dupuy-Spencer, Sam Durant, Kota Ezawa, Avram Finkelstein, Alixa Garcia, Jeffrey Gibson, Justin Brice Guariglia, Guerrilla Girls, Chase Hall, Edgar Heap of Birds, Robert Hodge, Indecline, Alfredo Jaar, LxsDos, Robert Longo, Monica Lozano, Catherine Opie, Colectiva Rezista, Gina Phillips, Edgar Picazo, Alexis Pye, Luis Roacho, Elliott Jamal Robbins, Gregory Sale, Dread Scott, Andres Serrano, Travis Somerville, Mark Strandquist, Jacqueline Surdell, Hank Willis Thomas, Cosmo Whyte en Derrick Woods-Morrow.

Billboards For Freedoms van:

Derrick Adams, Sadie Barnette, Zoë Buckman, Paula Crown, Jeremy Dean, Jamila El Sahili, Awol Erizku, Theaster Gates, Jeffrey Gibson, Ken Gonzalez Day, Eric Gottesman, Gran Fury, Guerrilla Girls, Emily Hanako Momohara, JR, Deborah Kass, Imaikalini Kalahele & Cory Taum, Titus Kaphar, Christine Sun Kim, Suzanne Lacy, Shaun Leonardo, Michelangelo Lovelace, Muna Malik, Susan Meiselas, Marilyn Minter, Aïda Muluneh, Tuan Andrew Nguyen, Kambui Olujimi, Trevor Paglen, Gordon Parks, Ronald Real & Virginia San Fratello, Jim Ricks, Jon Rubin, William Scott & David Byrne, Xaviera Simmons, Bayeté Ross Smith, Hank Willis Thomas, Natalie White, Deborah Willis, Wyatt Gallery.



Share |

Gerelateerde artikelen