Fotografie: ShuShu Sieberns - Young Human

27 juni 2024, 18:07 | Jeroen

Foam presenteert de tentoonstelling Young Human van de kunstenaar ShuShu Sieberns. Het werk vormt een ode aan queerness en belicht het complexe perspectief van de kunstenaar, gekleurd door haar traditionele Russische achtergrond, vooral in relatie tot haar religieuze grootmoeder. De tentoonstelling wordt verrijkt met een installatie die de knusse woonkamer van ShuShu’s grootmoeder tot leven brengt. De geborgen atmosfeer in Young Human neemt de bezoeker mee in een persoonlijke beleving waarin de kunstenaar een brug probeert te slaan tussen haar twee grote liefden.

De intimiteit van Young Human biedt een diepgaande blik op het innerlijke conflict van de kunstenaar, met name haar verlangen om de liefde voor haar non-binaire partner te delen met haar grootmoeder. De films en foto’s in de tentoonstelling verbinden deze twee kanten van haar bestaan. ShuShu is een kunstenaar die zich niet beperkt tot fotografie: ze gebruikt film, fotografie, poëzie en performance om haar ideeën tot uiting te brengen. In Young Human worden de verschillende elementen toegepast om zo een ervaring te creëren waarin de bezoeker wordt meegenomen.

Beeld: Still from short film Young Human Russian Molodoy chelovek 2023 C ShuShu Sieberns

De titel, Young Human, een directe vertaling van de Russische uitdrukking ‘Molodoy Chelovek’, een term die vaak door vrouwen wordt gebruikt om naar hun mannelijke partners te verwijzen. ShuShu gebruikt deze woorden om met haar grootmoeder te praten over haar relatie met haar non-binaire partner, waarbij er een verschil bestaat tussen hoe haar grootmoeder het woord interpreteert en hoe ShuShu het woord gebruikt. Het is een emotionele en persoonlijke reflectie op queer identiteit, intergenerationele liefde en belonging.

ShuShu’s cultureel eclectische praktijk richt zich op de complexe vraagstukken over de betekenis van nationaliteit en identiteit in de hedendaagse wereld. Hoewel haar Duits-Russische erfgoed wijst op bredere politieke ondertonen, blijft de focus van ShuShu introspectief, gericht op de persoonlijke zoektocht naar het verduidelijken van je identiteit. Deze genuanceerde aanpak zorgt ervoor dat haar werk politieke discussies overstijgt en resoneert op een diep menselijk niveau.

In het kader van Queer & Pride Amsterdam 2024 wordt er rond Young Human een randprogramma georganiseerd.

Over de kunstenaar

ShuShu Sieberns (2000, Duitsland) is een multidisciplinaire kunstenaar; haar werk omvat poëzie, film, fotografie en performance. ShuShu studeerde af aan de afdeling VAV Moving Image aan de Gerrit Rietveld Academie in 2023. Haar werk draait om intermenselijke verbinding, het creëren van odes, het organiseren van poëzieavonden en het werken aan interdisciplinaire projecten. Haar afstudeerwerk Young Human (2023) werd genomineerd voor het Sprouts Young Talent door SBK Kunstuitleen en werd getoond in Eye Film Cinema, Amsterdam. Ze nam deel aan verschillende performances in het Stedelijk Museum Amsterdam, exposeerde in NEVERNEVERLAND en creëerde een stuk over rouw genaamd Pallazzo Dellux(e), uitgevoerd in Paradiso in Amsterdam.

Over Foam 3h

Foam 3h is de tentoonstellingsruimte waar recent afgestudeerde kunstenaars en fotografen worden uitgenodigd om hun eerste museale solotentoonstelling te presenteren. Voor deze ruimte selecteert Foam nationale en internationale kunstenaars met portfolio’s die de wereld moet hebben gezien. De kunstenaars worden uitgedaagd om te experimenteren, te verrassen en de grenzen van de fotografie op te zoeken.

Young Human van ShuShu Sieberns is van 15 juni t/m 25 augustus 2024 te zien in Foam.

Foam is dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur, do/vr van 10.00 tot 21.00 uur.

Foam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
The Netherlands
+ 31 (0)20 5516500
www.foam.orgShare |

Gerelateerde artikelen