Kunst: PAN Amsterdam 2024
6 november 2024, 09:48 | Jeroen
De 37ste editie van de PAN, van 24 november tot 1 december in RAI Amsterdam, vormt een inspirerend samenspel van kunst en cultuur. Hoogtepunten zijn onder meer een schilderij van Bonaventura Peeters de Oude, een werk van Cornelis Springer, een ZERO werk van Christian Megert en unieke juwelen van Bibi van der Velden. Er is een overzichtstentoonstelling van kunstenaars, ondersteund door de John & Marine van Vlissingen Art Foundation.
Endlich Antiquairs toont een gouden insigne van burgemeester Egbert de Vrij Temminck. Jan Cremer en diens zoon Ivan schitteren in de tentoonstelling Portretten van het Landschap. Jan van der Ploeg creëert een muurschildering voor zijn galerie m.simons, terwijl Marjan Sterk Fine Art Jewellery een Retro armband van Cartier presenteert. Vanderven Oriental Art verwijst naar Amsterdam 750 met Chinees blauw/wit porselein, en galerie WonderWood viert haar jubileum met twee bijzondere boeken.
Gouden draagteken van Amsterdams burgemeester
Endlich Antiquairs toont een gouden draagteken met centraal een paarlemoeren plaquette met het wapen van de stad Amsterdam. Aan de achterzijde staat de naam Egbert de Vrij Temminck gegraveerd. De Vrij Temminck, tussen 1749 en 1784 drieëntwintig keer burgemeester van Amsterdam, was een van de eerste Europeanen die pleitte voor de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten. Mogelijk heeft hij dit insigne – dat aan een gekleurd lint werd gedragen – voor zichzelf besteld.
De Slag bij Focchies (1649)
Galerie Bijl-Van Urk presenteert De Slag bij Focchies, olieverf op doek van Bonaventura Peeters de Oude (*1614). Deze zeeslag bij de haven van Focchies (nu westkust Turkije, in de buurt van Izmir) maakte deel uit van de Kretenzische Oorlog. Het was de enige zeeslag waaraan Nederlandse huurschepen deelnamen. De Nederlanders vochten aan de zijde van de Venetianen tegen de Ottomanen. Het werd een verpletterende overwinning voor de gecombineerde Venetiaanse/Nederlandse vloot!
Bolsward, de Marktstraat en het Stadhuis (1872)
Dit meesterwerk van Cornelis Springer, een gezicht op Bolsward, wordt aangeboden door een PAN deelnemer van het eerste uur, kunsthandel A.H. Bies. Springer behoort tot de grootste schilders van de Nederlandse Romantiek. Zijn werk, vertegenwoordigd in bijna alle Nederlandse musea, is erg in trek bij particuliere verzamelaars uit alle delen van de wereld.
Museaal ZERO werk (1956)
Chabot Fine Art levert een belangwekkende bijdrage aan PAN Amsterdam met een museaal werk van Christiaan Megert, een van de grondleggers van ZERO. Uit dit werk, dat rechtstreeks uit het atelier van de kunstenaar komt, blijkt hoe Megert de fragmentering van de voorstelling onderzoekt door een strikte ordening van rechthoekige, lichte kleurvakken los te laten.
Museale juwelen
Juwelenontwerpster Bibi van der Velden exposeert met een aantal museale, one-of-a-kind stukken Zo is er de Hermitage ring, ontworpen voor de expositie Juwelen in het voormalige Hermitage Museum Amsterdam. Blikvanger is ook de Rock Pool Bracelet, een organisch ontwerp met diamanten en een cluster van Keshi-parels in de tinten blauw, wit en grijs.
Jan en Ivan Cremer
In juni overleed schrijver en beeldend kunstenaar Jan Cremer (1940-2024). Naar aanleiding hiervan presenteert galerie Helga Hofman tijdens PAN 2024 de tentoonstelling Portretten van het landschap, met werk van vader en zoon Cremer. Materie speelt de hoofdrol in de dialoog tussen Jans olieverfschilderijen en keramiek enerzijds en Ivans portret sculpturen anderzijds.
Muurschildering van Jan van der Ploeg (1959)
Galerie m.simons maakt haar debuut op de PAN met een speciaal voor haar stand vervaardigde muurschildering van Jan van der Ploeg in de afmetingen 3 bij 3 meter. Van der Ploeg is met zijn muurschilderingen niet alleen op prominente plekken in de publieke ruimte maar ook in grote musea (waaronder Kunstmuseum Den Haag, Boijmans van Beuningen Rotterdam en Rijksmuseum Twenthe, Villa Mondriaan) vertegenwoordigd. Van de inmiddels meer dan 500 muurschilderingen die hij heeft vervaardigd zijn er vele bij verzamelaars thuis gemaakt.
Retro Armband van Cartier
Marjan Sterk Fine Art Jewellery brengt een verleidelijke armband van Cartier uit ca. 1945. De geometrie in het ontwerp borduurt voort op de stijlkenmerken van de Art Deco. Maar terwijl in de jaren ’20 gebruik zou worden gemaakt van platina en veel diamant is deze armband uitgevoerd in geelgoud; slechts een enkel randje blauwe saffieren accentueert het ontwerp. De vormgeving is in tegenstelling tot de klassieke Art Deco veel architectonischer en drie-dimensionaler en daarom ook krachtiger en spannender. Hoewel Retro een stijl is die vooral in de Verenigde Staten tot bloei kwam, heeft het ambitieuze Cartier met deze prachtige armband een schoolvoorbeeld vervaardigd.
Chinees blauw/wit export porselein
Aanhakend bij Amsterdam 750 Jaar, een van de thema’s van PAN 2024, brengt Vanderven Oriental Art een collectie Chinees blauw/wit export porselein. In de 17de en 18de eeuw was Amsterdam lange tijd achtereen het grootste handelscentrum voor Chinees porselein in Europa. In deze historische context past Vandervens collectie. Het porselein werd besteld door kooplieden van de VOC en diende als handelswaar.
Boeken van jubilerend WonderWood
WonderWood, een mix tussen winkel en galerie, bestaat 25 jaar en viert dit met twee bijzondere boeken. Boek WonderWood 25, gratis voor alle vrienden van Wonderwood, geeft informatie in woord en beeld over plywood, design en kunst. In een oplage van 500 stuks is het slechts verkrijgbaar op de PAN. Het tweede boek, Collectors Item, bestaat uit boek Wonderwood 25 plus als extra’s 8 originele en gesigneerde kunstwerken van Klaas Gubbels, Mark Brusse, Eric Mathijsen, Jeroen Henneman, Floris Hovers, Antonius Driessens, Egmondatelier en Jeroen Wand. De oplage telt 40 stuks.
John & Marine van Vlissingen Art Foundation
Deze Foundation, opgericht in 2008, heeft als missie de ‘ondersteuning van jonge, talentvolle Nederlandse hedendaagse kunstenaars’. Jaarlijks stelt zij een veelbelovende kunstenaar in staat op reis te gaan naar een bestemming naar keuze, op zoek naar inspiratie. Mijlpaal op PAN Amsterdam is een overzichtstentoonstelling met recent werk van de 15 kunstenaars die door de jaren heen zijn gesteund: Casper Waaijer, Jan Kuhlemeier, Marie Reintjes, Floris Felix, Geertje van de Kamp, Rinske Former, Sophie Steengracht, Bastiaan Woudt, Vincent Mock, Nathalie Duivenvoorden, Erik de Bree, Tomas Hillebrand, Scarlett Hooft Graafland, Peter Blokhuis en Eppe de Haan.
Over PAN Amsterdam
Dé nationale beurs met een rijk en gevarieerd aanbod van antiek, design, moderne en hedendaagse kunst. Zo’n 125 gevestigde kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders tonen een veelzijdig, hoogwaardig kunstaanbod dat ruim 5.000 jaar kunstgeschiedenis omvat en jaarlijks door meer dan 40.000 kunstkopers en -liefhebbers wordt bezocht. Een team van 80 onafhankelijke keurmeesters tekent voor de authenticiteit en kwaliteit van het aanbod. De 37e editie vindt plaats van 24 november tot en met 1 december 2024 in RAI Amsterdam, www.pan.nl.
Amsterdam RAI | Hall 8 | Europaplein |1078 GZ | Amsterdam
Zaterdag 23 november
Privé opening/alleen op uitnodiging
Zondag 24 november
11.00 – 18.00 uur
Maandag 25 november
11.00 – 18.00 uur
Dinsdag 26 november
11.00 – 20.00 uur
Woensdag 27november
11.00 – 18.00 uur
Donderdag 28 november
11.00 – 18.00 uur (aansluitend private art evening)
Vrijdag 29 november
11.00 – 18.00 uur
Zaterdag 30 november
11.00 – 18.00 uur
Zondag 1 december
11.00 – 18.00 uur
PAN Amsterdam
Tickets
Vanaf nu online verkrijgbaar
Online dag ticket: € 26,- p.p
Tickets aan de kassa: € 29,- p.p.
Kinderen onder 16: vrije toegang
Beschikbaar via: Pan.nl