Albumrecensie: A Place To Bury Strangers - Worship

28 juli 2012, 11:00 | Jeroen

Het uit New York afkomstige trio A Place To Bury Strangers releaste begin dit jaar de EP Onwards To The Wall en kwam toen ook voor verschillende concerten naar Europa. Het bleek de perfecte opmaat te zijn voor hun derde album Worship, die begin deze maand is verschenen.

De muziek van A Place To Bury Strangers is lastig in een hokje te plaatsen. Je kunt het Post-punk revival of Experimental rock noemen. Termen die de laatste tijd echter steeds vaker vallen, zijn Noise rock en Shoegazing. Wat dat laatste betekent weet ik niet precies, maar Noise rock is het zeker. Zowel live als op de plaat.

APTBS debuteerde in 2007 met hun gelijknamige album A Place to Bury Strangers. Dit album werd vooral in Amerika zeer goed ontvangen en de band mocht zelfs in het voorprogramma van Nine Inch Nails opdraven tijdens hun Amerikaanse tournee. De altijd lastige tweede CD, Exploding Head uit 2009, werd zelfs nog beter bevonden en leverde de band een bescheiden hit op in de vorm van Keep Slipping Away.

Omdat hun tweede plaat ook in Europa aansloeg, werd er de afgelopen jaren volop getourd op het Europese vasteland. Tussendoor vonden de New Yorkers tijd om de derde CD Worship op te nemen en het resultaat mag er wezen.

Ondanks dat het nieuwe album weer echt onder noise geschaard kan worden, blijft bijna elk liedje zeer melodieus. Met name de single You Are The One en Revenge zijn verschrikkelijk goede liedjes. Ook de zang van Oliver Ackermann is zeer sterk en het geheel staat als een huis.

Het is de band gelukt om met vele geluiden toch voor veel afwisseling te zorgen op dit abum. Zo zou je liedjes als And I’m Up en Fear door het iets rustigere geluid op voorhand niet bij APTBS verwachten. Tevens toont dit aan dat ze een aardige groei hebben doorgemaakt en daar kunnen we alleen maar blij mee zijn.

Hoogtepunt van het album is, zonder de rest van de liedjes minder goed te noemen overigens, het vierde nummer van de CD: titletrack Worship. Een meeslepend epos dat met een The Kills-achtige gitaarriff je hypnotiseert en die meteen in je hoofd blijft zitten.

Toegankelijk is het allemaal niet heel erg, want het is niet zomaar rockmuziek, maar het moet gezegd dat als je wel van noise houdt, dit zomaar nu al dé plaat van het jaar zou kunnen zijn.

Ter promotie staan de heren op zaterdag 6 oktober in Sugar Factory in Amsterdam. Kaarten gaan voor slechts €12,- (excl. servicekosten) weg en zijn nog steeds verkrijgbaar.



Share |

Gerelateerde artikelen