Interview: Mette Lindberg van The Asteroids Galaxy Tour

26 juni 2012, 14:54 | Jeroen

Het weer in Denemarken was hetzelfde als eergisteren op Parkpop 2012, geeft Mette aan als we haar backstage ontmoeten voor een interview. Mette had veel te vertellen over haar carrière, de band, de muziek en haarzelf. Ze had zelfs nog even tijd om nog even te poseren voor een paar foto’s.

The Asteroids Galaxy Tour speelt zo’n beetje over de hele wereld. Grote en kleine zalen en diverse festivals. Mette maakt het eigenlijk niet uit wat voor soort podium ze op moet treden. Ze zegt daar zelf over: De meeste vragen zich altijd af waar is het beste en leukste publiek is of waar kun je die mensen verwachten. Het is altijd heel verschillend waar je terecht komt en moeilijk om dan te zeggen, dat is het leukste publiek of mooiste podium. We zitten eerst een lange tijd in de studio om muziek te creëren. Daarna kom je ermee naar buiten en ontmoet je zoveel mensen. Daarbij hoor je vele verschillende reacties. Je speelt in zaaltjes van driehonderd tot vijftienhonderd mensen. Overal waar je komt is de sfeer en de ambiance anders. Net als een festival dat indoor of outdoor is, alles heeft z’n eigen charme. Vandaag, hier op Parkpop, is iedereen vrolijk, heeft het naar zijn zin en het is ook nog eens een gratis festival. Dat is geweldig. Het maakt niet uit of het regent, de mensen zijn gewoon hier bij elkaar om het naar hun zin te hebben.

Sinds 2009 is de band al veel op tour geweest buiten Denemarken en hebben ze heel wat media aandacht verworven met hun laatste album Out of Frequency. Vijf jaar geleden zijn ze begonnen zijn met The Asteroids Galxy Tour en hebben ze veel getoerd in de Verenigde Staten en Europa. Eigenlijk weet Mette niet zeker of de tour van dit jaar de grootste tot nu toe is, want ze hebben eigenlijk zowel dit jaar als vorige jaar dezelfde tournee gedaan. Dezelfde steden, maar vorig jaar eerst nog de kleine zalen en nu de grotere zalen. Ze zijn erg gegroeid in het afgelopen jaar, veel aan het optreden geweest en continue aan het reizen.

Soms vergeet ze zelfs wel eens waar ze geweest is, of wat het mooiste of gekste was dat ze heeft meegemaakt tijdens een tournee. Er gebeurt veel rondom de band en alles daar omheen, zo veel dat het soms allemaal te snel gaat. Het is reizen, slapen, spelen, feestje hier, feestje daar, weer reizen, spelen, slapen en weer een feestje. Zo gaat het een zo’n beetje als je op tour bent, verteld ze lachend. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon je baan als muzikant en als je elke avond speelt dat moet je ook kieskeurig zijn over naar welk feestje je gaat. Er gebeuren ook echt te gekke dingen.

Afgelopen oud en nieuw hebben ze in Hanoi gespeeld voor honderdduizend mensen buiten bij de opera, midden op een verkeerskruising waarbij de show uitgezonden werd naar zesentachtig miljoen mensen door heel Azië. Dat was best bizar! Daarna kwamen ze terecht in een “white trash bar” zoals je die kent uit (de film) Trainspotting. Echt heel smerig maar wel heel interessant. Er waren mensen die daar aan het rellen waren enzo, dat was echt een drama. Daarnaast hebben ze een show gedaan in Rio de Janero, waar ze bij Rock in Rio moesten spelen. Uiteindelijk belandde ze op een boot die Katty Perry had gehuurd om een feestje te geven samen met Rihanna en de Asteroids. Verder in Chicago waren er bijvoorbeeld fans die een complete auto hadden gepimt in The Asteroids stijl. Daar zijn ze met de hele band door Chicago gereden met keiharde muziek waarop de politie moest ingrijpen, omdat ze op het dak stonden van de auto. Ja, we maken zoveel verschillende leuke gekke dingen mee dat je echt soms even moet nadenken en dan denkt wauw dat was echt bizar!

We vragen Mette waar The Asteroids Galaxy Tour precies voor staat. Ze geeft aan dat het een band is die graag op het podium staat. Zes muzikanten die samen een connectie hebben als ze muziek maken. Het is als rolschaatsen. Als de ondergrond heel mooi glad is krijg je daar een lekker gevoel bij. Op de momenten dat er gespeeld wordt voor duizenden mensen en als we elkaar dan aankijken dan kan dat soms zo surrealistisch zijn en dat zien we dan aan elkaar. Soms kan het ook heel gewoon zijn dat we echt een optreden hebben waarbij we er echt allemaal helemaal in zitten. Het voelt dan vaak echt als Yeah we’re kickin’ it! Al voelt het soms ook als heel normaal als werk. Het is een band die zich veilig voelt als artiest. Men wil dat gevoel ook graag delen met het publiek. We zijn een live band en willen graag dat het publiek toegeeft aan onze muziek. We mixen graag veel emoties met elkaar. De Asteroids zijn geen “feest band”, It’s not like woohoo. De band heeft wel degelijk vrolijke liedjes als Around The Bend en Golden Age, maar ook donkere liedjes zoals Major. Mette geeft aan dat ze erg divers zijn in hun muzikale uitingen en dat ze niet wil dat de band gecategoriseerd wordt als party band, want dat zijn ze niet. Ik ben niet iemand die gaat roepen naar het publiek gimme a shout yeah… zo ben ik niet . Mette wil graag het publiek entertainen als het publiek zich één voelt met hun muziek.

Ze willen graag dat hun muziek overkomt op het publiek zoals het bedoeld is. Op alle emotionele vlakken. Liefde, haat, nijd, plezier en verdriet. In hun muziek vertelt Mette het verhaal vanuit een fictief persoon, over de maatschappij en de sociale dingen die er bij komen kijken. Zelf komt ze uit een veilig klein landje en is ze vaak op verschillende plekken naar dingen op zoek, om er over te kunnen schrijven. Waar ze bijvoorbeeld naar kijkt zijn Tarantino films, series zoals The Sopranos, Twin Peaks en True Blood. Ze vindt deze series bijvoorbeeld indrukwekkend, omdat ze een bepaalde mystiek over zich hebben. Het drama en de romantiek die er in zitten, zijn vooral de ingrediënten voor songs.

Mette is zelf geboren in de jaren tachtig, maar vindt zelf dat ze heel erg ’70’s is. Ze is daarin beïnvloedt door haar familie en vooral door de muziek uit die tijd. Artiesten als David Bowie, Bob Dylan en The Who. Veel jaren tachtig en jaren negentig muziek vindt ze nog steeds heel interessant zoals Dr.Alban, Duran Duran en Ace of Base. Ook verschillende rockbands luistert ze graag naar zoals Blur, die ze binnenkort op een festival in Denemarken gaat zien, maar ook Gorillaz, The Black Keys en Broken Bells. Er zijn ook veel goede Deense bands die ze leuk vindt.

Hun geluid is moeilijk te omschrijven in een paar woorden. Mette zegt dan ook: Nee, dat kan ik niet in een paar woorden. Ze geeft aan dat de Asteroids gewoon echt heel divers zijn. Dit jaar hebben ze een album gemaakt met een verfrissende jaren tachtig en jaren zeventig stijl en look en vooral ook sound. Het volgende album kan dat weer heel anders zijn. Volgens Mette staat de The Asteroids Galaxy Tour voor: Psychedelische, Electro pop, futuristische, pop met blaasinstrumenten muziek.

The basis van de band bestaat eigenlijk uit Lars Iversen en Mette zelf. Ze schrijven samen de muziek. Lars produceert ook alles in zijn eigen studio. Vaak begint het met een beat en produceert hij er veel omheen qua sounds. Soms draagt Lars een compleet nummer aan, waarbij ze dan de tekst schrijft en soms maken en produceren ze het helemaal samen. Lars schrijft ook nummers voor andere artiesten, maar de main focus ligt toch bij The Astroids Galaxy Tour. Soms klinkt zijn demo materiaal erg matig, maar ik ken niemand die zo snel met multi tools kan werken in de studio omgeving. Soms hoeft Lars maar een aantal dingen te veranderen zegt Mette en klinkt het ineens “in your face”. Volgens Mette is Lars een goede nerd die echt weet snel te schakelen in een studio omgeving en dat is te gek. Schrijven tijdens het toeren wil alleen niet echt lukken. Als Mette een idee heeft zingt ze het bijvoorbeeld in en gebruikt ze daar haar iPhone voor. Verder vindt ze het leuk om te jammen met andere muzikanten. Want alleen zingen is niets voor haar. Ze laat zich graag inspireren door andere muzikanten.

De toekomst plannen voor The Asteroids Galaxy Tour zijn op dit moment eigenlijk vooral toeren, veel promotie doen, veel spelen, constant live shows doen en veel er op uit gaan. De platenverkoop is erg teruggelopen en het is anders moeilijk om verder te kunnen groeien als er geen aandacht is voor de band. We zijn constant ons best aan het doen om de band zoveel mogelijk te promoten. Het is tegenwoordig belangrijk om alle kansen die je krijgt te pakken. Veel spelen en helpt daarbij om goede aandacht te verwerven. Let our music do the talkin!

Er gaan dus nog veel optredens komen. Er kan geen einde komen aan het toeren voor wat Mette betreft. Ze zijn bijvoorbeeld al meer dan een half jaar weg geweest en hebben veel promotionele en radio optredens gedaan. Ze gaan binnenkort weer naar Brazilië, daarna in het najaar komt er aan Nederlandse toer, een Deense en dan weer terug naar Amerika voor een kleine tour.

Als Mette niet met The Asteroids Galazy Tour bezig is, vindt ze het fijn om veel tijd te besteden met haar familie. Ze houdt van koken, met haar vrienden te stappen en houdt er van om haar gezondheid goed in de gaten. Ze volgt ze bijvoorbeeld een bloedgroepdieet. Het bloedgroepdieet gaat uit van de veronderstelling dat elke bloedgroep, afhankelijk van het type bepaalde voedingsstoffen in meerdere en in mindere mate nodig heeft. Iets wat haar familie ook al jaren doet. Als ze op tournee is mist ze vaak bepaalde belangrijke voeding die ze dan thuis weer op peil brengt door alleen te eten wat goed voor haar is.

Waar ze erg naar uit kijkt vandaag is het optreden hier op Parkpop. Ze vindt de energie goed en verwacht dat het een leuk optreden zal worden. Ze vindt de reactie erg positief van het publiek hier in Nederland op hun muziek en ze is blij dat ze veel op de radio gedraaid worden. Er is meer aandacht voor de kleinere onbekendere bands dan de mainstream. Dat moeten meer landen op die manier aanpakken.

Dit najaar staat The Asteroids Galaxy Tour onder andere in de Tivoli, het Paard van Troje en het Patronaat. Voor het volledige overzicht kijk je hier.

Fotografie: Motjekèke © 2012Share |

Gerelateerde artikelen