Interview: Wooden Saints

29 juni 2012, 11:47 | Jeroen

ZUBB sprak met de Wooden Saints gitarist: Job de Jong en oprichters: Arjen de Bock en Viktor van Woudenberg tijdens Parkpop 2012. Het ontstaan en de toekomt zijn hun heilig. Vanuit een kerk met plastic beelden op kruistocht naar succes. Een band om in de gaten te houden!

De Wooden Saints zijn veel aan het rond toeren dit jaar en spelen voor het eerst op Parkpop. Deze zomer hebben ze veel festivals aangedaan waaronder Oerol en het bevrijdingsfestival in Utrecht. Arjen en Viktor hebben de Wooden Saints opgericht toen ze op het conservatorium zaten. Ze hebben veel liedjes samen geschreven en later verschillende muzikanten erbij gezocht om de nummers uit te voeren.

Met de samenstelling die er nu is zijn ze op dit moment anderhalf jaar aan het optreden. De formatie is groot voor een band: Arjen de Bock: toetsen, zang, 
Viktor van Woudenberg: drums, gitaar, zang
, Maarten Rijnvis: drums, shakers, zang, 
Rutger van Woudenberg: gitaar, zang, glockenspiel, shakers, 
Jan Teertstra: bas, zang, 
Daniël van Loenen: trombone, zang
, Job de Jong: gitaar, shakers, zang, 
Frank van Kasteren: gitaar, zang, 
Tessa Douwstra: zang, glockenspiel, shakers
 en Chris Kok: zang, gitaar, toetsen, shakers. Er zijn plannen om met deze formatie nieuw materiaal te schrijven voor een opvolger van I Know Why Your House Is On Fire, welke in 2013 uit zal gaan komen.

Waar de naam van de band Wooden Saints vandaan komt is wel leuk om te vertellen meldt Job: Viktor komt uit Baanbrugge, wat een dopje is dat vlak bij Amsterdam ligt. Daar werd gerepeteerd in een kerk waar houten beelden stonden. Wat uiteindelijk de inspiratie was voor de naam. Toen ze die naam hadden bedacht kwamen ze er later pas achter dat die beelden eigenlijk van plastic waren!

De aankomende shows van de Wooden Saints zijn redelijk uiteenlopend. Ze spelen binnenkort op het muziekfestival Pastorale, Young Art Festival en in De Kleine Komedie. Het najaar zal meer gericht zijn op het schrijven, wat ze zelf het belangrijkste vinden. Er liggen zelfs plannen klaar om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor het buitenland. Het management is in onderhandeling met een bureau dat hun in de Verenigde Staten moet gaan promoten, onder andere bij South By South West (SXSW) in Texas Austin. Heel concreet zijn de plannen nog niet, maar wellicht zal dit voor de Wooden Saints de weg naar succes in het buitenland zijn.

De inspiratie van Job’s gitaarspel komt van verschillende blues gitaristen, namelijk Freddy King, BB-King, Buddy Guy, Robert Johson, Chad Atkins, Robby Robertson en JJ Cale. Hij luistert naar veel folk en blues, dat ook wel terug te horen is in het geluid is van de Wooden Saints. Job had vroeger in zijn jonge jaren posters van mooie vrouwen, 2-pac en Nirvana hangen in zijn kamer. Over het geluid voegt Job nog toe dat het een combinatie is van verschillende stijlen. Deze varieert van jaren ’60 psychedelica tot country en Elloit Smith -achtige composities, en dat uitgevoerd met tien muzikanten, wat het een breed bereik met zich meegeeft.

De formatie is eigenlijk nooit echt begonnen als een band voor tien muzikanten. Pas vanaf het moment dat de Wooden Saints gingen optreden is de formatie uitgegroeid tot het huidige aantal. Of de band nog uitgebreid zal worden met meerdere muzikanten is onwaarschijnlijk. Wel zegt Job dat hij het te gek zou vinden om een keer met een blaasorkest of een strijkorkest te willen optreden, maar die zullen geen vast onderdeel uitmaken van de band. Het podium staat nu al vol genoeg.

Even later sluiten Viktor en Arjen aan bij het interview om wat vragen te beantwoorden. De Saints bestaan uit veel muzikanten en Viktor geeft aan dat het voor- en nadelen heeft. Er zijn namelijk ook tien mensen die kunnen sjouwen. Wat het moeilijkste is, is om de gages voor een startende band binnen te halen. Deze zijn vaak laag en als dit verdelen onder tien man is vrij lastig. De band speelt met veel liefde, de mensen er omheen geloven in de muziek en de magie die de Wooden Saints heilig maakt. De leden komen allemaal van het conservatorium. Ze weten heel goed hoe de muziekindustrie in elkaar steekt en dat maakt het samenwerken ook aangenaam. De band heeft dit jaar een vliegende start gemaakt geeft Arjen aan. Veel bekende festivals en zalen hebben ze al op hun naam staan.

Het leukste optreden was voor Job vijf mei in Utrecht. Er was toen veel feedback van het publiek, de zon ging net onder, er werd twee keer zo hard en zo snel gespeeld. Er was veel energie aanwezig.

Het is voor de Wooden Saints net als andere artiesten zaak om het hoofd boven water te houden. Viktor geeft aan dat je gewoon je eigen ding moet blijven doen en hard moet werken, net als alle andere bands en artiesten. Waar je ook speelt, binnen- of buitenland, je bent en je blijft een van de velen die muziek maakt. Arjen geeft nog aan dat de band zelf een goed gestructureerd plan heeft om uit te kunnen groeien en zich kan gaan aansluiten bij de gevestigde orde. Verder zijn ze constant op zoek naar mensen die hun verder kunnen helpen om succes te bereiken. Belangrijk hierin is dat het werk leuk blijft en dit juist ook weer enthousiaste mensen aantrekt.

De Wooden Saints zijn uniek in hun eigen soort. De teksten zijn scherp en de composities breed die ook nog eens uitgevoerd worden door goede muzikanten. Het is een band bestaande uit vrienden, die elkaar ondersteunen en elkaar afwisselen in het bespelen van de instrumenten. Het uiteindelijke doel van de Wooden Saints is om dit nog heel lang te kunnen blijven doen. Ze hopen dit jaar nog een plek te mogen bemachtigen op het podium van de Paradiso in Amsterdam. Het moet volgens Arjen wel gaan lukken, omdat deze band een interessante succes factor in zich heeft.Share |

Gerelateerde artikelen