Albumrecensie: The View - Cheeky For A Reason

19 juli 2012, 10:58 | Jeroen

Eind maart kondigde het Schotse The View hun nieuwe plaat Cheeky For A Reason aan. Het is alweer het vierde album van de band in krap zes jaar tijd en de opvolger van het met gemengde reacties ontvangen Bread and Circuses, welke vorig jaar verscheen.

The View debuteerde begin 2007 met het verrassend sterke Hats Off to the Buskers, dat zowel in hun thuisland als in Engeland de hoogste positie van de albumhitlijst behaalde. Ook hun bekendste liedje Same Jeans werd een dikke hit en bereikte nummer 3 in de singlehitlijst. Wat volgde waren vele concerten over de hele wereld en nu dus alweer album nummer vier.

De afgelopen maanden hebben we reeds enkele voorproefjes van Cheeky mogen ontvangen. Eerst kregen we eind mei de gratis download Hold On Now en afgelopen maand ging de eerste single How Long in première. Deze blijken nog altijd het typische rommelige gitaargeluid te hebben waar The View zo bekend mee is geworden.

Het geluid is duidelijk geïnspireerd door voorganger en voorbeeld The Libertines, de helaas ter ziele gegane rockband rond Pete Doherty en Carl Barât. Ook op dit album is dit kenmerkende geluid weer ruimschoots aanwezig en gelukkig maar, want ook de plaat staat vol met vrolijke, poppy rockliedjes, zoals albumopener How Long, Hole In the Bed en Lean On My World. Ook is er ruimte voor iets rustiger werk, zoals afsluiter Tacky Tattoo.

Wat opvalt is dat zanger Kyle Falconer aanzienlijk beter te verstaan is dan op het debuutalbum. In plaats van zijn gebruikelijke Schotse gebrabbel, lijkt hij zijn best te doen om duidelijker te klinken. Het komt de kwaliteit van de plaat ten goede. Het geheel behelst twaalf lekker in het gehoord liggende liedjes, die na de eerste luisterbeurt al bijna niet meer uit je hoofd gaan.

The View bewijst met Cheeky For A Reason dat het een blijvertje is en we er sterk rekening mee mogen houden dat we voorlopig nog niet van ze af zijn. Laten we hopen dat ze snel weer naar Nederland komen om het nieuwe materiaal live te laten horen, want het verleden leert dat een optreden van The View gegarandeerd uitmondt in een groot feest.



Share |

Gerelateerde artikelen