ZUBB's tips voor Lowlands 2012

14 augustus 2012, 08:54 |

Voor een festival als Lowlands is het altijd handig voorbereid te zijn op alle mogelijke weersomstandigheden, al hebben we stille hoop dat het ook dit jaar prachtig weer wordt. Oordoppen zijn trouwens ook geen overbodige luxe als je enigszins in de buurt van de 24-uurs tent staat, of het niet hebt getroffen met luidruchtige buren en toch een paar uur voor de vorm wilt slapen. Het laatste onderdeel van een goede voorbereiding op Lowlands is een goede shortlist van artiesten en bands, want zoals ieder jaar is de line-up enorm. Dit jaar helpt ZUBB je kiezen. In deze aanvulling op Ruud’s Singles, waar al negen bands getipt werden, heeft de bijna voltallige ZUBB redactie nog een aantal persoonlijke favorieten toegevoegd:

Vrijdag

Refused
Grolsch 15:45
De Zweedse hardcore punkband Refused staat op de vrijdagmiddag gepland. Een mooi moment om eens helemaal uit je dak te gaan. Refused bracht in 1998 hun legendarische album The Shape Of Punk To Come uit, om later datzelfde jaar uit elkaar te gaan. Een echte tour is er toen nooit geweest. Begin dit jaar kondigde Refused echter een reünie aan en straks kan jij ze dus eindelijk bewonderen.

Feist
Grolsch 21:00
De Canadese zangeres Leslie Feist heeft met haar voorlaatste album The Reminder behoorlijk wat harten veroverd. De cover van James Blake van haar nummer The Limit to Your Love bevestigt alleen maar de indruk die deze bijzondere zangeres ook op veel collega’s heeft gemaakt. Of haar veelal intieme en breekbare liedjes van het laatste album Metals overeind blijven in een grote tent als de Grolsch, valt te bezien. Ze beschikt over een uiteenlopend repertoire van vijf albums en kan in ieder geval erg betoverend zijn, waarschijnlijk ook deze avond in Biddinghuizen.

The Black Keys
Alpha 22:00
Het zal voor de meeste mensen geen onbekende naam zijn, maar mocht je (niet?) onder een rock gezeten hebben, dan is dit het meest explosieve duo van het moment. De heren Dan Auerbach en Patrick Carney timmeren al flink wat jaren aan de weg en hebben ondertussen al zeven studio albums op hun naam staan. Live hebben ze over de jaren steeds grotere zalen versteld doen staan met hun rauwe, bluesy garagerock. Ze zullen dan ook zonder twijfel deze vrijdagavond de Alpha flink broeierig maken.

Zaterdag

Fresku
India 13:30
Fresku, je weet nooit of je ‘m bij z’n kop of staart hebt met zijn teksten. Is het cabaret? Is het serieus? Of is het weer die ene manier om de echte waarheid via een grapje te vertellen? Een ding is zeker, om Roy Michael Reymound kunnen we niet meer heen en hij heeft met zijn tweede album Maskerade naam gemaakt in de wereld die Nederhop heet.

Kapabel
Lima 14.40
Voor het album Avonduren heeft de hiphopformatie Kapabel de hulp ingeroepen van onder meer Herman van Veen en Kyteman Colin Benders. Niet vreemd, want vier van de vijf muzikanten van deze formatie komen uit Kyteman’s Hiphop Orchestra. Het album had net zo goed Avonturen kunnen heten, want veel nummers zijn sprookjes en mythes, gebaseerd op Wammes Langnek (een giraffe die uit de dierentuin ontsnapt en het foute pad op gaat), Sjakie Schildpad en de Kreupele Haas. Dat betekent niet dat alle nummers luchtig zijn; zo gaat het nummer Dood over het feit dat iedereen, hoe oneerlijk ook, uiteindelijk dood gaat. Wil je tijdens Lowlands wegdromen bij de fantastische muziek van Kapabel: 

Willy Moon
X-Ray 15:30
De 21-jarige Willy Moon uit Nieuw-Zeeland, tegenwoordig in Londen woonachtig, heeft een platendeal getekend bij Third Man Records, het toch best prestigieuze label van Jack White. De opvallende verschijning gooide dit jaar hoge ogen op onder andere het Walk The Line Festival. Hij maakt veelzijdige muziek vol invloeden van roots, blues, rock ‘n roll en hip hop, om er maar een paar te noemen. Live een feest om te zien!

Kasabian
Alpha 18:15
Afgelopen maart stond Kasabian nog in de Heineken Music Hall en ook komend weekend zal hun laatste album Velociraptor! met veel bombarie rond etenstijd in de Alpha gepresenteerd worden. Een feestje is een concert van Kasabian sowieso, waar uiteraard ook hitsingles als L.S.F., Fire en Club Foot gespeeld gaan worden.

Of Monsters and Men
India 20:15
Met de hit single Little Talks en de geweldige clip die erbij hoort, is Of Monsters and Men een van de leukste nieuwe bands van dit moment. Geen ingewikkelde muziek en teksten, maar gewoon lekker vrolijk. Het album My Head is an Animal doet het wereldwijd zeer goed en met recht. De nummers staan en dus kunnen we een lekkere set verwachten.

The Whitest Boy Alive
Grolsch 21:00
Deze band uit Berlijn, geformeerd rondom de excentrieke helft van Kings Of Convenience, de Noorse muzikant Erlend Øye begon in 2003 als elektronisch project. Ze hebben al twee keer eerder op Lowlands gestaan en dat is blijkbaar ook de programmeur goed bevallen. Ze hebben 2,5 jaar geleden nog de Paradiso twee avonden op rij op zijn kop gezet, een kunstje dat ze dit jaar op Lowlands gegarandeerd nog een keer zullen herhalen.

Zondag

Splendid
Lima 13:00
Al jaren een begrip in Den Haag en omgeving, dit jaar voor het eerst op Lowlands! Met deze band gaat de zon altijd schijnen. Al sinds 2001 is Splendid actief in de Nederlandse surf en reggae scene. Ze presenteren een enthousiaste en uiterst aanstekelijke reggae met verschillende invloeden van rock, soul en funk, voorzien van blazers en appetijtelijke achtergrondzangeressen.

The Maccabees
Alpha 15:00
Deze indierockband uit Brighton, Engeland heeft wellicht één van de mooiste albums van 2012 afgeleverd met alweer hun vijfde album Given to the Wild. Sfeerige uptempo indie, meerstemmig gezongen en vol met verrassende, explosieve en bombastische composities.

Benga
Bravo 15:15
Benga is een act die je zeker live moet zien. Deze jonge Londense DJ maakt minimale beats en een experimentele sound die je in een staat van narcose brengt. Je voeten kunnen niet stil staan en je hoofd blijft maar meedeinen op de beat! Een goed moment om alvast in de juiste stemming te komen op de zondagmiddag.

Rudimental
X-Ray 18:45
Het muzikale dancekwartet Rudimental uit London bestaat uit Piers Agget, Kesi Dryden, Amir Amor en DJ Locksmith. Ze hebben nog geen album uitgebracht, maar met het liedje Feel the Love hebben ze één van de grote zomerhits van dit jaar te pakken, die nog groter was geweest als Nederland op het EK niet zo snel was uitgeschakeld. De X-Ray gaat in ieder geval schudden op zijn vesten met de (drum ‘n) bass van deze band!

The Shins
Grolsch 19:15
Vijf jaar wachten op een nieuw album is echt wel lang, te lang! Waar The Shins ons op hebben laten wachten is dan wel GE-WEL-DIG. Het album Port of Morrow is zeker een waardige opvolger van het laatste album Wincing the Night Away. De twee eerste singles van het album Simple Song en The Rifle’s Spiral zijn heerlijke nummers om bij weg te dromen, iets dat op zondagavond bij een ondergaande zon een heerlijk vooruitzicht is!

Foo Fighters
Alpha 20:30
Wat valt er nog te vertellen over de Foo Fighters? Het is een van de grootste rockbands ter wereld en Dave Grohl is dan misschien niet de beste zanger aller tijden, maar ze spelen al jaren voor volle zalen. Van harde rocksongs tot sappige ballads. Voor elk wat wils en zeker het kijken waard. Een afsluiter van formaat die je zeker niet mag missen.Share |

Gerelateerde artikelen