Albumrecensie: TDTMCM - Beste. Stuurlui. Ooit.

4 september 2012, 13:08 | Jeroen

De Amsterdamse punk-hop formatie The Don’t Touch My Croque-Monsieurs, oftewel TDTMCM, bracht onlangs hun tweede album Beste. Stuurlui. Ooit. uit. Het is de opvolger van het in 2010 uitgebrachte debuutalbum Ruimtemissie: Schruimtemissie.

TDTMCM bestaat uit zanger/rapper Abel, gitarist Kaj, bassist Rowan en drummer Papalino. Het geluid dat de band op dit album laat horen is erg afwisselend, maar kenmerkt zich over het algemeen als hip-hop met sterke punk en rock-invloeden. Mede ingegeven door de stevige gitaren die op veel liederen te horen zijn.

Openingstrack en single Amsterdam-Noord, waar de bandleden ook vandaan komen, komt gelijk hard binnen. Het harde gitaren, een stevige ritmesectie en opzwepende teksten in de eigen moerstaal. Ook W R P Raad laat eenzelfde geluid horen en rockt werkelijk compleet de pan uit.

De andere single En we ete allemaal laat weer eer heel ander geluid horen. Het stevige rockgeluid wordt hier ingewisseld voor een bijna dweilorkestachtig geluid, zonder dat ook daadwerkelijk te zijn. Ook rustigere liedjes hebben een plek gekregen op het album. Zo is De beste, mam erg ingetogen, maar valt deze toch geen seconde uit de toon bij de rest van de liedjes.

Het hoogtepunt van het album is afsluiter De Wereld Is Net Niet Genoeg. Een werkelijk briljant track die bijna 12 minuten duurt en een samensmelting van gitaarpartijen presenteert die niet zouden misstaan bij een band als AC/DC of Slayer. En toch behoudt het zijn dansbaarheid. Inclusief geweldig rustig uitro!

Beste. Stuurlui. Ooit. is een erg sterk album van de Noord-Amsterdammers dat goed in elkaar zit, afwisselend is, ondanks de soms lollig klinkende teksten als een professioneel geheel klinkt en staat als een huis.

Mocht je zaterdag 15 september nog geen plannen hebben, kan je de band live aan het werk zien tijdens Helemaal Melkweg in hun thuisstad Amsterdam.

Muziek van de band is te bestellen via de website van de band of via deze link.



Share |

Gerelateerde artikelen