Albumrecensie: Rachel Sermanni - Under Mountains

21 september 2012, 11:44 | Jeroen

Volgende maand, om precies te zijn op 8 oktober zal het eerste album van de Schotse Rachel Sermanni in Nederland verkrijgbaar zijn. Het album volgt haar EP Black Currents op en heet Under Mountains.

Het album staat vol prachtige liedjes, die in de basis van het genre singer/songwriter zijn, maar met duidelijke folkinvloeden. Muzikaal vaak ingevuld met, naast akoestische gitaar, piano en strijkers. Ook is er geregeld een subtiel donker randje te ontdekken. De productie lag in handen van Ian Grimble, bekend van werk met Manic Street Preachers en Benjamin Francis Leftwich.


Het is een vrij divers album geworden. Het varieert van timide en klein naar groots, bombastisch en meeslepend. Ook is er een speelsheid met een knipoog te ontdekken, maar die is zeker niet kinderachtig. Een mooi voorbeeld hiervan is Ever Since The Choclate. De slechts 20-jarige Sermanni komt juist volwassen en wijs over.

Misschien dat bij een eerste vlugge luisterbeurt het album je niet direct pakt, maar voordat ik het album geluisterd had, had ik reeds The Fog gehoord en was ik verkocht. Een paar luisterbeurten verder vallen meer details op en zijn het nummers als Breathe Easy, Bones en Waltz die eruit springen door hun bevlogenheid en mooie arrangementen.

Diezelfde bevlogenheid mist in het tweede deel van het album enigszins. Deze bevat wel een aantal prachtige liedjes, maar door het ontbreken van tempowisselingen, of eerder genoemde bombast, heeft het de neiging onopgemerkt voorbij te komen. Tot de spaarzame, doch magische uithalen van haar stem tegen het einde van enkele van deze nummers hun intrede doen.

Het eindresultaat is een debuutalbum om trots op te zijn, vol mooie muzikale contrasten. Niet alle nummers zijn even verrassend, aanstekelijk of vernieuwend, maar de nummers die dit wel zijn stijgen hoog boven de concurrentie uit en de prachtige zang van Sermanni blijft simpelweg indrukwekkend. Als een vergelijking gewenst is, doet de muziek denken aan Villagers met zang van het Schotse equivalent van Feist. Voor liefhebbers van dit genre is het zonder twijfel een aanrader.

Rachel Sermanni is de komende tijd nog meerdere malen live te bewonderen in o.a. De Unie, Merleyn, Paradiso en Tivoli. Meer speeldata, data en informatie zijn te vinden op haar website RachelSermanni.net.

ZUBB Sessions presents: The Fog by Rachel Sermanni:



Share |

Gerelateerde artikelen