Interview: San Cisco

11 oktober 2012, 22:00 | Jeroen

Op dit moment bevindt het Australische San Cisco zich midden in hun eerste tournee buiten de Australische landgrenzen. Na afgelopen weekend al twee shows in Londen te hebben gedaan en een in Berlijn, zijn ze nu in Nederland neergestreken. ZUBB sprak voor het optreden in Rotown in Rotterdam met, volgens de Australische tourmanager, the beauty en the brain van de band, oftewel Scarlett Stevens (zang en drum) en Jordi Davieson (zang, gitaar en keys).

De band bestaat verder uit Josh Biondillo (gitaar, zang, keys en synthesizers) en Nick Gardner (bass gitaar). Ze stonden afgelopen week in Nederland al op het podium van Tivoli in Utrecht en die van Doornroosje in Nijmegen. Ook de radioshow van Giel werd afgelopen maandag in alle vroegte aangedaan en de komende week staan ze nog in Helmond, de kleine zaal van Paradiso en zaterdag treden ze ook nog op in het televisieprogramma TopPop3.

We mogen dan ook stellen dat het lekker gaat met het band, die onlangs met hun debuutsingle Awkward een grote radiohit scoorde in Nederland. Voor degene die niet naar de radio luisteren en nog nooit van dit leuke bandje gehoord hebben, bij deze een kennismaking met de nieuwe belofte uit Australië, die tussen de vele optredens door even tijd maakte om aan tafel aan te schuiven voor enkele vragen.

Het is de eerste keer dat de vriendengroep San Cisco gezamenlijk de oversteek naar Europa heeft gemaakt. Ze kennen elkaar al sinds de middelbare school, terwijl het eerste contact tussen Stevens en Davieson al van ver daarvoor dateert. De tieners (ze zijn allemaal rond de 19 jaar oud) genieten op dit moment met volle teugen van het Europese vasteland. In tegenstelling tot Australië zijn hier namelijk veel oude gebouwen te vinden en vooral de grachten in Nederland vinden ze werkelijk prachtig.

De band bestaat sinds een kleine vier jaar en ging in de begintijd door het leven als King George. Echter, omdat die naam ze toch niet helemaal aansprak, hebben ze vrienden en familie gevraagd om een bandnaam te verzinnen. Al snel kwam San Cisco bovendrijven en werd door middel van een stemming op hun Facebookpagina als uiteindelijke winnaar gekozen. De naam heeft niets met San Francisco te maken en betekent verder ook niets. Zoals Davieson aangeeft: “Het is als een leeg schilderij, welke wij de komende tijd gaan inkleuren”.

De band tourt op dit moment met een gehuurde van door Nederland. Een manier van reizen die in hun thuisland absoluut niet van toepassing is. De band uit Fremantle, West-Australië (onder de rook van Perth), vliegt daar van stad naar stad, omdat de afstanden simpelweg niet te overbruggen zijn zonder vliegtuig. Het is dan ook een hele verademing dat ze hier voor elk optreden maximaal een uur hoeven te rijden, totdat ze er alweer zijn.

Tijdens het touren ontstaan soms ideeën voor nieuwe liedjes, welke dan gelijk worden opgeschreven. Soms een regel, soms slechts een idee of een riffje. Het schrijven onderweg is moeilijk en doen ze dan ook veelal als ze thuis zijn. De tijd doden doen ze met kijken naar series, zoals Sons of Anarchy en Game of Thrones. Muziek luisteren ze eigenlijk niet zoveel onderweg.

Wel halen ze daar inspiratie vandaan. Davieson vertelt dat hij vooral van David Bowie houdt, maar ook van een band als Bon Iver. Stevens is, niet zo verrassend, geïnspireerd door the White Stripes, waar ze op jonge leeftijd mee in aanraking kwam en waardoor ze ook daadwerkelijk is gaan drummen. Haar favoriete album van dit moment is Lonerism van de band Tame Impala, die ook uit de buurt van Perth komt.

De grote droom voor de toekomst is om te kunnen leven van het maken van muziek. Zo aan de vooravond van de doorbraak is het dan ook best een spannende tijd voor de leden van San Cisco. Na de tour door Nederland vliegen ze maandag al door naar Amerika waar ze enkele kleinschalige optreden zullen gaan geven. Ze hopen volgend jaar in ieder geval terug te komen naar Nederland voor het festivalseizoen.

Aan het einde van het interview stellen ze nog erg van Nederland te houden. Niet in de laatste plaats omdat ons land ze reeds met open armen heeft ontvangen. Davieson vraagt nog of alle Nederlandse fans hun debuutalbum willen kopen, zodat ze snel weer terug kunnen komen voor meer optredens. Na het interview vraagt Stevens tot hoe laat de winkels hier open zijn, zodat ze na de soundcheck voor de show in Rotown nog snel even de stad in kunnen gaan.

Het debuutalbum van San Cisco verschijnt eind november in het thuisland en in Nederland via het Fat Possum-label en zal in hier onder de vleugels van Sony uitgebracht gaan worden. Ondertussen is de Awkward EP met daarop de gelijknamige hit en de nieuwe single Rocket Ship te downloaden via iTunes.

Foto ©: Marcel



Share |

Gerelateerde artikelen