Ruud's Singles (by Marcel) - Week 7

18 februari 2013, 10:35 | Jeroen

Tijdens mijn rondreis door het Westen van Australië ben ik met veel nieuwe en voor mij onbekende muziek in aanraking gekomen. Veelal door het vele luisteren naar de plaatselijke radiostations, maar ook doordat je muziek hoort in een kroeg of tijdens het doen van de boodschappen. Tussen de vele lokale muziek zit zoals gewoonlijk veel troep, maar het is opvallend hoeveel onwijs lekkere tracks de Australiërs weten te produceren. Elk uur hoor je wel minimaal één écht goed liedje!

Omdat het zonde is goede muziek voorlopig enkel aan deze kant van de wereld te laten, leek het de redactie een leuk idee om van de zevende week van Ruud’s Singles The Australian Edition te maken. Muziek die op z’n vroegst pas komende zomer en misschien wel helemaal nooit Europa bereikt. Luister en geniet van muziek van Australische bodem, met de singles van: Wolf & Cub, Pluto Jonze, Flume, Violent Soho en Tame Impala.

Wolf & Cub: Salao

rock / psychedelic

De eerste single van deze week is van de Adelaide afkomstige band Wolf & Cub. De band debuteert in 2006 met het album Vessels. Dit album krijgt in 2009 een vervolg in de vorm van Science and Sorcery en aan de hand van bands als The White Stripes, Franz Ferdinand, Wolfmother, Sigur Rós en Kings Of Leon wordt er flink getourd en ziet de band werkelijk alle hoeken en uithoeken van Australië.

In aanloop naar het nieuw te verschijnen derde studioalbum brengt Wolf & Cub in 2012 reeds twee EP’s uit met enkele nieuwe liedjes. Het allerleukste liedje van allemaal wordt echter voor het laatst bewaard en krijgt eind 2012 een eigen singlerelease. Om deze release nog wat extra kracht bij te zetten, is er sinds deze week ook een officiële videoclip gelanceerd.

Salao is een heerlijk dromerig, psychedelisch, blij nummer met een melodie die je niet meer loslaat. De videoclip is net als de muziek die de band maakt: een beetje vaag met heel veel kleuren. Het gaat natuurlijk om de muziek en die is buitengewoon en helemaal geweldig. Salao heeft stiekem een hoog meezing-gehalte, maar dan wel op de goede manier. Het doet ergens denken aan het meest recente werk van Go Back To The Zoo, met dien verstande dat ik hier wél blij van word.

Pluto Jonze: Eject

electroacoustic / pop

Pluto Jonze uit Sydney is een wat vreemde eend in de bijt. Heeft heeft volgens de berichten op internet in Berlijn en Guatamala gewoond en is uiteindelijk (weer) in Australië terecht gekomen. Volgens hemzelf is hij echter veel te laat geboren, want qua muziek is hij helemaal into de jaren ’60 en dat hoor je ook wel een beetje terug in zijn muziek.

Niet dat het gebruik van samples in die jaren al ontdekt was, maar hij er op zijn single Eject wel gretig gebruik van. Het resultaat is een uiterst relaxed liedje, wat een perfecte radiohit zou kunnen worden. Wat dat aangaat zou het ook zo uit de jaren ’70 kunnen komen, maar ook daar is hij nog te jong voor. Een album heeft hij nog niet, maar Eject van Pluto Jonze is wel al te downloaden via iTunes.

Flume feat. T.Shirt: On Top

electronic / hip hop

Eind vorig jaar bracht de pas 21-jarige producer Flume uit Sydney in Australië zijn gelijknamige debuutplaat Flume uit. Ondanks zijn jonge leeftijd is Harley Streten, zoals Flume in het echt heet, in zijn vaderland geen kleine jonge meer. In de lijst van 100 beste platen van het afgelopen jaar, de Hottest 100 for 2012, van radiozender Triple J stond hij liefst vier keer in de lijst en had hij met Holdin On op de vierde plek zelfs de hoogste notering voor een Australiër te pakken.

We mogen dus stellen dat het lekker gaat met Flume en het moet gek lopen willen we in Nederland niet snel nader kennis met hem gaan maken. Hij trad al op in Engeland, Frankrijk en Duitsland en zijn debuutalbum verschijnt ergens deze maand op het Europese vasteland. Persoonlijk lijkt het me een puik plan om deze man komende zomer op Lowlands aan het werk te zien. Zaterdagavond in de Bravo lijkt bijvoorbeeld. Als hij dan rapper T.Shirt ook nog eens meeneemt voor de live-versie van On Top gaat het tentzeil er gegarandeerd compleet vanaf.

Violent Soho: Neighbour Neighbour

alternative rock / punk / grunge

Wie stelt dat grunge dood is, kan wel eens bedrogen uitkomen. Violent Soho uit Brisbane klinkt namelijk wel erg jaren ’90 en daar is helemaal niets mis mee. De band heeft al twee albums uitgebracht en stond begin vorig jaar zelfs in hun thuisland in het voorprogramma van Arctic Monkeys. In Europa is het kwartet echter een compleet onbekende.

De single Neighbour Neighbour zou daar wel eens verandering in kunnen gaan brengen, want het is een onvervalste rockplaat die na het beluisteren niet meer uit je kop gaat. Neighbour Neighbour staat op de nog te verschijnen derde plaat van de band, maar wanneer die uitkomt is nog niet bekend. Wel dat deze verschijnt via het I Oh You-label uit Melbourne, waar de band afgelopen zomer getekend heeft.

Tame Impala: Mind Mischief

psychedelic / rock / dream pop

De bekendste naam van het kwintet van deze week komt als laatst: Tame Impala. De band uit Perth heeft ondertussen ook in Nederland zijn naam definitief gevestigd, getuige onder andere het tot de nok toe uitverkochte optreden in Paradiso van november vorig jaar. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat deze band in hun thuisland huge is en zalen á la Ahoy’ en Ziggo Dome met gemak vult.

Hun vorig jaar verschenen tweede album Lonerism stond in menige eindlijst in de bovenste regionen en na Elephant en Feels Like We Only Go Backwards is het tijd voor de derde single ‘Mind Mischief’. Een zeer goede keuze, want Mind Mischief is een van de betere liedjes van het album. De videoclip is ook leuk in elkaar gezet en is een soort van korte film geworden, die het verhaal vertelt van een romance tussen een leerling en een lerares.

Bonusmateriaal:

Jackie Onassis – Crystal Balling
Battleships – Coming Back To You
Cub Scouts – Told You So
San Cisco – Fred Astaire



Share |

Gerelateerde artikelen