Albumrecensie: Miles Kane - Don't Forget Who You Are

31 mei 2013, 15:07 | Jeroen

Volgende week verschijnt het tweede soloalbum van Miles Kane, getiteld Don’t Forget Who You Are. Dit is de opvolger van het in 2011 verschenen Colour Of The Trap, waar de bescheiden hits Come Closer en Rearrange opstaan. Sinds het uiteengaan van The Rascals in 2009 timmert Kane solo redelijk verdienstelijk aan de weg. Zo trad hij al enkele malen op in Amsterdam en was hij in 2011 op Lowlands te zien. Tevens staat hij komende zomer geprogrammeerd op onder andere Pinkpop, Glastonbury, Pukkelpop, T In the Park en Benicàssim. We kunnen dus wel stellen dat het lekker gaat met de 27-jarige zanger/gitarist uit het noordwesten van Engeland.

Op het Don’t Forget Who You Are zijn in vergelijking met zijn debuutplaat aanzienlijk meer gitaren aanwezig. Althans, de nadruk ligt er meer op. Geopend wordt er met het aanstekelijke Taking Over, waar de gitaren direct heerlijk aanwezig zijn. De melodie blijft ook na één of twee keer luisteren direct in je hoofd zitten. Dat noemen we nog eens lekker openen!

Het gelijknamige nummer Don’t Forget Who You Are is iets rustiger en heeft een hoger meezinggehalte voor op de festivalweides, komende zomer. Better Than That gaat daarna verder waar het openingsnummer gebleven is: gitaren met Rock ‘n’ Roll. Out Of Control doet vervolgens erg denken aan Oasis’ All Around the World, met de sound die de band eind jaren ’90 had.

Precies halverwege de plaat staat Tonight, één van de betere tracks van het album. Ook hier zijn weer flink wat gitaren van zolder gehaald en het refrein blijft na een enkele keer horen wederom in je hoofd hangen.

Op What Condition Am I In? hoor je duidelijk het geluid van de jaren ’70 terug, inclusief een orgel en bijbehorende ritmes uit die tijd. Fire In My Heart is vervolgens een rustpunt op het album. Dit akoestische liedje laat je even uitrusten na al het gitaargeweld.

Het slot van het album wordt gevormd door de liederen You’re Gonna Get It, single Give Up en afsluiter Darkness In Your Heart. Stuk voor stuk sterke tracks die eigenlijk een plekje eerder op het album hadden verdiend. Met name Darkness In Your Heart is een ijzersterk.

Kane bewijst met Don’t Forget Who You Are absoluut een blijver te zijn, want hij overtreft met dit album zichzelf en daarmee dus ook zijn eerste album Colour Of the Trap. Wellicht had het album tekstueel op sommige punten iets sterker gekund; muzikaal gezien zijn de nummers wel stuk voor stuk erg goed gecomponeerd. Al met al een erg sterk album van Miles Kane.

Don’t Forget Who You Are verschijnt volgende week in Nederland via Sony en is nu al te beluisteren via Spotify.

Miles Kane – Don’t Forget Who You Are



Share |

Gerelateerde artikelen