De Singles - Week 31

29 juli 2013, 12:10 | Jeroen

Deze week ben ik sinds lange tijd weer eens in het Nederlandse. Pas als ik hier ben besef ik wat ik al die tijd in Engeland heb gemist: knapperige dikke frieten met satésaus en mayonaise, Vifit met sinaasappelsmaak, lichtbelegen Goudse kaas op een bruine boterham, Nederlands praten, een terrasje pakken en gezellig naar de kroeg fietsen met iemand achterop. Wat ik dan weer niet mis is de voortvarendheid (ik bedoel natuurlijk verbijsterende horkerigheid) van Nederlanders. Zo informeerden twee snotneuzen gisteren in de tram of ik zin had in een ‘sandwich’, wat ik beleefd heb geweigerd.
Als Engelsen zoiets vragen gaat het gewoonlijk
over een boterham, maar ja, verschil moet er zijn.

Genoeg geneuzeld! We gaan het over muziek hebben en wel over: Cosmo Sheldrake, Mutya Keisha Siobhan, Ásgeir, Die Antwoord en Mayer Hawthorne.

Cosmo Sheldrake: Rich (Ft. Anna Roo)

Muziek is meer, veel meer, dan de optelsom van een aantal op een specifieke manier gerangschikte klanken. Dat bewijst de 22-jarige Cosmo Sheldrake. Met uitsluitend samples, loops en vocals creëert hij laag voor laag zijn bescheiden meesterwerkjes op een manier zo organisch en warm is dat het lijkt alsof hij een orgel staat aan te draaien in plaats van op een computer staat te hengsten. Het kan geen toeval zijn dat hij vandaag zijn kunsten in een varkensschuur vertoont. Op andere dagen is hij op vissersboten en wasserettes te vinden, let maar eens op.

Mutya Keisha Siobhan: Flatline

De knapperige en kraakheldere kwaliteitspop van Mutya Keisha Siobhan een lust voor het oor, ook al staat het aan het eind van het jaar wellicht niet in mijn ‘Best Of 2013’. Zo diep raakt pop mij namelijk niet en zo lang blijft het ook niet in mijn hoofd hangen, maar VANDAAG stampt Flatline met groot genoegen uit mijn speakers.

Ásgeir: Going Home

Ik weet niet hoe je Ásgeir uitspreekt want hij komt uit IJsland en daar praten de mensen wartaal zoals iedereen weet. Kennelijk heeft Ásgeir nieuwe Engelse lyrics geschreven voor dit nummer zodat ook niet-IJslanders er wat van kunnen brouwen. Een zekere Hrafnkell Hugi is hier niet zo blij mee heeft hij op Youtube laten weten; de originele IJslandse tekst was namelijk buitengewoon fantastisch en dit slechts een slap aftreksel. Dat zou kunnen, maar er is geen enkele manier waarop ik dat kan checken en ik vind ‘Going Home’ geweldig zoals ik het hier beluister.

Die Antwoord: Cookie Thumper

Ja mensen, ik begrijp het zelf ook niet. Maar ik vind Die Antwoord on-weer-staan-baar intrigerend en ik geniet met volle teugen van alles wat ze doen. Het is zo absurd, zo fout, zo stout, zo politically incorrect en, nou ja, zo STUITEND eigenlijk dat je je af moet vragen of je wel voor 9 uur ‘s avonds op play mag klikken. Stuur de kinderen voor de zekerheid maar even de kamer uit.

Mayer Hawthorne: Designer Drug

Er is iets aan de hand met Lyric Video’s, want er zijn er opeens twee in deze column en voor vandaag ben ik er nog nooit één tegengekomen. Ik krijg een ontzettende drang om mijn haarborstel als microfoon te gebruiken en voor de spiegel mee te gaan karaoke-en. Sinds Mayer Hawthorne niet meer bij het Stones Throw Records label aangesloten is maar bij Universal vind ik zijn muziek nogal gladjes en een stuk minder interessant. Met andere woorden: het steekt goed in elkaar maar ik word er bepaald niet hitsig van. Desalniettemin is ‘Designer Drug’ uitstekend geschikt om op te zetten terwijl je tussen het zonnebaden door even een Tequila Sunrise in elkaar flanst.



Share |

Gerelateerde artikelen