De Singles - Week 35

26 augustus 2013, 10:02 | Jeroen

Vorige week viel Renée even voor mij in, want zelf zat ik het gehele weekend op Lowlands. Op dit festival, dat allang niet meer is wat Lowlands vroeger was en waar het voor stond, heb ik veel leuke bands aan het werk mogen zien. Van gevestigde namen als Nine Inch Nails en Editors tot nieuwe ontdekkingen in de vorm van HAIM, the 1975 en Deap Vally. Al deze band hebben nieuwe singles uit en mede daarom leek het me wel gepast om een week after-versie van de Singles te maken. Met gloedje nieuwe muziek weer!

HAIM – The Wire

Op de zondagmiddag van Lowlands stonden de zusters HAIM in een afgeladen India tent. Veel bezoekers hadden al veel gehoord over de zusjes, maar veel liederen van de band zijn nog onbekend. Op enkele losse EP-liedjes als Falling en Don’t Save Me na dan. Dat is op zich ook niet zo gek, want HAIM heeft nog niet eens een album uit. Eind september verschijnt hun debuutplaat Days Are Gone en single The Wire is de voorloper hiervan. Je kunt ze lastig in een hokje stoppen, want waar bijvoorbeeld Don’t Save Me op de plaat nogal naar dance neigt, klinkt het live veel meer als rock. Ook The Wire klinkt weer anders, eerder folk pop. Afin, het klinkt lekker en daar gaat het om. Zoals je soms kan zeggen over nieuwe bands: hier gaan we nog meer van horen!

Editors – Formaldehyde

Aan de vorige single van Editors, A Ton Of Love, moest ik in het begin erg wennen. Ik hoorde te veel U2 hierin terug en van die band ben ik op z’n zachtst gezegd niet echt fan. Naarmate ik de track vaker hoorde, kon deze mij steeds meer bekoren. Vorige week kwam op Lowlands de definitieve bevestiging, want live klinkt A Ton Of Love gevuld met passie en als een bombastisch geheel heel erg goed. Ook de nieuwe single Formaldehyde mag er wezen. Deze track is iets rustiger, maar wel één van de beste liederen van het eind juni verschenen vierde Editors album The Weight of Your Love. Officieel komt Formaldehyde begin september uit, maar de videoclip is wel al te bekijken.

The 1975 – Sex

Volgende week verschijnt The 1975, het gelijknamige debuutalbum van The 1975 uit Manchester. Deze band was vorige week op Lowlands één van de ontdekkingen. Ook zij stonden in de India geprogrammeerd en ondanks dat het niet zo druk was als bij HAIM, hadden ze over aandacht niet te klagen. Het geluid van de band kenmerkt zich doordat ze redelijk dansbare rockmuziek maken, met vaak een tokkelende gitaar die niet meer uit je hoofd gaat. Als voorloper op de uitgave van het complete album, wordt Sex opnieuw uitgebracht en dit is geen verkeerde keuze. Net zo sterk als The City, welke je eerder in de Singles tegen bent gekomen.

Deap Vally – Baby I Call Hell

Een andere ontdekking, vorige week in de polder, was het duo Deap Vally uit Los Angeles, wier debuutalbum Sistrionix eind juni is verschenen. Lindsey Troy (gitaar en zang) en Julie Edwards (drum) maken ongecompliceerde rockmuziek, die nog het meest doet denken aan the White Stripes en the Black Keys. Niet in de laatste plaats omdat het om een duo gaat. Met de debuutsingle Gonna Make My Own Money en diens opvolger End Of The World, lieten de dames al een zeer goede indruk achter. Baby I Call Hell is de nieuwe single en ook die mag er wezen. Net als bij HAIM kan ik stellen: hier gaan we nog meer van horen!

Nine Inch Nails – Copy Of A

Mijn persoonlijke hoogtepunt van Lowlands 2013 was al op de eerste avond in de Alpha. Daar sloot Nine Inch Nails met een 1,5 uur durende set de eerste dag van het festival af. Het was een ijzersterke set die een mooie carrièreoverzicht gaf van Trent Reznor & co. Ook werd er nieuwe muziek gespeeld van de nieuw te verschijnen plaat Hesitation Marks, welke volgende week uitkomt. Zo werd er geopend met de nieuwe single Copy Of A en voorganger Came Back Haunted. Je moet het maar durven; openen met twee nieuwe liederen, die het gros nog niet eerder heeft gehoord. Het sloeg aan, want beiden zijn sterke tracks die de hunkering naar de nieuwe plaat alleen maar groter maakt.Share |

Gerelateerde artikelen