De Singles - Week 17

21 april 2014, 11:29 | Jeroen

Lenzman & FD: Joanie’s Theme

De Nederlandse drum&bass dj/producer Lenzman maakt de laatste jaren steeds meer naam in de mondiale drum&bass scene. De Leidenaar maakt liquid funk, een soulvolle variant van drum&bass. Verwacht dus geen sirenes, dikke bassen of andere drukke bedoelingen in de muziek van Lenzman, maar subtiele melodieën en stijlvolle vocalen. Dit jaar verschijnt zijn debuutalbum Looking At The Stars op het befaamde Metalheadz label (bekend van oprichter Goldie) en is hij sinds kort verantwoordelijk voor de drum&bass playlist op 22tracks. Via dit medium liet hij de wereld voor het eerst kennismaken met Joanie’s Theme, een donkere sfeervolle track die tot stand is gekomen in samenwerking met FD. Een uitermate smaakvol voorproefje voor Lenzman nieuwe album, dat 13 juni in The Bird in Rotterdam wordt gelanceerd.

Knalland: Make The Call

Na The Happy Camper nog zo’n megaproject met een diversiteit van Nederlandse artiesten. Knalland bevat muzikanten uit de Utrechtse wijk Eiland8 (Kanaleneiland). De kern van Knalland bestaat uit leden van Mister & Mississippi, Typhoon, Kyteman’s Orchestra, Bombay Show Pig, Nobody Beats The Drum en C-mon & Kypski. Anders dan bij het titelloze debuutalbum uit 2013 zijn het niet alleen muzikanten uit Eiland8 die aan dit project meedoen, maar ook andere artiesten die een link hebben met Utrecht. Denk onder andere aan Skip&Die, Shaking Godspeed en Stefany June. Make The Call is de eerste single van het album Volhard en komt voort uit een samenwerking met het Bevrijdingsfestival Utrecht en het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking. Het album staat dan ook in het teken van vrijheid. Make The Call is een aanstekelijk nummer met een fijne baslijn die je lekker kan meebrullen. Je hoort vooral de invloed van Bombay Show Pig, Make The Call had hun nieuwe single kunnen. De single en het album zijn gratis te beluisteren en te downloaden via Bandcamp.

Black Cassette: Distance Call

De Belgen van Black Cassette stonden begin april nog op het Ik Zie U Graag festival in de Mezz, Breda. Dit Belgenfestival had een speciale avond ingeruimd voor Mauro Pawlowski en vrienden. Een van die bevriende bandjes is Black Cassette, een groep muzikanten rond frontman Sjoerd Bruil, een Antwerpse Nederlander. 21 april komt tweede album van Black Cassette uit, waar Distance Call een voorproefje van is. Het nummer is een mix van eighties funk en new wave en heeft een geweldige DIY-videoclip met de Micheal Jackson van Oostende in de hoofdrol.

Gotsome: Bassline

Van de andere kant van het Kanaal komt het duo Gotsome met het nummer Bassline, een danskneiter van jewelste. Achter de naam Gotsome schuilen Alex Homes en Adam Gorsky uit Bristol die Bassline het erg goed zagen doen in de Beatport charts en besloten het nummer ook uit te brengen voor de reguliere charts. En niet zonder succes, Bassline doet het goed in thuisland Engeland. Gotsome is uitgekomen op het befaamde houselabel Defected en bevat vocalen van The Get Along Gang. Prima materiaal voor de zomerfeestjes!

Glass Animals: Gooey

Ook uit Engeland, maar tappend uit een heel ander vaatje is het kwartet Glass Animals. Het nummer Gooey heeft invloeden uit de populaire indie R&B stroming, maar klinkt vooral erg breekbaar. Volgens de Britse krant The Guardian kunnen we de Glass Animals muzikaal plaatsen tussen Alt-J en Wild Beasts en daar kan je het het alleen maar mee eens zijn. Er ligt een mooie toekomst in het verschiet voor de Glass Animals, die wellicht in mei begint, als de band London Calling in het Tolhuistuin aandoet.



Share |

Gerelateerde artikelen