Albumrecensie: Damon Albarn - Everyday Robots

6 mei 2014, 10:08 | Jeroen

In de jaren negentig was de band van Albarn, Blur, in een hevig gevecht verwikkeld met Oasis. Toentertijd ‘koos’ ik voor de laatstgenoemde en vond Blur maar een rare band. Daar kwam verandering in toen ik in 1999 de prachtige single Tender hoorde; een prachtige epische single waar ik toen direct de cd-single (!!) van kocht. Ook de volgende single Coffee and TV was een prachtig stukje muziek.

Na de eeuwwisseling scoorde Albarn met zijn nieuwe band Gorillaz misschien nog wel grotere hits. Ook met de superband The Good, The Bad and The Queen (met onder andere Clash basgitarist Paul Simonon en geproduceerd door Danger Mouse) maakte hij een erg mooi album. Tel daarbij nog een Chinese opera bij op en af en toe grote optredens met Blur, en je komt uit op een uiterst diverse staat van dienst. Het enige wat ontbrak is een solo album en dat is nu ook een feit.

Als je Everyday Robots wilt vergelijken met ouder werk van Albarn kom je al snel uit bij The Good, The Bad And The Queen. Er hangt een zelfde sfeer op beide albums, over het algemeen rustige nummers. Uitzondering is het enorm poppy Mr Tembo, een liedje dat gaat over een baby olifantje in Tanzania. Het is, zoals het al doet vermoeden, een buitenbeentje op een album dat veelal gaat over drugsverslaving en eenzaamheid.

In opener Everyday Robots en Lonely Press Play krijgen we dat direct te horen, de moderne technologie krijgt een sneer. Op Selfish Giant helpt Natasha Khan (van Bat For Lashes) mee en dit resulteert in een mooi melodieus nummer geïnspireerd door Oscar Wilde. De synthesizer van Brian Eno is te horen op het desolate You and Me en hij zingt later mee op afsluiter Heavy Sea Of Love. Photographs (You Are Taking Now) is toch wel het prijsnummer van het album. Alles valt hier op z’n plaats; een aanstekelijke melodie, een voorzichtige beat en tekstueel sterk. Het album eindigt met het eerder genoemde Heavy Sea Of Love . Het is een positief nummer waarmee niet alles kommer en kwel is in de wereld van Damon Albarn.

Everyday Robots is een sterke debuutplaat geworden. Het is een album die je zeker niet zo even opzet, maar is echt een luisterplaat geworden die met elk draaibeurt sterker wordt.



Share |

Gerelateerde artikelen