Albumrecensie: The Antlers - Familiars

18 juli 2014, 10:29 | Jeroen

Onlangs verscheen de vijfde langspeler Familiars, van de uit Brooklyn, New York afkomstige indie rockband the Antlers. De plaat is de opvolger van het geprezen album Burst Apart, welke in de lente van 2011 verscheen. Het vooralsnog bekendste album van de band, Hospice, verscheen in de zomer van 2009 en bevat de singles Two, Bear en Sylvia. Net als op Hospice staan op de nieuwe plaat Familiars enkel liedjes die uit één woord bestaan, waarvan Palace al eerder als voorproefje verscheen.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik the Antlers voordat ik naar Familiars ging luisteren, niet goed kende. Volgens Wikipedia maken de heren uit New York muziek die je kan omschrijven als indie rock, folk, dream pop en post-rock. Ik ging er als rockliefhebber dus eens lekker voor zitten. Vooraf gesteld: bij zo’n beschrijving verwacht ik wel gitaren natuurlijk. Minimaal één!

Deze zijn ver te zoeken op Familiars, want met name de piano en de trompet van multi-instrumentalist Darby Cicci voeren de boventoon op de plaat. Het geheel is namelijk ingetogen, maar klinkt als een schitterend geheel. Als je wilt rocken, heb je niets aan deze plaat, maar voor alle andere momenten kan je Familiars gerust opzetten. Sterker nog: moét je Familiars opzetten!

Het album wordt geopend door het eerder genoemende Palace, welke ruim vijfenhalve minuut duurt. Deze speellengte vormt geen uitzondering, want alle nummers op de nieuwe van the Antlers duren over het algemeen minimaal vijf minuten. Alleen afsluiter Refuge vormt een uitzondering, want die komt met met een speelduur van (4:57) nipt drie seconden te kort.

Het is een verademing, de lange(re) liedjes op Familiars. Stuk voor stuk zijn het schitterende muziekstukken, aangevuld door goede zang. Van opener Palace tot aflsluiter Refuge wordt je met elke noot prachtmuziek vermaakt. Alle nummers, die vrijwel allemaal gaan over de hedendaagse leegte en het verlangen naar vroeger, zijn door frontman Peter Silberman geschreven en de plaat is door de band zelf geproduceerd. De band die naast Silberman en Cicci nog bestaat uit drummer Michael Lerner.

Doppelgänger, Revisited, Parade en de meest recente single Hotel zijn stuk voor stuk pareltjes, die je telkens weer wilt draaien. In het begin is met misschien een beetje wennen, maar daar moet je even doorheen. Familiars is een plaat voor de lange termijn en niet als tussendoortje. Ga voor die lange termijn!

Ter promotie van hun nieuwe plaat staat the Antlers vrijdag 3 oktober in de Amsterdamse Paradiso. Kaarten gaan weg voor 16 euro (excl. lidmaatschap en servicekosten) en zijn verkrijgbaar via de bekende voorverkoopadressen.



Share |

Gerelateerde artikelen