De Singles - Week 27

30 juni 2014, 08:00 | Jeroen

The Child of Lov ft. Damon Albarn: One Day

Afgelopen vrijdag eerde Damon Albarn zijn onlangs overleden vriend en soullegende Bobby Womack nog tijdens zijn set op Down The Rabit Hole en de dood lijkt deze week een beetje aan de oud-Blur-frontman te kleven. Een paar dagen geleden kwam namelijk ook deze videoclip uit van The Child of Lov uit, de artiestennaam van de Nederlandse dichter en muzikant Martijn Teerlinck, die met zijn naamloze debuutalbum de grote hype van 2013 werd, maar afgelopen december overleed aan een chronisch hartaandoening. Zelden was een muzikale zwanenzwang zou genrebepalend als dit album van Teerlinck en in zijn kielzog volgden met veel succes verscheidene neo-R&B acts. Het hitneusje van Albarn bleek opnieuw feilloos. Een prachtige samenwerking tussen deze twee artiesten en een prachtige postume release. Oordeel zelf.

Philip Selway: Coming Up For Air

Terwijl de hele wereld zit te wachten op dat negende studioalbum van de beste band ter wereld, komt Radiohead-drummer Philip Selway gewoon nog even met het nieuws van een tweede soloplaat. Het album Waterhouse zal 7 oktober uitkomen, wanneer Selway zeer waarschijnlijk in de studio zit met Radiohead. ‘Coming Up For Air’ is het eerste nummer van die nieuwe plaat en mag met reden een geslaagd zoethoudertje worden genoemd. Een zoethoudertje voor die tweede soloplaat, die op haar beurt als zoethoudertje voor die negende Radiohead-release gezien mag worden. Want ondanks dat het solowerk van Selway prima te pruimen is, zien we hem toch het liefst drummend achter Thom Yorke.

Typhoon: Hemel Valt

Deze video van ‘Hemel Valt’ van Typhoon is al bijna twee weken uit, maar aangezien mijn collega’s hem nog niet hebben geplugd, doe ik dat bij deze alsnog. De langverwachte tweede plaat Lobi Da Basi (Surinaams voor ‘Liefde is de basis’) van de Zwolse rapper staat hier namelijk al sinds haar release op repeat en zal ongetwijfeld in het eindejaarslijstje van ondergetekende verschijnen. De opvolger van Tussen Lucht en Licht uit 2007 alweer, is een heerlijk feel-good hiphopalbum geworden, met een jazzy randje en een duidelijke boodschap. Wanneer je de plaat nog niet gehoord hebt, ga dat dan nu meteen doen! Vergeet waar je mee bezig bent en zet die plaat aan. Ook als je niet van rapmuziek houdt moet je Lobi Da Basi een keer geluisterd hebben, want zelden was hiphop zo’n muzikale aangelegenheid als bij Typhoon. Punt!

The Juan Maclean: A Place Called Space

Sinds het ter ziele gaan van LCD Soundsystem, houden we haast obsessief DFA Records, het platenlabel van LCD frontman James Murphy, in de gaten. Bij elke release maken we een klein dansje, zeker wanneer het The Juan Maclean betreft. Dit duo bestaande uit John Maclean en LCD zangeres Nancy Whang is een van onze favoriete elektronische acts en hun dansbare mix van electro, spacedisco, post-punk en krautrock is onweerstaanbaar. Deze single ‘A Place Called Space’ is de eerste release van het aankomende tweede album van dit collectief. In A Dream komt 16 september uit en we hopen dat John en Nancy op een of ander zomerfestival alvast wat nieuwe nummers ten gehore zullen brengen. Zo niet, dan moet je de plaat maar gewoon een keertje in de auto opzetten, bij voorkeur tijdens een nachtelijk ritje. Daar is de muziek van The Juan Maclean namelijk uitermate geschikt voor!

Oscar & The Wolf: Strange Entity

Een van de nieuwste pareltjes die is voortgekomen uit de Belgische muziekscene is het Gentse Oscar & The Wolf. De band rondom zanger Max Colombie gooide al hoge ogen met een aantal ep-tjes waarop de prachtigste folkpopliedjes te horen waren. Tot ieders grote verbazing grijpen de Vlamingen op hun eerste volwaardige album Entity ineens naar de elektronica. Het geluid is voller en de ‘folk’ in folkpop lijkt te zijn vervangen door ‘electro’ of ‘dream’. Zo’n stap is een dappere en onzekere maar pakt in het geval Oscar & The Wolf geweldig uit, want wat een debuutplaat is Entity geworden! Deze single ‘Strange Entity’ is na het sprookjesachtige ‘Princess’ opnieuw een ijzersterke release waarmee Oscar & The Wolf bewijst dat zij een partij is met wie we in de toekomst rekening dienen te houden. Chapeau!

Ook de moeite waard deze week

Hozier: Take Me To Church
Museum Of Love: In Infancy
SKIP&DIE: Señorita
The Gaslight Anthem: Rollin’ And Tumblin’
Grimes – Go



Share |

Gerelateerde artikelen