De Singles - Week 35

25 augustus 2014, 09:00 | Jeroen

Het is nog gewoon warm en zonnig, begrepen? Ik zit inderdaad in de ontkenningsfase, maar laat me lekker. Als jullie het niet meer kunnen geloven, ben ik de beroerdste niet. De singles van deze week zijn dan ook zomers, speciaal voor de pessimisten onder ons. Luister naar The Griswolds, Young Kato, Dems, JAWS en First Aid Kit.

The Griswolds: Beware The Dog

Het is geen verrassing dat de band The Griswolds uit Sydney komt als je alleen al naar zanger Christopher Whitehall kijkt (blonde lokken, zo van zijn surfbord afgestapt). Als je dan ook de muziek erbij hoort, klopt het helemaal. De band bestaat nog maar twee jaar, maar scoorde vorig jaar in ons eigen landje een mega hit met hun single Heart of a Lion. Met Beware The Dogs zitten The Griswolds in hetzelfde straatje als hun hit van vorig jaar. Het kost weinig moeite om jezelf in de 3:22 minuten op een strand te wanen met een cocktail in de hand (ja, met parasolletje natuurlijk). Het is misschien hetzelfde zomerse liedje dat je zou verwachten, maar het is aanstekelijk genoeg om de heupjes van links naar rechts te zwieren.

Young Kato: Sunshine

De andere kant van de wereld, het druilerige Engeland, heeft toch ook genoeg Sunshine. Young Kato is een zeskoppige indie/pop band die ook nog niet zo lang bestaat (vanaf 2011). Nu nog een supportgroup van grote artiesten, maar daar kan snel verandering in komen. Sunshine is een nummer met grote hitpotentie. Het begint een beetje als een standaard dance nummertje, maar dan komen er heerlijke trompetten, die het hele nummer door te horen zijn (en het vrolijke fluitje_. Het nummer wordt met de seconden beter en heeft zo’n einde waar je tijdens een concert confetti bij verwacht. De verschillende elementen die normaal een rare combinatie zouden vormen, jazzy, dance, indie en een klein beetje elektronisch, maken het sterk en heerlijk om naar te luisteren.

Dems: Got No Brains

Een broeierige zomeravond en Got No Brains van Dems just got married. Het is zo’n nummer voor de avond bij het kampvuur, licht in het hoofd, stoned als je wilt. Alles mag, want Dems zorgt voor de sfeer. Electro is duidelijk het dingetje van de band met de drie D’s (Dan, Duncan en David). Hoewel ongeveer elke indiepop band nu een dingetje heeft met electro, doet Dems het toch een beetje anders. Het sferische lijkt er namelijk ‘gewoon’ te zijn. Geen gecreëerde sfeer die er te dik bovenop ligt. Het debuutalbum Muscle Memory komt 14 oktober uit en daar verheug ik me nu al op, want zes nummertjes van deze ‘onderdehuidkruipende’ muziek is gewoonweg niet voldoende.

JAWS: Swim

Een band die JAWS heet met een nummer genaamd Swim (ha-ha?). De band maakt dromerige synthpop nummertjes die 15 september van dit jaar samenkomen op debuutalbum Be Slowly. Swim is een mix van zweverige sounds en een 80’s sound (die uiteraard helemaal hipster is vandaag de dag). Er wordt al hier en daar gefluisterd over de vier schoolvrienden uit Birmingham. Vooral in hun eigen land zijn de mannen van JAWS populair. Hoewel Swim een beetje eentonig wordt op den duur, is het toch een fijn nummer om naar te luisteren. De andere nummers van JAWS zijn overigens ook het luisteren waard.

First Aid Kit: My Silver Lining

First Aid Kit gaat hard en dat is niet zo gek. Twee zusjes uit Zweden, vrolijke folkliedjes, getipt door 3fm én een optreden op Lowlands. Toch hebben de twee zusjes al drie albums uitgebracht en is het laatste album The Lion’s Roar pas opgepikt in Nederland. Het nieuwe album Stay Gold is pas uitgekomen en lijkt de echte doorbraak van First Aid Kit te worden. Ze worden vergeleken met Fleet Foxes en klinken ook een beetje als Lana Del Rey met meer country. Geloof mij maar als ik zeg dat we nog veel van deze zusjes gaan horen.



Share |

Gerelateerde artikelen