De Singles - Week 19

4 mei 2015, 12:01 | Jeroen

Future Islands: Haunted By You

Je kon er de afgelopen dagen niet omheen: het optreden dat Baltimore based synthpop collectief Future Islands gaf bij David Letterman. De band speelde de nieuwe single ‘The Chase’ en droeg deze op aan alle inwoners van het door rellen geteisterde Baltimore. De charismatische frontman Samuel T. Herring shuffelde het vinyl van de studiovloer aan gort, Letterman was enthousiast en ‘The Chase’ werd pardoes als nieuwe single gelanceerd, met als kers op de taart dit wonderschone ‘Haunted By You’ – waarop de bijzondere stem van Herring wonderschoon tot zijn recht komt – als b-kantje. Is dit dan het moment dat Future Islands bij een groter publiek doorbreekt? Het zou na vier albums volkomen terecht zijn. De band wist zich met elke nieuwe release te overtreffen en de energieke podium performance van Herring oogstte al veel lof. Future Islands speelt dit jaar op Best Kept Secret, dus pak je kans en maak deze bijzondere band een keertje live mee!

Elbow: What Time Do You Call This

Elbow is een van die bands die we erg hoog in het vaandel hebben staan. De mannen uit Manchester hebben patent op het perfect melancholische popliedje. Het is dan ook niet vreemd dat Guy Garvey en kornuiten gevraagd werd een liedje te schrijven bij de nieuwe romantische komedie Man Up met hoofdrollen voor Simon Pegg en Lake Bell. De film wordt door critici goed ontvangen omdat deze het genre van de romcom op een nieuwe manier zou aanvliegen. We zijn benieuwd, al was het alleen al om de soundtrack, waar niet alleen dit mooie ‘What Time Do You Call This’ op staat, maar ook liedjes van onder andere The National, Jungle en Duran Duran op te vinden zullen zijn. Elbow heeft voorlopig nog geen Nederlandse data in de agenda staan maar zal wel te zien zijn op Rock Werchter.

Calexico: Falling From The Sky

Deze video van Calexico met hoofdrollen voor José González en een enorme lintworm is zonder twijfel het ranzigste stukje film dat we de afgelopen week zijn tegengekomen. Dit doet overigens niets af aan de schoonheid van dit liedje van de Americana rockers uit Tuscon, Arizona. ‘Falling From The Sky’ is afkomstig van Edge Of The Sun, de laatste plaat van Calexico die onlangs uitkwam. Op het nummer is ook een bijdrage van Ben Bridwell, de frontman van Band Of Horses, te horen. Het nummer was al eerder te beluisteren via Soundcloud, maar heeft dus onlangs deze vreemde videorelease gekregen. Het verhaal van deze lintworm on pokon schijnt genoeg stof te bieden voor een tweeluik. Na deze eerste video, die het verhaal vanuit het perspectief van de worm vertelt (serieus…) zal het tweede deel vanuit een ander perspectief verteld worden en wel in de eerstvolgende video van José González. Calexico speelt 16 juni in Doornroosje, Nijmegen en José González is in ieder geval te zien op Lowlands.

Heat: This Life

Het Canadese Heat is een belofte waarover nog niet heel veel bekend is. De mannen uit Montreal weet het geluid van de zeroes heroes The Strokes op perfecte wijze te mengen met een vleugje Bowie en een puntje Iggy Pop. Single ‘This Life’ is afkomstig van debuut-ep Rooms die opvallend genoeg is uitgebracht door het vermaarde Franse electro-label Kitsuné, dat zich steeds meer buiten haar oorspronkelijke comfortzone begeeft. Heat is op 17 mei te bewonderen tijdens het London Calling festival in Paradiso, Amsterdam. Gaat dat zien! Daarna kunnen we ongetwijfeld meer vertellen over Heat.

Alabama Shakes: Sound & Color

Het succesverhaal van Alabama Shakes uit Athens, Alabama (duh…) mag inmiddels bekend zijn. Zangeres Brittany Howard was postbode, maar stond na het uitkomen van debuutalbum Boys & Girls in 2012 zo’n beetje op elk festivalpodium de mussen van het dak te rocken. De postbodepet werd aan de wilgen gehangen en de band kon zich fulltime richten op het maken van muziek. De Shakes heeft zich gelukkig niet mee laten slepen door de enorme hype die de band in het begin van haar carrière omringde. Opvolger Sound & Color heeft drie jaar op zich laten wachten en klinkt ook echt als een andere en betere plaat dan het debuut. De karakteristieke stem van Howard is er nog steeds, maar de band lijkt het gas muzikaal wat terug te nemen. Het tweede album heeft meer groove dan haar voorganger. Single ‘Sound & Color’ is alweer de vierde release van de gelijknamige plaat. Alabama Shakes lijkt de hype voorbij en mag dat onder andere bewijzen op Down The Rabbit Hole en North Sea jazz.

Django Django: Reflections

In hetzelfde jaar (2012) dat Alabama Shakes top of mind was in de Verenigde Staten, zette aan de overkant van de grote plas het dan nog onbekende Django Django het Britse eiland en de rest van Europa op z’n kop. Hun mega dansbare hit ‘Default’ uit 2011 was bij voorbaat al een festivalanthem en het album Django Django dat in 2012 volgde kreeg uitmuntende recensies en bleek een ticket voor menig festivalpodium, waaronder Lowlands. Net zoals Alabama Shakes hebben The Django’s zich hierna niet laten leiden door de hype en op het gemakje aan een tweede plaat gewerkt. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Ook Born Under Saturn wordt goed ontvangen, al ontbeert het een monsterhit zoals ‘Default’ en is de nieuwigheid van de genremix (surf – indie – electro) die de band zo uniek maakt er wel een beetje vanaf. ‘Reflections’ is na ‘First Light’ de tweede single van het album en net zoals zijn voorganger goed dansbaar. Dat belooft dus weer wat op Lowlands, want daar zullen de Schotten opnieuw hun opwachting maken.

De La Soul: God It (Ft. NAS)

Zesentwintig jaar geleden bracht het New Yorkse raptrio De La Soul haar eerste album uit. Vele albums volgden maar na 2006 leek de bron opgedroogd. Er volgde nog een singles collectie in 2008 maar toen werd het echt stil. Tot MC’s Posdnuos, Dave en Maseo deze maand ineens verschenen op Kickstarter, de welbekende crowdfund website. Met veel succes kregen de rappers via deze weg een nieuw album gefinancierd, iets wat via andere wegen blijkbaar niet lukte. Ze haalden bijna 600.000 dollar op terwijl ze mikten op slechts een vijfde daarvan. De band benadert naar eigen zeggen ‘het hiphopalbum’ op een nieuwe manier. Er is met sessiemuzikanten ruim 200 uur muziek opgenomen, dat de band zal samplen op het nieuwe album. De La Soul samplet De La Soul. Geen auteursrechtgeneuzel dus. Alles is home-made. Onder andere Damon Albarn, Little Dragon en David Byrne zullen meewerken aan het album. Deze single ‘God It’ met NAS zal niet op het nieuwe album verschijnen, maar is een voorbode op het geluid van de nieuwe plaat en potdomme, wat een heerlijk voorbode it is. Luister maar!

Death From Above 1979: Virgins

Eind 2004 verscheen het debuutalbum You’re a Woman, I’m a Machine van de Canadese noise-dance punk-rock band Death From Above 1979 en lange tijd leek het daar bij te blijven. Nauwelijks twee jaar later ging het duo Sebastien Grainger en Jesse F. Keeler namelijk vanwege creatieve meningsverschillen uit elkaar. In het voorjaar van 2011 werd bekend dat Death From Above 1979 weer bij elkaar kwam en in de zomer van 2012 werd er daadwerkelijk weer live opgetreden “om uit te zoeken wat de beste tracks voor de nieuw te verschijnen plaat zouden zijn”. Die plaat, The Physical World, kwam uiteindelijk in september vorig jaar uit en bracht onder andere het (radio)hitje ‘Trainwreck 1979’ voort. Anno lente 2015 is het tijd voor single nummer drie: ‘Virgins’, die wordt vergezeld van een trippy videoclip met een hoofdrol voor een stel Amish tieners met een voorliefde voor paddestoelen. Eind juni staat de band op de tweede editie van Down the Rabbit Hole.

The Vaccines: Minimal Affection

Na de singles ‘Handsome’ en ‘Dream Lover’ brengt The Vaccines nu ‘Minimal Affection’ uit, alweer de derde release van het nog te verschijnen derde album English Graffiti. En deze release is opnieuw verrassend te noemen, want waar ‘Handsome’ nog het typische The Vaccines-geluid lied horen, was ‘Dream Lover’ een duidelijk stap de andere richting in. Zo is de drumcomputer compleet nieuw en is het geluid aanzienlijk meer mellow dan dat we van de band gewend zijn. Ook in ‘Minimal Affection’ tapt de band uit dit nieuwe vaatje. Als je het nieuwe album nu besteld krijg je ‘Minimal Affection’ alvast als voorproefje. Eerdere single ‘Dream Lover’ verschijnt halverwege deze maand op 7 inch vinyl en is ook alvast te bestellen. Volgende maand staat de band in Hilvarenbeek op het Best Kept Secret festival. It’s good to have them back!

Other Lives: 2 Pyramids

Het heeft vier jaar geduurd voordat het enigmatische indie-collectief Other Lives een opvolger voor hun briljante debuutalbum Tamer Animals wist te schrijven. Het nieuwe album Rituals is sinds kort te verkrijgen. Het trio is overduidelijk gegroeid en laat op de nieuwe plaat een nieuw maar toch vertrouwd geluid horen. Single ’2 Pyramids’ is hier een prachtig voorbeeld van. Het nummer leunt zwaar op de percussiepartij en de stem van zanger Jesse Tabish geeft de track een heerlijk gevoel van melancholie. Met Rituals bewijst de band uit Stillwater, Oklahoma een blijvertje te zijn. Other Lives blaast haar carrière niet alleen een nieuw leven, maar ook een ander leven in. De band is onder andere te zien op Rock Werchter. We kunnen echter niet geloven dat er geen Nederlandse data zullen volgen. Welke festivaldirecteur laat nou zo’n pareltje links liggen!

Everything Everything: Regret

Volgende maand verschijnt Get to Heaven, het derde album van art rockers Everything Everything uit Manchester. Het is de opvolger van het in januari 2013 verschenen album Arc, waarvan de hitjes ‘Cough Cough’ en ‘Kemosabe’ het goed deden op de (Engelse) radio. Het succes van debuutalbum Man Alive werd niet gehaald, want Arc werd niet genomineerd voor de prestigieuze Mercury Prize en achteraf waren de bandleden zelf blijkbaar ook niet heel erg tevreden met het eindresultaat. En dat terwijl er toch wel een paar verdomd aardige liedjes op staan. Maar aardig is niet genoeg tegenwoordig, dus hebben de heren alle energie in Get to Heaven gestopt in de hoop dat dit album de voorganger in alle opzichten zal overtreffen. De voortekenen zijn in ieder geval goed. Waar we eerder al ‘Distant Past’ gepresenteerd kregen, is het nu tijd voor ‘Regret’. Wederom een heerlijk radiovriendelijk liedje van Jonathan Higgs en zijn mannen.

East India Youth: Beaming White

East India Youth, het monniker van geluidskunstenaar William Martin Doyle, maakte met Total Strife Forever een van de meest verrassende albums van 2014. Hij wist op die plaat zijn loepzuivere stem goed in te bedden in een warm compositie van hedendaagse elektronische elementen. Als we ‘Beaming White’, de eerste single van zijn tweede album Culture Of Volume, moeten geloven, gaat Doyle over op een meer op de jaren tachtig geïnspireerd geluid. Als inspiratiebronnen noemt de muzikant dan ook Brian Eno, Pet Shop Boys, Cluster, Andy Warhol, David Bowie en Yellow Magic Orchestra. ‘Beaming White’ lijkt dan vooral op een Pet Shop Boys pastiche: catchy als de neten, maar ook een beetje camp. Voor de liefhebber, zullen we dus maar zeggen.Share |

Gerelateerde artikelen