De Singles - Week 22

25 mei 2015, 13:53 | Jeroen

Sef: Wakker

‘Wakker’ is de eerste single van Sef’s aanstaande album In Kleur, dat na de zomer uit zal komen, en je moet toegeven dat er slechtere appetizers te bedenken zijn. Het nummer is geproduceerd door FS Green en SirOJ en klinkt super aanstekelijk. De video is gemaakt door de meester zelf en heurlijk kleurrijk. We zien de crème de la crème uit de Nederlandse hiphopwereld goedkeurend met het hoofd bouncen. Veel zomers komen ze niet, die hitjes, dus het zou zonde zijn te wachten tot het najaar om ons te verwennen met zulk lekkers. En dat is niet alles! Sef heeft ‘Wakker’ uitgebracht als maxi-single met de twee extra tracks ‘Pijn’ en ‘De Wave’, die te beluisteren is op Spotify. Sef is op 25 juni te zien in Amsterdam tijdens een pre-album showcase in Paradiso en we kunnen ons niet voorstellen dat Sef met zijn zonnige plaat niet op enkele festivals te vinden zal zijn. Mysteryland staat in ieder geval al in de planning.

Maaike Ouboter: Wattendag

Het is al weer twee jaar geleden dat Maaike Oubouter net niet de Beste Singer/Songwriter van Nederland werd – Michael Prins ging er met die prijs vandoor – maar Oubouter had met ‘Dat Ik Je Mis’ wel een van de grootste hits van 2013 te pakken. Na het televisieprogramma werd het redelijk stil rondom de zangeres. Terwijl Michael Prins onlangs alweer zijn tweede langspeler uitbracht, is Ouboter haar publiek pas sinds kort aan het opwarmen voor haar debuutplaat. ‘Wattendag’ is het vierde nummer dat van dat album te beluisteren is. De plaat gaat En Hoe Het Dan Ook Weer Dag Wordt heten, komt op 19 juni uit en belooft een poëtisch plaat te worden. Of een muzikale poëziebundel, dat kan ook. De zangeres heeft een talent om grootse zaken zoals verlies, verdriet en liefde piepklein te verwoorden. Als je haar hoort zingen lijken haar teksten van een kinderlijke en vooral pure eenvoud, wat resulteert in liedjes die je op het eerste gehoor diep raken. Ook ‘Wattendag’ is zo’n schijnbaar eenvoudig liedje. Muzikaal niet overdonderend, wat de luisteraar de ruimte geeft te verdrinken in de tekst. Prachtig gedaan en ongeëvenaard in ons land.

John Coffey: Relief

‘Relief’ is de derde single afkomstig van het album The Great News van de Utrechtse hardcore/metalpunk-band John Coffey, een plaat die al weer in januari uitkwam. In deze video laten de mannen hun voorliefde voor Westernfilms zien en spelen ze zelf ook nog eens de hoofdrol. De video zou zo een aflevering van The New Kids kunnen zijn. We horen in ‘Relief’ een puntje Foo Fighters, zeker wanneer het meerstemmige refreintje langs komt. Over het algemeen klinken de mannen gelukkig als vanouds: snoeihard. Dat John Coffey ooit ‘de beste harde band’ van Nederland is genoemd, mogen ze op de komende edities van onder andere Pinkpop, Best Kept Secret, Zwarte Cross en Dour festival bewijzen. Verder doen deze festivalbeesten nog een shitload aan andere festivals aan, dus je zal ze deze zomer ongetwijfeld een keer tegen het vuige lijf lopen. En laat je vooral niet afschrikken door het gitaargeweld; het is namelijk een sensatie om John Coffey een keer live mee te maken. Ook als het je ding niet is. Oordoppen zijn overigens geen overbodige luxe.

The Maureens: Heartbreak

The Maureens zijn afkomstig uit Utrecht en maken muziek die stevig geworteld is in de ‘tradities’ van het Excelsior-label. Kenmerkend hiervoor is dat ze met liefde en respect invloeden uit het verleden weten te verwerken in verdomd lekkere indierock-liedjes. Het is inmiddels een cliché om The Maureens te vergelijken met die andere grote Excelsiorbands zoals Johan en Darryll-Ann, maar daar ontkom je gewoonweg niet aan. Ook hier wordt die typische Hollandse gitaarpopsound gemengd met Amerikaanse Westcoastpop, Americana en zelfs een beetje vroege Britpop. Het debuutalbum The Maureens uit 2013 werd lovend ontvangen en in september komt eindelijk opvolger Bang The Drum uit, die als we deze single ‘Heartbreak’ moeten geloven, opnieuw een wonderschone plaat belooft te worden. Maar wat wil je ook? De zes leden van The Maureens bouwen voort op een prachtige traditie en vullen die aan met een bak ervaring, die werd opgedaan in onder andere Mr. Love & The Stallions, Brown Feather Sparrow en Silence is Sexy. Op 12 september is de release van Bang The Drum in (en hoe kan het ook anders) EKKO, waarna de band een korte tour langs de bekendste Nederlandse popzalen zal houden.

Falco Benz: Long For The Night (Ft. Postcards From Mars)

Ok, we spelen een beetje vals met deze release van Falco Benz, aangezien die al weer een week of twee oud is, maar het is potdomme zo’n lekker nummer en laat bovendien zien wat voor goede en gevarieerde muziek er in ons land gemaakt wordt. Na de hiphop van Sef, de fluisterpop van Maaike Ouboter, de van dik hout zaagt men planken rock van John Coffey en de hyper verantwoorde indie van The Maureens, misten we nog een kneiter van een elektronische single. In comes Falco Benz met zijn fijne samenwerking met Postcards From Mars, artiestennaam van singer/songwriter Bart van Dalen. Falco Benz heeft het maken van het perfecte electro liedje tot kunst verheven en laat dat met ‘Long For The Night’ opnieuw horen. Het is een liedje dat het overal goed doet: op het dakterras, aan de ontbijttafel en op de dansvloer. Het is loungy, maar dansbaar. Ontspannend opzwepend. Ook al zo’n plaatje voor een zonovergoten festivalweide. Doet uw werk, heren boekers, opdat wij kunnen genieten!Share |

Gerelateerde artikelen