De Singles - Week 26

22 juni 2015, 22:09 | Jeroen

Future Islands: A Song For Our Grandfathers

Het uit Baltimore afkomstige Future Islands is een band met een gebruiksaanwijzing, maar als je de manual eenmaal van voor tot achter gelezen hebt, kan je maar tot een conclusie komen: het is een fantastische band met een unieke sound en een briljante podiumpresentatie. Natuurlijk is dat voor een groot deel te danken aan de indrukwekkende stem en dansmoves van frontman Sam Herring, een podiumbeest pur sang. Kijk de beelden van hun concert tijdens de afgelopen editie van Best Kept Secret er maar op na. Het is fantastisch! In deze videoclip bij single ‘A Song For Our Grandfathers’ – de derde van het ijzersterke tweede album Singles – doet Herring het wat rustiger aan, maar dat is hem vergeven. De video is namelijk geschoten tijdens een heuse familie bbq en je gaat natuurlijk niet van god los als je opa en oma staan te kijken. Gezien de toon van het prachtige ‘A Song For Our Grandfathers’ is een ingetogen optreden ook wel op zijn plek.

Foals: What Went Down

Over fantastische livebands gesproken. We zaten al een tijdje te wachten op nieuw werk van Foals en afgelopen week kwam daar in één keer de aankondiging van dat lang verwachte nieuwe album, dat de titel What Went Down zal krijgen en vanaf 28 augustus verkrijgbaar zal zijn. Potverdorie wat een goed nieuws! En dat is niet alles. Als cadeautje krijgen we er gelijk de video van de titeltrack van die plaat bij. Opvallend genoeg is het nieuwe geluid van de band wat rafeliger aan de randjes, terwijl we normaal een strakke sound gewend zijn. Zanger Yannis Philippakis vertelt in een interview dan ook dat de band op dit nieuwe album haar live presentatie probeert te vangen. Goed nieuws dus, want we zeiden het al aan het begin van dit stukje: de Britten behoren tot de beste livemuzikanten van het moment.

Charlie Winston: Truth

De Brit Charlie Winston maakt al jaren de meest radiovriendelijk popliedjes, die op sublieme wijze een breed scala aan muziekgenres weten te combineren. Zijn liedjes zijn een prettige mix van singer/songwriter, soul, hiphop en folk. En sinds zijn laatste en derde album Curio City heeft hij ook nog elektronica in zijn muziek weten te implementeren. Gek genoeg laat het Nederlandse muziekjournaille hem al die jaren behoorlijk links liggen. Volkomen onterecht als je het ons vraagt. Daarom laten we jullie met liefde de video bij zijn nieuwste single ‘Truth’ zien, de tweede afkomstig van Curio City en eentje die wat minder uit eerder genoemd elektronische vaatje tapt en dichter tegen zijn werk op voorgangers Hobo en Running Still aanschurkt. Een goede start voor de beginnende Charlie Winston liefhebber dus.

Beck: Dreams

Ondergetekende moet eerlijk bekennen dat hij nooit erg uit de voeten kon met het werk van Beck. Sorry. Toen echter deze nieuwe single ‘Dreams’ met de nodige bombarie werd aangekondigd werd de interesse toch gewekt. Dit kwam vooral door het zinnetje dat vertelde dat de goede man zich heeft laten inspireren dor bands zoals MGMT en Daft Punk, twee bands die dan wel weer erg hoog op het favorietenlijstje van uw curator staan. En verhip! Wat een lekkere single is dat ‘Dreams’. Inderdaad zo dansbaar als Daft Punk’s Random Access Memories. Dit smaakt naar meer hoor. Het nieuwe album met hopelijk meer van zulke liedjes wordt in het najaar verwacht. Voor het eerst kijken we dus met veel ongeduld uit naar nieuw werk van Beck. Het is wel even wennen hoor!

Eagles Of Death Metal: Complexity

Eagles of Death Metal is een heerlijke band om naar te luisteren als je even nergens zin in hebt. Nergens doen best buddy’s Josh Homme en Jesse Hughes moeite om het plezier dat zij hebben in het maken van EODM-tunes te verbergen. Het is gelikt, het is rauw en het is grappig. En gelukkig wordt het nooit te ingewikkeld. Dat maakt het natuurlijk extra ironisch dat de eerste nieuwe single sinds 2008 de titel ‘Complexity’ heeft meegekregen. Echt nieuw is de track overigens niet, aangezien deze al te vinden was op de soloplaat van Jesse Hughes a.k.a. Boots Electric. Maar wat maakt het uit? Die track is zo catchy dat een luisterbeurtje extra geen kwaad kan. Bovendien zal ‘Complexity’ ook te vinden zijn op de nieuwe plaat van EODM, die Zipper Down gaat heten en ook al in het najaar uit zal komen.

Robyn & La Bagatelle Magique: Love Is Free (Ft. Maluca)

Tijd voor iets anders. Bovenstaande tracks zijn allemaal om te smullen maar zouden ook allemaal zo uit de platenkast van de gemiddelde muzieksnob kunnen komen (op Eagles of Death Metal na dan). Laten we het daarom hebben over het nieuwe project van Robyn, de Zweedse zangeres die keer op keer verrast met bijzondere samenwerkingen. Vorig jaar maakte zij nog een extreem coole plaat met Royksopp en dit jaar komt ze op de proppen met een bloedhete, zomerse samenwerking met La Bagatelle Magique. Single ‘Love is Free’ is de eerste release van een nog te verschijnen mini-album, dat als we het moeten geloven vol met zomerse clubkneiters zal staan. Nu is het alleen nog hopen dat de zomer zelf ook een keertje doorzet.

GENER8TION & M.I.A.: The New International Sound Pt. II

Zoals zo vaak zit het venijn hem meestal in het staartje. Zo ook in deze Singles column. Want venijnig mag je M.I.A. toch wel noemen. Alles wat deze bijzondere artieste doet, doet zij met overtuiging en met het nodige audiovisuele geweld. Ook deze samenwerking met GENER8TION slaat in als een bom. Het nummer was al eerder te beluisteren, maar heeft nu een nieuwe video gekregen en wat voor eentje! Zelden zullen er zoveel figuranten gespeeld hebben in een muzikaal clipje van slechts drie minuten. Regisseur Inigo Westmeier gebruikte in de muziekvideo beelden van de 36.000 piepjonge studenten van de Shaolin Tagou, de grootste vechtsportschool van China. Pretty impressive!Share |

Gerelateerde artikelen