De Singles - Week 30

20 juli 2015, 13:30 | Jeroen

Joe Jackson: A Little Smile

Sinds de release van de a capella versie van ‘Is She Really Going Out With Him’ (ik was toen een jaar of tien en idolaat van dat nummer) luister ik naar de muziek van Joe Jackson. Er is iets met de muziek van die inmiddels 60-jarige troubadour dat me ontzettend boeit. Misschien is het de mix van maatschappijkritische teksten die toch met een zeker optimisme en vrolijkheid gebracht worden. De wereld is niet altijd even mooi, maar we kunnen er wel iets moois van maken. Zoiets. Ook deze nieuwe single ‘Little Smile’ maakt weer dat gevoel bij me los. Het is de eerste release van Jackson’s nieuwe album Fast Forward, een plaat die uit 16 tracks zal bestaan, die in vier steden tot stand zijn gekomen. Met lokale muzikanten in New York, Berlijn, Amsterdam en New Orleans nam de muzikant telkens vier liedjes op. ‘Little Smile’ is opgenomen in Amsterdam (Yay!) waar hij samenwerkte met het Concertgebouw Orkest en Zuco 103. Het album Fast Forward zal op 2 oktober verschijnen.

Public Enemy: Man Plans God Laughs

Ik moest voordat ik de nieuwe plaat van Chuck D en consorten aanzette, eventjes denken aan de tijd dat ik met mijn vriendjes op onze buik voor de stereo lagen en onze eigen Public Enemy mixtapes maakten op TDK cassettebandjes. Play, record, rewind, repeat. Ik vond het zelfs een beetje spannend, want het is altijd weer afwachten of je jeugdidolen nog steeds kwaliteit kunnen leveren. Gelukkig werd ik niet teleurgesteld. Chuck D rapt nog steeds bevlogen, Flavor Flav is nog steeds zijn malle zelf en Terminator X legt nog beats als vanouds. Opvallend genoeg noemt Chuck D in een interview collega’s Run The Jewels en Kendrick Lamar als inspiratiebronnen voor het nieuwe werk, wat voor deze rappers ongetwijfeld een behoorlijke eer zal zijn. Deze eerste single en titeltrack van het nieuwe album Man Plans God Laughs is alles waar Public Enemy voor staat, samengevat in een overweldigend nummer van slechts twee minuten, met een begeleidende videoclip die de boodschap van het nummer versterkt. Erg indrukwekkend! Public Enemy zal 18 november te bewonderen zijn in de Ziggo Dome waar zij een gedeelde show met The Prodigy zullen geven.

Bilal: Money Over Love (Ft. Kendrick Lamar)

Veur wat, heurt wat, zal Bilal gedacht hebben. Nadat de jazzy soulzanger op twee tracks van Kendrick Lamar’s veelgeprezen tweede album To Pimp A Butterfly te horen was, returned de New King of West Coast Hiphop de favor door een vers te rappen op Bilal’s nieuwste single ‘Money Over Love’. Het resultaat is een fantastisch nummer dat een ode lijkt aan de beste ‘blaxploitation’ soundtracks uit de jaren zeventig (een niche die bijvoorbeeld ook Adrian Younge redelijk succesvol weet uit te buiten). En laat ondergetekende nou ontzettend fan zijn van dat genre. Denk aan Shaft van Isaac Hayes, Super Fly van Curtis Mayfield of Trouble Man van Marvin Gaye. Om te smullen dat spul! Door de bijdrage van Lamar krijgt het nummer een eigentijds tintje zonder eerder genoemde inspiratiebronnen geweld aan te doen. ‘Money Over Love’ is de eerste single van Bilal’s vierde langspeler In Another Live , die voor de het grootste gedeelte naar de meer bekende jazzy sound van de soulzanger uit Philly neigt. Wat overigens zeker niet verkeerd valt. Ga er eens voor zitten, zou ik zeggen.

The Dears: I Used To Pray For The Heavens To Fall

Met veel bombast opent de eerste single van de aanstaande nieuwe plaat van het Canadese The Dears. Schrik niet en blijf vooral even luisteren, want na een minuutje verandert ‘I Used To Pray For The Heavens To Fall’ in een heerlijk, haast funky, indierock-nummer, waar ik keer op keer (of eigenlijk steeds meer) Arcade Fire in terug lijk horen. Het nieuwe album van The Dears is het eerste deel van een tweeluik, zal Times Infinity Volume One gaan heten en is het eerste nieuwe werk van de band sinds Degeneration Street uit 2011. Het album zal in september uitkomen en er is nog geen nieuws over de release van het tweede deel van het tweeluik.

M.I.A.: Matahdatah Scroll 01 Broader Than A Border

Ik heb het al eerder gezegd en zal het blijven zeggen: de onnavolgbare M.I.A. is een van de meest originele, eigenzinnige en daarom ook moeilijke artiesten van het moment. Haar werk loopt over van een etnisch, maatschappelijk en politiek bewustzijn en is nauwelijks in een hokje te proppen. Haar nieuwste release is dit ‘Matahdatah Scroll 01 Broader Than A Boarder’, een visuele traktatie waarin twee nummers van de zangeres langskomen. We beginnen in India met het nieuwe nummer ‘Swords’, met een indrukwekkende beat die is samengesteld uit het zwaardgekletter van de zwaarddanseressen in de video en we eindigen in Ivoorkust met de track ‘Warriors’, die afkomstig is van haar vorige album Matangi. Inmiddels is duidelijk dat Matahdatah de titel is van een serie audiovisuele producties die M.I.A. zelf regisseert. Het thema van de reeks is ‘grenzen’ en er zal in een tiental landen gefilmd worden. Uiteindelijk vormen de video’s een compleet nieuwe plaat / videodocument. Spul voor in een museum, als je het mij vraagt. Petje af!

PUP: Dark Days

Het gebeurt niet vaak dat ik (pop)punk nummer opneem in mijn wekelijkse selectie, terwijl ik ben opgegroeid met Pennywise, NOFX en het Nederlandse Undeclinable Ambuscade (later The Undeclinables). Ik lijk het genre wat te zijn ontgroeid, maar af en toe komt er toch weer zo’n bandje langs, met zo’n nummertje dat je in een keer bij je nostalgische lurven grijpt. ‘Dark Days’ van het Canadese PUP is zo’n nummertje. Dat het nummer begeleid wordt door een uiterst kek getekende videoclip zal ook zeker een bijdrage hebben geleverd aan mijn interesse. In de video laat de band op geanimeerde manier het bizarre ‘life on the road’ van de band zien tijdens haar Europese en Noord-Amerikaanse tour. Schmutzige poppodia, soms leeg, soms overvol, meestal erg herkenbaar. Ik heb als tiener in menig van zulke zaaltjes me het snot voor de ogen staan pogoën bij bandjes zoals PUP. ‘Dark Days’ is afkomstig van het titelloze debuut.

Overige releases

Ondanks het begin van de komkommertijd was week 30 een geweldige week wat betreft single-releases. Daarom heb ik hieronder nog wat extra nummers verzameld die volgens mij allemaal de moeite waard zijn om op z’n minst één keer een slinger te geven. Als je dan toch vakantie hebt, kun je niet genoeg goede muziek binnen handbereik hebben, toch?

CHVRCHES: Leave A Trace

De eerste single afkomstig van de aanstaande tweede plaat Every Open Eye van de Schotse indieschatjes CHVRCHES.

Lana Del Rey: Honeymoon

De eerste single en titeltrack van Del Rey’s nieuwe plaat Honeymoon die in september uitkomt.

Marina & The Diamonds: Blue

Nooit een saai moment met de kleurrijke Marina Lambrini Diamandis. ‘Blue’ is afkomstig van Marina’s laatste album FROOT.

Hurts: Rolling Stone

Een beetje camp, maar het blijft lekker. ‘Rolling Stone’ is de tweede single afkomstig van de aanstaande nieuwe plaat Surrender.

Wilco: Star Wars

Het onverwachte nieuwe album van Wilco in zijn geheel te luisteren via onderstaande stream of voor een beperkte periode gratis te downloaden via de website van de band.Share |

Gerelateerde artikelen