De Singles - Week 33

10 augustus 2015, 08:30 | Jeroen

Ondanks dat het nog steeds komkommertijd is en het zonnetje lekker schijnt, blijft het nieuwe singles regenen. Ik heb er weer zeven voor je uit mogen kiezen. Nieuw deze week is dat de selectie onderaan dit artikel ook als Kollekt.fm playlist te vinden is. Check it out, of werk je lekker old school door onderstaande selectie heen.

Damien Rice: On Children

Damien Rice is in zijn carrière nou niet heel scheutig met het uitbrengen van singles en albums en daarom maakt mijn muzikale hart telkens een klein sprongetje wanneer er iets nieuws van de Ierse troubadour te beluisteren valt. Zo ook bij het nummer ‘On Children’, dat Rice schreef voor de soundtrack van The Prophet, een animatiefilm geproduceerd door Salma Hayek-Pinaultis en gebaseerd op het werk van de Libanese schrijver Kahlil Gibran. Eerder liet de zanger ons al kennis maken met de track ‘Hypnosis’ die op dezelfde soundtrack te vinden zal zijn. Lisa Hannigan, Rice’s oude muze, is overigens ook te vinden op deze soundtrack. Zij zingt een duet met Glen Hansard, frontman van The Frames. ‘On Children’ is een typische Rice-track: melancholisch en prachtig. Kortom een waardevolle aanvulling op het bescheiden maar overrompelende oeuvre van één van de beste songwriters van de laatste twintig jaar.

EL VY: Return to the Moon

Zei er iemand “met Matt Berninger van The National”? Kom maar door! EL VY is het nieuwe muzikale project van de enigmatische frontman van de – volgens mij bescheiden opinie – beste band ooit. De tweede helft van EL VY wordt gevormd door Brent Knopf, die ook muziek maakt met Menomena en Ramona Falls. Nu ik het voorstelrondje achter de rug heb, ben ik aangekomen bij de crux van dit relaas. Hoe klinkt deze samenwerking in hemelsnaam!? Daar kan je erg kort over zijn. Als een funky symbiose van The National en The Strokes. Of toch van The National en Franz Ferdinand? Het doet er eigenlijk ook niet toe. Het klinkt gewoon verdomd lekker. Luister single ‘Return To The Moon’ maar en oordeel zelf. De gelijknamige debuutplaat zal 30 oktober uitkomen en de band zal 3 december in De Melkweg spelen.

Florence + The Machine: Queen of Peace & Long and Lost

Wanneer je Foo Fighters kan vervangen als headliner op Glastonbury, ben je een grote artiest. Als je dan ook nog het lef hebt in die set een cover te spelen van de band die je vervangt, heb je een paar gigantische ballen in je broek. Of je nou Florence heet of niet! Wat is deze band toch ontzettend snel gegroeid en wat is het een ontzettend gemiste kans dat zij niet een groot festival in Nederland (bijvoorbeeld Lowlands) heeft mogen/kunnen headlinen. Kijk naar dit tweeluik ‘Queen of Peace & Long and Lost’, beide afkomstig van Florence’s laatste wapenfeit How Big, How Blue, How Beautiful en baal samen met mij dat we dat moeten missen in de grote blauw gele Alphatent. Dat de video een tikkeltje arty farty vaag is, moet je dan maar even voor lief nemen. Afgesproken?

Kendrick Lamar: For Free? (An Interlude)

En dan is het nu tijd voor een kort intermezzo van K Dot, oftewel Kendrick Lamar. Het interlude ‘For Free’ is afkomstig van Lamar’s veelgeprezen album To Pimp A Butterfly en is een jazzy hoorspelletje van twee minuten. Muzikaal gezien is het niet heel bijzonder, maar het clipje dat de rapper erbij gemaakt heeft is uitermate vermakelijk. “This dick ain’t freehee!”.

Nevermen: Tough Towns

Na EL VY is Nevermen het tweede ‘nieuwe’ samenwerkingsverband dat vandaag aan bod komt. De band bestaat namelijk uit Mike Patton (van onder andere Faith No More), Tunde Adebimpe (frontman van TV On The Radio) en de Amerikaanse rapper Doseone. De samenwerking begon al in 2008, maar nooit eerder kwam er een officiële release van het drietal. Daar is dus met ‘Tough Towns’ eindelijk verandering in gekomen. Zoals je wel kunt verwachten van Patton is het een experimentele track geworden: bombastisch, filmisch en een tikkeltje verontrustend. Toegegeven, het is even wennen in het begin, maar het nummer wordt met elke luisterbeurt interessanter. En dat is goed nieuws want er staat een heel album op stapel. Dit gelijknamige album Nevermen zal ergens aan het einde van het jaar uitkomen op Ipecac, het platenlabel van Patton.

Shura: White Light

‘White Light’ van Shura is natuurlijk helemaal geen nieuwe singlerelease, dat weet ik ook wel. Maar het feit dat er nu een extended videoclip bij het nummer gemaakt is én dat de zangeres over zo’n twee weken in de X-Ray op Lowlands zal staan, lijkt me genoeg reden om deze prachtige jaren tachtig pastiche alsnog op te nemen in de selectie van deze week. Shura klinkt als een eigentijdse variant op de sound waarmee Madonna in de jaren tachtig groot werd. Zo retro als de neten dus. En dansbaar. Het is nu alleen hopen dat de live zangkwaliteiten van deze Aleksandra Denton niet vergelijkbaar zijn met die van de Queen of Pop uit de jaren tachtig, want dan zie ik die X-Ray snel leeglopen.

Everything Everything: Spring / Sun / Winter / Dread

Everything Everything is een van de meeste ondergewaardeerde indiebandjes van het moment. Hun sterke derde langspeler Get To Heaven is al weer zo’n twee maanden uit en hoewel single ‘Regret’ door sommige radiostations is opgepikt, heeft het album nog voor weinig reuring gezorgd. Onverdiend en hopelijk komt daar met derde single ‘Spring / Sun / Winter / Dread’ verandering in. Want ook deze track is typisch Everything Everything: een dansbare variant op de gitaarpop die het begin van deze eeuw immens populair was. Een sound die uit duizenden herkenbaar is en alleen daarom al wat meer aandacht verdiend. Bij deze dus!

ZUBB Singles: week 33 op kollekt.fm

Wil je alle nummers van deze week achter elkaar luisteren? Geef deze Kollekt.fm playlist dan een slinger en luister de selectie van deze week vanuit je luie stoel. Of je hangmat. Of je strandstoel.Share |

Gerelateerde artikelen