De Singles - Week 39

21 september 2015, 10:32 | Jeroen

Stromae: Quand C’est?

Zelden wordt in deze column een single opgenomen die al meer dan twee jaar te beluisteren is. Maar wanneer Stromae zo’n visuele traktatie dropt, kunnen we hem simpelweg niet links laten liggen. Zoals we inmiddels wel gewend zijn van de Belgisch grootmeester weet hij zijn dikwijls zware teksten op een toegankelijke manier te brengen en niet zelden te complementeren met overweldigende beelden. Zo ook weer met ‘Quand C’est?’, de zoveelste single van succesalbum Racine Carrée, dat dus al op 19 augustus 2013 uitkwam. De titel van het nummer is ongetwijfeld een woordspeling naar cancer, de verschrikkelijke ziekte waar het lied over gaat. Stromae zingt in het nummer over zijn eigen ervaringen met de grote K, namelijk zijn moeder en vader, die beide door de ziekte getroffen zijn. De video is een prachtige verbeelding van de grimmige strijd die patiënten moeten voeren. En terwijl Stromae vecht, zingt hij: “Cancer, cancer, dis-moi quand c’est ? Cancer, cancer, qui est le prochain?”. Kanker, kanker, zeg me wanneer? Kanker, kanker, wie is de volgende?

Sticks & Big2: Waar wacht je op?

Nog een ‘oudje’ dan. Omdat het zo’n lekker nummer is en yours truly in een hiphop state of mind zit. Twee weken geleden dook ineens ‘Waar Wacht Je Op?’ op, een samenwerking tussen Sticks (van Opgezwolle) en Big2 (van The Opposites). Blijkbaar was het een lang gekoesterde wens van de heren hiphoppers (beide getekend bij het TopNotch-label) samen een track om te nemen. Door tijdgebrek kwam het er nooit eerder van. Tot nu dus. Big2 had een gaatje in zijn studio-agenda en Sticks stiefelde van Zwolle naar Noord-Holland. Een dag later stond het nummer online, inclusief het kekke clipje van de hand van Brian Elstak. En inderdaad, waar hebben ze zo lang op gewacht!? Wat een heerlijke track is dit geworden. Het gespreide beatbedje van Big2 geeft Sticks de gelegenheid eens te meer te bewijzen dat hij een van de beste rappers van ons land is. Ik zeg: meer van dit werk! Jullie?

Ibeyi: Stranger / Lover

We nemen een afslag weg van de hiphop en weg van Nederland. Van Noord-Holland reizen we af naar Parijs, maar muzikaal gezien trekken we zelfs verder door naar Cuba en Afrika. De Frans-Cubaanse tweelingzussen Ibeyi zingen namelijk in het Engels en in het Yoruba, de taal die hun Afrikaanse voorouders spraken voordat zij als slaven naar het Spaanstalige Cuba werden verscheept. De muziek die Ibeyi – Yoruba voor tweeling – maakt is dan ook een jazzy mix van Afrikaanse, Franse en Cubaanse invloeden en zo een afspiegeling van de kleurrijke wortels van de zangeressen. Deze Engelstalige track ‘Stranger / Lover’ is afkomstig van het debuutalbum Ibeyi en is na ‘Oya’ en ‘River’ de derde single van die plaat en is weer om je vingers bij af te likken. Zwierende exotisch muziek, op een Westerse fundering. Niet alledaags, verre van, maar dat maakt het juist zo bijzonder.

Shamir: In For The Kill

Als er iets is wat wij muziekenthousiasten graag doen, is het artiesten in hokjes proppen. En laat dat nu net op alle vlakken schier onmogelijk zijn bij Shamir Bailey, de extraverte zanger uit – en hoe kan het ook haast anders – Las Vegas. Bij het maken van zijn muziek tapt Shamir namelijk niet uit een enkel vaatje, maar pikt hij elementen uit allerlei genres. Een beetje electro, een puntje hiphop en een heleboel pop met een grote P. ‘In For The Kill’ is de derde officiële single afkomstig van zijn goed ontvangen debuutalbum Ratchet en is opnieuw heerlijk raar (op de goede manier) en vooral extreem dansbaar. Laten we het eigenwijs noemen (en zo is het gelukkig toch nog gelukt de muziek van Shamir in een hokje te krijgen).

Bittereinder: Hartseer Gangster

Vergeet Die Antwoord. Vergeet Jack Parow. De beste hiphop-crew (of kletsrym-crew) uit Zuid-Afrika heet Bittereinder, een naam die verwijst naar de Afrikaners die in de Tweede Boerenoorlog tegen de Britten tot het ‘bittere einde’ bleven doorstrijden. Tot zover de geschiedenisles. Deze driemansformatie uit Pretoria bestaat uit Peach van Pletzen, Louis Minnaar en Jaco van der Merwe en dit ‘Hartseer Gangster’ is de eerste single van hun aanstaande vierde album Dans Tot Die Dood. Ook op deze single is de kenmerkende Bittereindersound weer aanwezig. Een dubby beat, aangevuld met de nodige electro elementen, waar de mannen staccato overheen rappen. Om te smullen! Kom maar door met die plaat. De grote vraag is of de Nederlandse Tim Beumers ook daarop zijn opwachting zal maken (aangezien hij dat op de vorige drie platen ook al deed).

Jay Rock: Vice City (Ft. Kendrick Lamar & Black Hippy)

Kendrick Lamar is de Koning Midas van zijn tijd. Alles wat zijn handen aanraken, verandert stante pede in goud, of in zijn geval zelfs in platinum. Artiesten staan dan ook in de rij om de rapper outta Compton een paar regels in hun songs te laten rappen. Succes verzekerd! En Kendrick is de beroerdste niet en duikt dus echt overal op de laatste tijd. Maar in het geval van Jay Rock ligt dat toch wat anders. Die gasten gaan al way back. Samen met Lamar, Ab-Soul en Schoolboy Q vormde Rock in 2009 de hiphopcrew Black Hippy. De jonge mc’s waren in die tijd net ingelijfd door het label Top Dawg Entertainment en bundelden hun krachten in dit collectief. Jay Rock was eerder al te horen op Lamar’s debuutalbum good kid, m.A.A.d city en nu is het de beurt aan Lamar om een mopje mee te zingen op Rock’s tweede plaat 90059. Hij doet dat dus als onderdeel van Black Hippy op deze single ‘Vice City’ en is daarnaast ook nog te horen in de track ‘Easy Bake’. En je moet toegeven, Koning Kendrick flikt het weer. ‘Vice City’ is een heerlijk track geworden.Share |

Gerelateerde artikelen