De Singles - Week 42

12 oktober 2015, 08:27 | Jeroen

Run The Jewels: Rubble Kings Theme (Dynamite)

De documentaire Rubble Kings vertelt het verhaal van de vele agressieve gangs die de achterbuurten van New York in de jaren zeventig in hun greep hadden. Geweld en moord als gevolg van rivaliteit tussen de bendes was schering en inslag in wijken zoals The Bronx. Onder leiding van The Ghetto Brothers gang, wordt echter een einde gebracht aan dit geweld. Muziek speelt een belangrijke rol in dit proces en onder leiding van oud-bendeleden zoals Afrika Bambataa ontstaat een hele nieuwe muziekstroming: rapmuziek is geboren. Hoewel de docu al in 2010 uitkwam, krijgt deze nu een fysieke release, inclusief soundtrack. Op deze soundtrack is dit superkrachtige ‘Rubble Kings Theme (Dynamite)’ van Run The Jewels te vinden. De haast angstaanjagende beat verwoordt de spanning die in die jaren in de straten van The Bronx hing en de repeterende coupletten van de mc’s El-P en Killer Mike klinken als de AK47 waarover zij rappen. De perfecte themesong bij een must-see documentaire voor liefhebbers van de hiphopcultuur.

Holy Oysters: Take Me For A Ride

Niet alleen in de dance hebben de Fransen hun eigen geluid – denk Daft Punk en denk Justice – maar ook in de indierock blijkt dit steeds meer het geval. In de slipstream van succesvolle Franse bands zoals Phoenix horen we het steeds meer: indierock gemengd met een beetje disco en electro. Een combinatie die samen blijkt te gaan als foie gras en confiture de plumes. Ook het frisse Holy Oysters tapt uit dit vaatje en met succes mogen we concluderen. Hun catchy debuutsingle ‘Take Me For A Ride’ belooft veel goeds voor toekomstig werk. Over de band is verder nog erg weinig bekend. Op Facebook zegt ze te komen uit het plaatsje ‘Somewhere’ en er is ook nog geen bandfoto te vinden (zal dat ook iets Frans zijn, graag anoniem willen blijven?). Ongetwijfeld zal er binnenkort meer te weten zijn over Holy Oysters. Laat dat maar aan het internet over. Je kan niet zulke lekkere deuntjes componeren zonder dat er mensen nieuwsgierig worden. Wordt vervolgd dus!

Balthazar: The Silence

Het Belgische Balthazar heeft in ons land geen introductie meer nodig. Hun drie albums laten overduidelijk een positieve muzikale ontwikkeling zien en de band speelde dan ook al op onze grote festivals en in onze clubzalen. In Amerika is het vanzelfsprekend een stuk moeilijker om voet aan de grond te krijgen. Balthazar toert momenteel door de VS en dropt als extraatje een nieuwe single. ‘The Silence’ is niet te vinden op hun laatste album Thin Walls, maar had daar prima tussen gepast. Het nummer neigt mede door de blazers naar de pop noir kant maar is overduidelijk afkomstig uit de koker van de Belgen. Een tikkeltje lijzig, maar muzikaal welhaast perfect. En dat is dan een nummer dat de plaat niet gehaald heeft. Over perfectionisme gesproken.

James Blake: The Sound Of Silence

Het gebeurt niet vaak dat we een cover opnemen in deze Singles column, maar als we het over James Blake hebben, maak ik graag een uitzondering. Zijn Feist-cover van ‘Limit To Your Love’ betekende zijn grote doorbraak en zijn Joni Mitchell-cover van ‘A Case Of You’ staat zelfs in mijn persoonlijke top tien van mooiste liedjes ooit. Ja, inderdaad, ik zei ‘ooit’! Nu komt de man met de soulvolle stem met een cover van de evergreen ‘The Sound Of Silene’ van Simon & Garfunkel, die hij live speelde op BBC Radio One en opdroeg aan een vriend die afgelopen jaar overleed. Het is knap hoe Blake dicht bij het origineel weet te blijven, maar er tegelijkertijd zijn onmiskenbare eigen minimale synthsausje overheen weet te gooien. Blake komt dichtbij een letterlijke vertolking van ‘het geluid van de stilte’. En die stem. Zo mooi. Die stem fileert zielen. Tot tranen toe geroerd.

Courtney Barnett: Shivers

Nu we toch aan de covers zitten, gooi ik er meteen nog eentje tegenaan. De Australische Courtney Barnett heeft namelijk onlangs een nieuwe single aangekondigd. ‘Boxing Day Revisited’ mag gezien worden als de epiloog op ‘Boxing Day Blues’ afkomstig van haar sterke plaat Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit. Deze nieuwe single zal geproduceerd worden door Jack White en uitkomen via zijn label Third Man Records. De B-kant van die single zal deze cover van ‘Shivers’ zijn, een nummer van de hand van haar landgenoot Roland S. Howard van post-punk collectief The Boys Next Door. Het is een bluesy interpretatie van deze klassieker uit 1979. Barnett heeft het nummer zich echt eigen gemaakt. ‘Boxing Day Revisited’ zal 16 oktober uitkomen.

Christine & The Queens: Jonathan (Ft. Perfume Genius)

In de voetsporen van haar Belgische collega Stromae bestormt Héloïse Letissier met zekere tred het Engelse taalgebied. Deze Française, die we natuurlijk allemaal kennen als Christine & The Queens, zal binnenkort haar debuutalbum – dat wij gelukkig al lang kunnen beluisteren – uitbrengen in de VS. Ter gelegenheid van deze presentatie heeft zij deze nieuwe track opgenomen in samenwerking met Perfume Genius, het alias van de Amerikaanse artiest Mike Hardreas. Dat dit een match made in heaven is moge duidelijk zijn. In de muziek van zowel Christine & The Queens als Perfume Genius spelen seksualiteit en identiteit een grote rol. Beide artiesten ‘spelen’ veelvuldig met een androgyn beeldmerk van zichzelf in hun artwork en liveshows. Het artwork bij dit nummer ‘Jonathan’ is hier exemplarisch voor. Beide artiesten liggen in schijnbaar identieke en neutrale outfit op de grond, maar wanneer je goed kijkt zie je dat Christine mannenschoenen draagt en Perfume Genius juist een vrouwenschoen met hak aanheeft. Een veelbetekenend beeld bij een prachtig nummer.

EL VY: Paul Is Alive

‘Paul Is Alive’ is alweer de derde single afkomstig van het nog uit te komen album Return To The Moon van EL VY, de kakelverse samenwerking tussen Matt Berninger van The National en Brent Knopf van Menomena. Dit laatste nummer is in tegenstelling tot voorgangers ‘Return To the Moon’ en ‘I Am The Man To Be’ wat minder uptempo. Op zijn bekende melancholische wijze zingt Berninger over zijn jeugd in Cincinatti. Het is een nummer over volwassen worden, jezelf ontwikkelen en de angsten die daarbij horen. Return To The Moon komt 30 oktober uit en EL VY speelt op 3 december in een uitverkochte Melkweg.Share |

Gerelateerde artikelen