Recensie: Emergence - Max Cooper in de Melkweg

16 oktober 2015, 14:27 | Jeroen

Gister nam Max Cooper de Melkweg tijdens het Amsterdam Dance Event mee op een audiovisuele trip. De sfeer in het begin is sereen. We horen zachte pianoklanken, er zit zeker een bepaalde spanning in.

Langzaam bouwt hij op naar noise en breaks. Na pak ‘m beet een kwartier brengt Cooper de bekendere deuntjes ten gehore en wordt het geheel wat toegankelijker. Music-wise zit het wel goed; daar twijfelde ik ook geen moment aan.

Ik ben echter naar de Melkweg gekomen voor het visuele gedeelte en dat is fascinerend. Zo lang ik mij kan heugen heb ik een obsessie voor structuren en patronen; herhaling in beeld is schitterend en zo blijkt…Cooper vindt dat ook! Veel van de beelden hebben een wetenschappelijk en wiskundig tintje en ik zie vormen prachtig muteren. Duidelijk is dat Emergence Cooper maandenlange voorbereiding heeft gekost samen met vele muzikanten, visuele artiesten en techneuten.

Het interessante spektakel houdt 1.5 uur aan. Persoonlijk vind ik dat de muziek ondersteunend is aan de beelden. Het is een video project en Cooper brengt dan ook geen stampende technoset. Het lijkt er echter op dat een deel van de ADE bezoekers deze verwachting wel heeft. Binnen no time wordt er dan ook naar mijn idee veel te veel gekletst.

Emergence zit tussen een concert en een clubset in en dat zou mijn gevoel na de show kunnen verklaren; helemaal tot zijn recht is het in deze setting helaas niet gekomen. Gelukkig zijn er ook bezoekers die gebiologeerd opgaan in het audiovisuele feestje en de intieme sfeer van de kleine zaal van de Melkweg weten te waarderen…en dat verdient Emergence ook. Zorg, als je naar de show gaat, dat je vooraan staat voor zo min mogelijk ruis en er klaar voor bent je mee te laten voeren, je zal er geen spijt van krijgen.

Check hier de tourdates.

Trailer:

Clip uit Emergence:Share |

Gerelateerde artikelen