ZUBB BuZz: Conor Oberst

1 september 2016, 09:36 | Jeroen

De Amerikaanse singer-songwriter Conor Oberst komt op 29 januari 2017 terug naar Nederland voor een eenmalige show in het Utrechtse TivoliVredenburg (zaal Hertz). Dit soloconcert volgt na het verschijnen van zijn nieuwe album ‘Ruminations’ op 14 oktober. De kaartverkoop is gister gestart.

Conor is vooral bekend van de indierock band Bright Eyes die hij in 1995 opricht. Tussen toen en 2011 brengt hij met deze groep 9 albums uit. Daarnaast bouwt hij onder zijn eigen naam ook een solo-carrière op, die hij eigenlijk al in 1994 in gang zet. Inmiddels is hij toe aan zijn 10e release Ruminations die min of meer ‘out of the blue’ ontstond.

Over de totstandkoming van dit album vertelt Conor het volgende: I wasn’t expecting to write a record. I honestly wasn’t expecting to do much of anything. Winter in Omaha can have a paralyzing effect on a person but in this case it worked in my favor. I was just staying up late every night playing piano and watching the snow pile up outside the window. Next thing I knew I had burned through all the firewood in the garage and had more than enough songs for a record. I recorded them quick to get them down but then it just felt right to leave them alone.

Gaandeweg krijgen deze liedjes meer vorm en neemt Conor deze op in zijn ARC studio. Binnen 48 uur staat alles erop. Anders dan op zijn eerdere werk en dat van Bright Eyes dat zich kenmerkt door de meervoudige instrumentale lagen, is Ruminations juist een album geworden waarop de Amerikaan, die in 2008 door Rolling Stone wordt uitgeroepen tot ‘Best Songwriter of the Year’, alleen met z’n gitaar, piano en harmonica te horen is.

De liedjes sluiten daarom aan op de ruwe magie en poëzie van zijn vroegere werk waarmee hij z’n eerste bekendheid verwierf. De complexere teksten, en de zorgen en gedachten die hem bezighouden getuigen er echter van dat ze in het heden zijn geschreven.

Het concert in Utrecht is de eerste sinds zijn optreden in 2013 toen hij in Paradiso te zien was. Meer informatie is te vinden op conoroberst.com en tivolivredenburg.nl.Share |

Gerelateerde artikelen