Albumrecensie: Orange Skyline - Things That I Hide

3 februari 2017, 15:00 | Jeroen

De Groningse band Orange Skyline bracht een paar weken geleden hun debuutalbum Things That I Hide uit via Caroline Benelux. Voorafgaand verscheen de goed ontvangen EP An Introduction.

De band heeft zich, naar eigen zeggen, laten inspireren door uiteenlopende bands, van Tame Impala tot Kanye West, van Iggy Pop tot LCD Soundsystem en het moet gezegd worden: dat hoor je terug. Dit album zou je makkelijk in een playlist met Phoenix, Glass Animals, The Whitest Boy Alive en Jungle kunnen plaatsen. In de kern is dit een rock band, maar flinke synth-lagen, schurende gitaren, funky basloopjes, uptempo beats, samples en meerstemmige zang voeren de boventoon en maken de indie rock prettig poppy en dansbaar. De productie van Things That I Hide werd dan ook uitgevoerd door Oscar de Jong van het dj- en producerstrio Kraak & Smaak.

Voorafgaand aan het verschijnen van van dit debuut stond dit viertal na de Popronde en benoeming tot 3FM Serious Talent, al vaak op de Nederlandse podia en was vaak te gast op festivals. Daarnaast waren ze het voorprogramma van Kensington in de Ziggo Dome. Een vliegende start!

De eerste single Sound & Fury en opener van het album geeft een goed beeld van wat gaat komen, een dynamische plaat, afwisselende zang, steeds weer een opbouw naar een climax, waarbij je de confetti kanonnen en stroboscoop a la Tame Impala al ziet knallen. Met Enemy wordt qua tempo een heel klein stapje teruggenomen, maar telkens naar een energieke hoogtepunten gewerkt.

Tekstueel is een een donkere ondertoon te ontdekken, luister maar eens naar Lost, waar All these years I’ve been this void herhaald wordt tot er weer een uitbarsting van geschreeuw, gitaren en drums losbarst, waarbij je eigenlijk een gat in de lucht wilt springen. Dat laatste geldt ook zeker voor Talking Of Michelangelo / Hotel Rooms, dat sterk doet denken aan Phoenix ten tijde van Wolfgang Amadeus Mozart, met een minutenlang muzikaal intermezzo, waarbij de voetjes makkelijk van de vloer zullen komen.

Orange Skyline levert met Things That I Hide een sterk debuut af, dat zich makkelijk kan meten met de internationale conculega’s in het dansbare indy rock genre. Het klinkt soms een beetje zoet, vooral de zang is wat iel, maar de gelaagde, vlotte muziek zorgt ervoor dat het album na flink wat luisterbeurten niet is gaan vervelen.

Tracklist

1. Sound & Fury
2. Enemy
3. Embrace
4. Lost
5. Animals
6. The Showdown
7. Few Knew
8. Talking Of Michelangelo / Hotel Rooms
9. High
10. I Feel FineShare |

Gerelateerde artikelen