Recensie: Ben Harper & Charlie Musselwhite in Paradiso

22 april 2018, 21:18 | Jeroen

Een legende in Paradiso. Dit in het jaar dat ze 50 jaar bestaan. Ben Harper heeft meerdere keren solo in Paradiso gestaan. Nu staat hij er met Charlie Musselwhite. Ze staan er naar aanleiding van het tweede album van de samenwerking No Mercy In This Land.

In 2013 was er al het album Get Up! van de twee muzikanten. Het unieke aan de samenwerking is dat Charlie Musselwhite mondharmonica speelt. Dan met Ben Harper erbij met zijn slide gitaar en een zeldzaam avondje Blues van uitmuntende kwaliteit is het resultaat.

Charlie komt rustig het podium opwandelen in een uitverkocht Paradiso. De man is 74 en gaat rustig zijn gear door voor het optreden. De zaal heeft er duidelijk zin in. Charlie wordt luid toegejuicht. Als Ben het podium betreed gaat de zaal los. Hij laat zich er niet door uit het veld slaan. Rustig gaat hij zitten achter zijn gitaar en zet het eerst nummer, When I Go, in.

Toch wel opmerkelijk dat deze muziek zo wordt ontvangen in de poptempel in Amsterdam. De Blues is niet zo populair zou je zeggen. De aanwezigen laten zien dat de Blues leeft in ons kikkerlandje. Ook de rauwe sound lijkt omarmd te worden. Sommige nummers klinken zelfs als protest songs waar Dylan trots op zou zijn. In deze politiek en economisch zware tijden is het timing van de heren subliem.

Het is opvallend dat de muziek uit de boxen knalt. Wij zoeken onze heil na een aantal nummers dan ook een stukje verder achterin de zaal. Ook het gejuich is soms oorverdovend. Covers als When the Levee Breaks van Led Zepelin en Yer Blues van The Beatles maken dit een oververgetelijk optreden. En de zanger van Simply Red bespeelde de drums :-)

Setlist

01 When I Go
02 Bad Habits
03 The Blues Overtook Me
04 I Ride At Dawn
05 Get Up!
06 I Don’t Believe A Word You Say
07 Movin’ On
08 I’m In I’m Out And I’m Gone
09 Nothing At All
10 Trust You To Dig My Grave
11 Found The One
12 I’m Goin’ Home
13 Blood Side Out
14 When Love Is Not Enough
15 When The Levee Breaks

ENCORE

16 No Mercy In This Land
17 The Bottle Wins Again
18 Long Legged Woman
19 Yer Blues
20 All That Matters NowShare |

Gerelateerde artikelen