Renée's Singles - Week 31

1 augustus 2011, 11:05 | Jeroen

Aangezien het weer al de hele zomer niet achter de huig te houden is, ben ik voor jullie op zoek geweest naar liedjes waarin de zon een beetje schijnt. Het was een onbesuisde expeditie en ik moest er dit weekend dringend even van bijkomen op het enigszins zonnige, doch genadeloos koude Brighton Beach. In een bikini. Er zijn momenten dat je het zomergeluk gewoon keihard moet afdwingen.

Sunny singles deze week: Os Golpes, Tropics, Pete Philly, Fred Lorca, Charles Bradley & The Menahan Street Band en Munk!Os Golpes ft Rui Pregal da Cunha – Vá Lá Senhora (Amor Fúria)

Ik hou van Portugese bassisten die eruit zien als een Engelse dandy. Ik hou van catchy gitaartjes op roffelende drums. Ik hou van zangers die hun overhemd tot aan hun navel open laten hangen en – o, de verrukkelijke horror – kettingen hun blote borst laten sieren. Ik hou van teksten die ik niet kan verstaan en die supercharmant klinken, maar die stiekem misschien wel zeggen: ‘Dame, ga nu eindelijk eens met je dikke derrière naar de keuken en haal bier’. Ik hou ervan dat als dat zo zou zijn, mijn luisterplezier daar in het geheel niet door gehinderd wordt. Ik hou ook van zangers met een raar legerpak aan en een veertjesmuts op hun hoofd. Ik hou van beachboys die met een surfplank door het beeld lopen terwijl in de verste verte geen zee te bekennen is. Ik hou van música tradicional met een eigenwijs geluid. En bovendien en bovenal hou ik van hysterische dansfeestjes in de zon die spontaan tot diep in de nacht doorgaan. Dames en heren, de single van de week: Os Golpes met ‘Và Là Senhora’. Ik hoop dat het u net zo zal bekoren als het mij gedaan heeft.

Tropics – Mouves (Planet Mu)

Het wordt hoog tijd om het eens serieus over Mannen met Baarden te hebben. Een ruige ongeschoren houthakkersstoppel, soit, maar één en ander is nu duidelijk een beetje uit de hand aan het lopen. Ik ben persoonlijk getuige geweest van verscheidene buitensporigheden, met inbegrip van maar niet beperkt tot: vlassige baarden, bossige baarden, sikjes met en zonder snor, baarden met één of meerdere vlechten, woekerende bakkebaarden, Chriet Titulaer revivalbaarden, Ron Jeremy tributesnorren en als pièce de resistance: baarden met een KNOT. Met name mannen die langer dan 3 maanden aan het backpacken zijn dreigen alle esthetisch perspectief te verliezen. Ik kan er niet meer tegen. Mocht je binnenkort een krantenartikel lezen waarin een krankzinnige vrouw met schuimvlokken om de mond op straat baarden te lijf ging met een heggenschaar, dan was ik dat. Desalniettemin heb ik mij niet door het hoge baardengehalte in deze clip laten beïnvloeden en beveel ik van harte deze zalige zomer chillwave aan van Tropics. Er wordt ook lekker lang in gerend met veel plezier en zonder moe te worden, iets wat ik altijd al graag heb gewild maar helaas ver buiten mijn bereik ligt.

Pete Philly – Encore Une Fois (self-release)

Het is misschien wel stil geweest rondom Pete Philly sinds Philly & Perquisite, maar hij heeft heeft zeker niet stilgezeten. Vorig jaar oktober heeft hij via zijn loeistrakke artwork site het project ‘Open Loops’ gelanceerd en op die manier veertien gratis tracks uitgebracht. De beat is de baas op ‘Open Loops’ en ‘Encore une fois’ is daarop geen uitzondering. Ik ben jammer genoeg een beetje late to the party, maar ga vanaf nu mijn leven beteren, want Pete is van plan om dit project te herhalen. Op 3 oktober komt bovendien via Anti Records zijn solodebuut ‘One’ uit, wat mooi op schema is aangezien hij de hele maand oktober door Nederland tourt.

Fred Lorca – Animal Bueno (self-release)

Fred Lorca is geen meneer, het is een project van de Argentijnse en enigszins aparte vogel Christian Dergarabedian. Hij is al sinds 1991 bezig in allerlei collaboraties met noise, sampladelia, improvisatie en meer van dat soort (tot de obscuriteit veroordeelde) dingen. Ik haak daar meestal snel op af, want ik hou van liedjes die ik zonder oordoppen kan luisteren. Maar met Fred Lorca opent hij de deur naar een meer toegankelijke en melodieuze wereld zonder in te boeten aan originaliteit. In ‘Animal Bueno’ komen de experimentele en de populaire goden bij elkaar en maken samen het type zonnige latin synthpop waar je me midden in de nacht voor wakker kan maken. Plus: de clip is enig.

Charles Bradley & The Menahan Street Band – Stay Away (SPIN)


‘Newermind’ is een tribute aan de 20e verjaardag van het album ‘Nevermind’ van Nirvana, door het Amerikaanse magazine SPIN. Het is ook een goocheme marketingtruc van ze, want in ruil voor een thumbs up op Facebook mag je het hele album gratis downloaden. Tenminste, als je in Canada of in de VS woont. Jammer voor ons, maar Youtube weet daar gelukkig wel raad mee. Hierboven de meesterlijk uitgevoerde soulbewerking van ‘Stay Away’ door Charles Bradley & The Menahan Street Band, met daaronder live het origineel van Nirvana.

Full tracklist ‘Newermind’:
01. Smells Like Teen Spirit – Meat Puppets
02. In Bloom – Butch Walker
03. Come As You Are – Midnight Juggernauts
04. Breed – Titus Andronicus
05. Lithium – The Vaselines
06. Polly – Amanda Palmer
07. Territorial Pissings – Surfer Blood
08. Drain You – Foxy Shazam
09. Lounge Act – Jessica Lea Mayfield
10. Stay Away – Charles Bradley and the Menahan Street Band
11. On A Plain – Telekinesis
12. Something In The Way – JEFF the Brotherhood
13. Endless, Nameless – EMA

Munk ft Miss Pollyester – Keep My Secret (Gomma)

Duitse DJ en producer Mathias Modica a.k.a. Munk brengt ons het baanbrekende nieuws dat in cabrio’s rijdende mannen ervan houden om er clandestiene affaires op na te houden (schokkend) en dat vrouwen dat doorgaans niet leuk vinden maar er wel graag intrappen (stuitend). Het klinkt opgewekt, dat dan weer wel.Share |

Gerelateerde artikelen