Once In A Blue Moon preview

24 augustus 2019, 11:56 | Jeroen

Vandaag is het zover het Once in a Blue Moon festival in het Amsterdamse Bos. Na een heerlijke eerste editie is het nu zaak voor het festival om zich te vestigen als een jaarlijks terugkerend fenomeen.

Het weer zit in ier geval erg mee. Strallende zon en geen zuchtje wind. Mijn zonnebrand zit al in de tas en veel water drinken. Ook aan goede optredens geen gebrek zo lijkt het. Ik zet er een paar op een rijtje die ik in ieder geval ga zien vandaag. Veel plezier als je gaat!

Dylan LeBlanc

13:00 – 13:50 / BLUE MOON STAGE
Dylan LeBlanc is afkomstig uit Muscle Shoals, Alabama. Inderdaad, daar waar de bekende gelijknamige en legendarische studio zich bevindt. De muzikaliteit van die omgeving zit ook bij Dylan in zijn DNA. In juni verschijnt zijn vierde album ‘Renegade’, opgenomen met zijn vaste band The Pollies en geproduceerd door Dave Cobb (o.a. Chris Stapleton, Sturgill Simpson en Jason Isbell), en is net als voorganger ‘Cautionary Tale’ een meeslepende luisterervaring. Rijkelijk gevuld met jangly gitaren en emotievolle vocalen, maar met een smaakvol rafelrandje en de nodige branie.

RUSTON KELLY

15:45 – 16:35 / SUGAR MOUNTAIN STAGE
Ruston Kelly kent qua invloeden evenredige delen Kurt Cobain en Townes Van Zandt. Hij voelt zich net zo senang in een Slayer-t-shirt als met een cowboyhoed op. De Amerikaanse folky, wederhelft van Grammy-winnares Kacey Musgraves, kent een tamelijk hobbelig levenspad vol met hoogte- en dieptepunten, een pad dat loopt van South Carolina tot Brussel. Het zijn al deze ervaringen die zijn stijl vervolmaken; een ruwe lappendeken van poëtische folk, een grunge attitude, een countryhart, een americana-geest en rock-energie.

MICHELLE DAVID & THE GOSPEL SESSIONS

17:35 – 18:25 / SUGAR MOUNTAIN STAGE
“Music that feeds the heart and soothes the soul, daar gaat het wat mij betreft over” zegt Michelle David, zangeres van ‘Michelle David & The Gospel Sessions’ wanneer haar gevraagd wordt wat gospel voor haar betekent. Bandlid Onno Smit schetst de ontwikkeling van hun geluid en definieert aan de hand van de drie verschenen albums: “Vol.1 en 2 waren voor ons een zoektocht en een reis naar het vinden de wortels van de muziek waar wij van houden, maar ook naar het vinden van ons geluid, onze stem. Op Vol. 3 hebben we die gevonden. Zowel live als in de studio. Het is onze interpretatie van gospel, gewikkeld in een dekentje van soul, blues, jazz en afrobeat.”

THE WATERBOYS

18:30 – 19:45 / BLUE MOON STAGE
The Waterboys maakten in de jaren tachtig furore met wereldhit ‘The Whole Of The Moon’, afkomstig van het succesalbum ‘This Is The Sea’. Het werd opgenomen nadat voorman en spil van de band Mike Scott was verhuisd van Schotland naar Ierland. De mix van country, gospel en Ierse folk was baanbrekend en nog steeds onderscheidend. Scott ging vervolgens begin jaren negentig solo, maar na de millenniumwisseling ging hij weer spelen onder de naam The Waterboys. Het album ‘Modern Blues’ (2015) werd opgenomen in Nashville – Scott is groot liefhebber van het country-/americanageluid dat daar zijn oorsprong heeft , met hulp van een aantal muzikanten die grote hits uit de Muscle Shoals en Fame-soulperiode hebben ingespeeld, met een flinke dosis soul tot gevolg. In mei 2019 verscheen het nieuwe album ‘Where The Action Is’.

EELS

20:45 – 22:00 / BLUE MOON STAGE
EELS is het nom de plume van Mark Oliver Everett. Shows van deze excentrieke Amerikaan schieten alle kanten uit. De basis vormen zijn melancholische liedjes, maar de uitvoering ervan laten zich niet van tevoren raden; een breekbare akoestische versie of een scheurende rockvariant, of iets er tussenin. Zijn muzikale genialiteit brengt hij voor het voetlicht met soms bizarre humor, wat zijn optredens ook een luchtige kant geeft. Hoe het in Amsterdam ook precies gaat zijn, meeslepend en memorabel wordt het sowieso.Share |

Gerelateerde artikelen