Crossing Border 2019

5 september 2019, 23:39 | Jeroen

Het programma van Crossing Border is bijna compleet. Check de website voor het volledige programma. O.a. Kate Tempest, Hilary Mantel, Thurston Moore en Robert Harris komen naar Crossing Border.

Kate Tempest is een natuurkracht. De Britse zangeres (en schrijfster) is langzaam een genre op zich aan het worden: expressief, verhalend en op een bepaalde manier net zo vernieuwend als traditioneel. Een liefdesbaby van Patti Smith, PJ Harvey en Nick Cave.

Wat te denken van Robert Harris? De Brit is al decennia één van de meest vermaarde thrillerschrijvers op de planeet. Zijn specialiteit is historische feiten koppelen aan loei spannende suspense. Zijn nieuwe boek heet De tweede slaap, verschijnt op 1 oktober en gaat over een danse macabre tussen een pater en een geheimzinnig dorp in de Middeleeuwen.

Ook op het programma: Thurston Moore De voormalige frontman van Sonic Youth heeft met Spirit Counsel een nieuwe plaat in de aanbieding. Verwacht alles wat Thurston zo’n icoon maakt: geweldige gitaren, straffe songs en lekker veel experiment. Ook gaat hij in gesprek over zijn recent verschenen boek met gedichten en songteksten Stereo Sanctity: Lyrics & Poems.

En last maar zeker niet least: Hilary Mantel. Mantel schrijft romans, hedendaagse en historische, ze schrijft korte verhalen en essays. Haar werk is veelvuldig bekroond, onder andere met de Man Booker Prize die ze twee keer heeft gewonnen, een vrij uitzonderlijk feit. Over haar werk en leven wordt momenteel door de BBC een documentaire gemaakt die volgend jaar zal worden uitgezonden bij de publicatie van De spiegel en het licht.’ , het laatste deel van de Cromwell- trilogie waar iedereen reikhalzend naar uitkijkt.

Natuurlijk trekken de grootste namen de meeste aandacht maar er staan ook een aantal rising stars op het programma die de moeite waard zijn om te checken: talentvolle singer-songwriter Billie Marten, EU Prize for Literature winnaar Jan Carson. Aanstormend Italiaans schrijftalent Marco Balzano, Melanie Charles, een multi getalenteerde jazz, soul en experimentele zangeres met haitische roots en zanger Michael Mayo die gewerkt heeft met jazz namen als Herbie Hancock en Wayne Shorter.

Line up

SPOKEN WORD met HARDOP

De tijd dat spoken word als genre obscuur was, ligt gelukkig alweer even achter ons. Spoken word is inmiddels volwassen. Babs Gons is een van de grootste pleitbezorgers geweest van spoken word in Nederland. Wie anders dan zij kon daarom met een bloemlezing komen? Deze zomer verscheen Hardop, met daarin werk van 18 ijzersterke Nederlandse performers.

Wat spoken word nu zo uniek maakt? Gons wijst vooral naar de directe kracht van de performance, waarbij het timbre, de houding en de gezichtsuitdrukking van de dichter een meerwaarde vormen die de meeste poëzie op papier niet kent. Daarbij is spoken word als een familie waarbij altijd een slaapplek en een warme maaltijd te verkrijgen is. Iedereen die een expressief verhaal wil vertellen, die kan meedoen.

Op Crossing Border staan zeven spoken word artists uit de bundel op de planken: Babs Gons zelfs, en ook Sjaan Flikweert, Juan Carlos Goilo, Smita James en Roziena Salihu, Neusa Nena Gomes en Gino van Weenen.

Lees meer

Korting op Crossing Border bij Uit Festival Den Haag

Crossing Border staat ook dit jaar weer traditiegetrouw op de Cultuurmarkt van UIT Festival Den Haag. Op zondag 8 september vindt je ze op het Lange Voorhout. De Crossing Border festivalkrant is dan net verschenen met het complete programma. Uiteraard kun je de krant ophalen bij de stand.

Niet onbelangrijk: tijdens het UIT Festival verkopen ze passe partouts met €10 korting.Share |

Gerelateerde artikelen