Winnaars Edisons Pop 2020

11 februari 2020, 11:00 | Jeroen

Gisteravond zijn de Edisons Pop 2020 uitgereikt in de Gashouder op het terrein van de Westergas in Amsterdam. Willeke Alberti kreeg een Edison voor haar gehele oeuvre. De jury van de Edison heeft grote waardering voor haar grenzeloze veelzijdigheid. In de categorie ‘Pop’ ging de Edison naar Maan en Kensington won bij ‘Rock’. In de categorie ‘Hiphop’ werd Josylvio beloond met een Edison en bij ‘Dance’ was dat Armin van Buuren.

De winnares in de categorie ’Alternative’ was S10. Snelle werd uitgeroepen tot de beste ‘Nieuwkomer’ van 2019. De Edison voor het beste ‘Album’ ging naar Gravel & Dust van Ilse DeLange en Arcade van Duncan Laurence was de beste ‘Song’. De Toppers gingen naar huis met een Edison voor hun album ‘Toppers in Concert 2019’ in de categorie Hollands en Suzan & Freek mochten een Edison ontvangen als winnaars in de categorie ‘Nederlandstalig’. De winnende videoclip van 2019 was Drup van Bizzey ft. Kraantje Pappie, Jonna Fraser & Ramiks en regisseurs Caio Silva, Pepe Favela & Bizzey.

Dit jaar bestaan de Edisons 60 jaar. De presentatie van deze diamanten jubileumeditie was in handen van cabaretier en acteur Najib Amhali en werden de winnaars bekendgemaakt en beeldjes uitgereikt door iconen uit de muziekwereld. Willeke Alberti was een van de uitreikers, zo kon ze naar de Edisons worden gelokt en bleef het winnen van de oeuvreprijs een verrassing voor haar. Frank Boeijen, Dennis van Leeuwen, Rotjoch, Glen Faria, Dinand Woesthoff, Roosmarijn Reijmer, Angela Groothuizen, Jan Smeets, Fabienne de Vries en Dennis Ruyer namen ieder een categorie voor hun rekening.

Foto: Dennis Bouman

WINNAARS EDISON POP 2020

OEUVREPRIJSWILLEKE ALBERTI
Ze hoorde begin jaren zestig tot de eerste generatie tienersterren die de Nederlandse popmuziek voortbracht, samen met onder anderen Rob de Nijs en Anneke Grönloh. Willeke Albert scoorde hits met nummers als Norman, Spiegelbeeld, Mijn Dagboek en Morgen Ben Ik De Bruid, stuk voor stuk liedjes die perfect toegesneden waren op haar soepele, heldere en vooral herkenbare stemgeluid. Nummers die ook decennia later niet meer weg te denken zijn uit ons collectieve muzikale erfgoed.

POPMAAN – 2019 SINGLE RELEASES
Deze songs laten een eigen en meer stabiele sound horen waar het vorige repertoire soms wat ongericht leek. Vooral nu de liedjes tekstueel meer diepgang hebben is een heel eigen geluid gevonden. Songs als Zo Kan Het Dus Ook en vooral Ze Huilt Maar Ze Lacht maken indruk. Dit eigen geluid is een belofte voor de toekomst en maakt nieuwsgierig naar meer.

ROCKKENSINGTONTIME
Op zoek naar nieuw impulsen gaat de band naar Canada en werkt daar met gelauwerde technici. Het resultaat is een album dat enerzijds heel herkenbaar Kensington is, maar waarop de band toch nieuwe wegen durft te verkennen. Zoals met meer persoonlijke teksten, met het indringende Uncharted als een van de voorbeelden. Het album biedt ook een grotere muzikale variatie, de gepatenteerde stadionsound wordt regelmatig verlaten voor een meer organische aanpak.

HIPHOPJOSYLVIOGIMMA
Op zijn vierde album bewijst hij wederom dat hij nog steeds vloeiend vloeit over de meest aanstekelijke tracks. Hij levert heel veel ‘zoetigheid voor je oren’ met tracks als Gimma, Vroeger en Waarom Zoeken Naar Liefde.

DANCEARMIN VAN BUURENBALANCE
Dit zevende studioalbum blinkt uit in veelzijdigheid en voelt als een muzikaal geheel, waar de liefde voor het maken van diversiteit in dance, met onverwachte wendingen en samenwerkingen, vanaf spat.

ALTERNATIVE – S10 – SNOWSNIPER
Snowsniper is krachtig en delicaat tegelijk, vurig en ijskoud op hetzelfde moment. S10 toont zich met haar debuutalbum een uitzonderlijk talent op zowel muzikaal als tekstueel vlak, terwijl ze op een compleet authentieke manier theatrale invloeden met hiphop mixt..

NIEUWKOMERSNELLEVIERENTWINTIG
Dit brok talent met échte liedjes is meer dan alleen een hype. Het woord ‘nieuwkomer’ staat op zijn voorhoofd geschreven. En achterop staat ‘blijvertje’!

HOLLANDS – DE TOPPERSTOPPERS IN CONCERT 2019
De jury heeft al langer waardering en bewondering voor dit bijzondere muziek evenement en juist ook voor de registratie ervan.

NEDERLANDSTALIGSUZAN & FREEKGEDEELD DOOR ONS
Suzan Stortelder en Freek Rikkering leveren daarop ijzersterke tracks af zoals Mag ik Daar Even Stil Bij Staan en herbevestigen hiermee hun kunnen. Met een vanzelfsprekendheid en ogenschijnlijk gemak alsof ze er altijd al waren.

VIDEOCLIPBIZZEY FT. KRAANTJE PAPPIE, JONNA FRASER & RAMIKS / REGISSEUR: CAIO SILVA, PEPE FAVELA & BIZZEYDRUP
De styling en visagie zijn van hoog niveau, het is een kwestie van tijd voordat Bizzey in zijn eigen film op het witte doek verschijnt.

SONGDUNCAN LAURENCEARCADE
Het succes van het stijlvolle en prachtige geproduceerde en zelf gecomponeerde Arcade reikt tot ver over onze grenzen en lijkt slechts het begin van nog veel meer moois.

ALBUMILSE DELANGEGRAVEL & DUST
Ilse DeLange bracht in 2019 met Gravel & Dust haar meest pure en oprechte album uit. Bij het luisteren van Gravel & Dust hoor je dat dit is wat Ilse DeLange moet doen: country liedjes maken. Ze ademt het genre, dit is waarmee ze op haar best is en dat is terug te horen in elke track.

DE VAKJURY

De prestigieuze prijzen gaan naar producties van bijzondere kwaliteit en worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft de jury een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. De winnaars zijn bekendgemaakt op 10 februari.

Naast voorzitter Menno de Boer (Radio 538) bestaat de jury uit: Daniel Dekker (Radio2), Wilbert Mutsaers (Spotify Benelux), Robert Haagsma (muziekjournalist), Fernando Halman (FunX), Max van Bossé (Paradiso) en Sophie Keyzer (Qmusic).

EDISON

De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt al sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden uitgereikt in het klassieke, jazz en popgenre. De prijs, bestaande uit een bronzen beeldje van beeldhouwer Pieter d’Hont, is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Grammy Award.



Share |

Gerelateerde artikelen