Nieuw album: Benedict - You Can Tell Me Nothing That I Should

13 februari 2020, 13:01 | Jeroen

Op eigen kracht wist Benedict airplay te genereren op Radio 2 en 3FM. Op 28 februari verschijnt zijn lang bevochten debuutalbum You Can Tell Me Nothing That I Should.

Geen haastig samenraapsel maar een diep persoonlijk, uit meer dan 40 uitgewerkte demo’s, zorgvuldig samengesteld sonisch boekwerk met 10 songs. Tussen de regels door proef je ingrediënten van bands als The National, Tindersticks, Nick Cave en Radiohead.

De zang klinkt moeiteloos mompelend over een donkere piano, aangevuld door sierlijke, rijk georkestreerde blaas -en strijkersarrangementen op een bed van steady drums en op zijn tijd hectische synthesizers. Benedict is het muzikale pseudoniem van Martijn Smits. Onbezorgdheid werd hem al vroeg ontnomen toen hij in zijntienerjaren in het Brabantse dorp Someren werd neergestoken. Op het verkeerde moment, op de verkeerde plaats werd hij onbedoeld het doelwit van agressie.

Martijn verhuisde naar Amsterdam en werkte lange tijd in alles dat met podium, toneel of theater te maken had. Alles… als hij maar niet zelf hoefde te schrijven. Totdat het niet langer ging, vertelt Martijn: “Fuck die shit, ik ga het zelf doen! Ik was geloof ik 29. Ik heb mijn baan opgezegd en ben op een zolder gaan zitten om liedjes te maken. Ik kon er geen zak van, maar dat besef kwam pas veel later.”

Obsessief

Obsessief focuste Martijn zich op de muziek. Alle keuzes die hij maakte richtten zich op het maken van zijn eerste album. Meer schrijven. Meer oefenen. Hij verloor zijn vriendin maar ontmoette ook veel nieuwe mensen. “Ik zocht naar samenwerkingen maar dat draaide steeds op niets uit. Ik wist wel wat ik wilde, maar ik kon het niet uitleggen. Ik had niet de kennis om het in het juiste vocabulaire te onderbouwen”. Dit veranderde toen hij multi instrumentalist Mart Jeninga (Celine Cairo/ HAEVN/Iris Hond) ontmoette waarmee hij zich enkele dagen terugtrok om demo’s uit te werken. Na een jaar werd producer Pieter Vonk gevraagd voor het project en hij drukte een duidelijke stempel op het aankomende album. De steekpartijen de stuk gelopen liefde zijn de belangrijkste thema’s op het album.

In Mistaken For gaat het over de bewuste nacht zelf, in When We Were Young over de moeilijke periode daarna. In You’ve Lost Me Before bezingt hij familiebanden die ondanks alles toch niet knappen en in Talk ing ‘bout Roses over de bitterzoete liefde van een man die gelukkig is met een vrouw maar zich toch de vraag stelt. Wat als….? Het debuutalbum van Benedict ‘You Can Tell Me Nothing That I Should’ verschijnt op 28 februari en wordt gepresenteerd in het Zonnehuis te Amsterdam. Een diep persoonlijk verhaal, dat melancholisch aanvoelt, maar waar hoop gloort aan de horizon.Share |

Gerelateerde artikelen