Nieuw album: Luka - First Steps of Letting Go

4 september 2020, 11:57 | Jeroen

Als er iets is wat geboren artiesten onderscheidt van hen die alleen maar bekendheid nastreven, is het de bijna roekeloos te noemen drang naar creatieve vernieuwing. Het is niet de makkelijkste weg die zij kiezen, maar wel veruit de meest interessante en oprechte. Wie de carrière van Lisa Lukaszczyk bekijkt, kan niet anders dan concluderen dat zij zo’n authentiek talent is dat haar eigen muzikale universum aan het schapen is. Geboren in Kaapstad en wonend en werkend vanuit Rotterdam, timmert de singer-songwriter al geruime tijd onder de naam Luka aan de weg.

De EP ‘Welcome, Generation Everything’ zette haar in 2018 op de kaart, de spraakmakende optredens als duo met drummer Joost Wesseling deden de rest. Optredens in zalen en op festivals door heel Europa volgden. Onderwijl bleek het in de alsmaar voortdenderende (muziek)wereld lastig om niet te worden verzwolgen door wat sommigen ‘succes’ noemen. “We leven in een tijd waar alles meetbaar is en definiëren ons succes op basis van cijfers. Iedereen lijkt vooral bezig te zijn met hoe ze gezien worden, in plaats van te delen hoe ze zich echt voelen. De beslissing om op de rem te trappen en hier niet meer in mee te gaan, is letterlijk de basis voor wat uiteindelijk ‘First Steps Of Letting Go’ is geworden.”

Verstilde elektronica richting pakkende indiepop

Albumopener ‘Lost Today/Found Tomorrow’ is vanuit die gedachte bijna een pamflet te noemen voor het proces van het loslaten. “Mijn generatie is opgevoed met de illusie van een maakbaar leven. ‘Als je maar hard genoeg werkt, kan je alles bereiken en worden.’ Het resultaat is enerzijds dat een burn-out op jonge leeftijd al heel normaal wordt gevonden. Zelf heb ik daar ook mee te kampen gehad. Anderzijds is iedereen zo bezig met het nastreven van doelen, dat we vergeten in het nu te leven. Terwijl het zo waardevol is om te leven in het moment, te genieten van het avontuur van het niet weten wat er gaat gebeuren.” Zo avontuurlijk laat het album zich ook beluisteren. ‘First Steps Of Letting Go’, geproduceerd door Wannes Salomé (Klangstof), laveert van verstilde elektronica richting pakkende indiepop en slaat tussendoor allerlei spannende muzikale zijstraatjes in. Nummers veranderen van gedaante naar mate ze vorderen. In een wereld die gedreven lijkt te worden door losse tracks op playlists, zit de kracht van het albumdebuut van Luka in het volledig ondergaan van de tien liedjes. Stuk voor stuk kunnen ze goed op zichzelf staan, maar als geheel wint het werk op ‘First Steps Of Letting Go’ alleen maar aan kracht. De zelfreflectie van de uitvoerende, fungeert op het albumdebuut van Luka als een spiegel voor de luisteraar.Share |

Gerelateerde artikelen