Nieuw album: Daniel Trakell - Warning Bell

4 oktober 2020, 15:08 | Jeroen

Daniel Trakell is een indiefolk rockartiest uit Melbourne, Australië. Zijn stijl wordt gekenmerkt door pianopop invloeden uit de jaren ‘70 en double tracking vocals, en roept vergelijkingen op met artiesten als Elliott Smith, Fleet Foxes en het vroege werk van Bon Iver.

Warning Bell is het debuutalbum van de Australische artiest. Tijdens de opnames van het album werd Daniel geïnspireerd door artiesten als Elliott Smith, Neil Young, Whitney, Kurt Vile, Bahamas, Big Thief, The Beatles en Andy Shauf.

Samen met zijn vaste producer en goede vriend Josh Barber (Gretta Ray, Gotye, Archie Roach), ging Daniel naar Nashville waar ze de helft van het album opnamen in de Alex the Great Studios (Bob Evans, Missy Higgins). De tweede helft van ‘Warning Bell’ kwam tot stand na een nieuw platencontract bij het Zweedse label Dumont Dumont, waarna hij de opnames afrondde in de The Aviary Studio in Melbourne.

Van het album zijn tot nu toe de singles ‘Turnaround’, ‘Widom/Boredom’, ‘Let Me Be’ en ‘Come To’ uitgekomen. Samen zijn de singles goed voor bijna 750.000 Spotify streams.

‘Let Me Be’ was te horen in een aflevering van de hit-serie ‘Better Things’ van FX Networks/ Hulu/ HBO. Voor ‘Turnaround’ en ‘Let Me Be’ nam Daniel live-video’s op in het prachtige Warburton Valley, een uur buiten Melbourne. Warburton staat bekend om de kristalheldere Yarra-rivier en verschillende indrukwekkende trails.

Na het winnen van een wedstrijd van de Australische nationale omroep Triple J in 2016 waarna hij een videoclip mocht maken, bracht Daniel het jaar daarop zijn debuut-EP uit. De video voor het titelnummer ‘Paradise’ beleefde de première via Rolling Stone Australia.

‘Warning Bell’ komt uit via Dumont Dumont, het label achter onder andere Sean Christopher, ViVii, Charlie Cunningham en RY X. Beluister het album via de verschillende platforms

Website Daniel Trakell
Facebook Daniel Trakell

Warning Bell – Track by Track door Daniel Trakell

1. Wisdom/Boredom
Dit is één van mijn favoriete nummers op het album. Het gaat over de levensveranderende beslissingen die gepaard gaan met ouder worden. Keuzes die in de eerste instantie alledaags lijken, kunnen de loop van ons leven volledig veranderen terwijl supermoeilijke beslissingen uiteindelijk weinig invloed blijken te hebben. Vaak hebben we pas achteraf de wijsheid om onze beslissingen te kunnen beoordelen.

2. Turnaround
De tekst van ‘Turnaround’ gaat over de tijd nemen om dingen te verwerken, zodat je de kracht hebt om na een tegenslag op te staan en door te gaan. Meer specifiek gaat het over de echtscheiding van mijn ouders. Mijn vader bleef alleen in ons oude familiehuis wonen nadat mijn moeder verhuisde. Ik zag hoe moeilijk hij het daarmee had, en ik herinner mij het verdriet, de hulpeloosheid en de schuld die ik voelde als ik terugging naar mijn geboorteplaats om hem te bezoeken.

3. Let Me Be
‘Let Me Be’ is een nummer dat de luisteraar omhult met warmte en rijke muzikaliteit. Het is een liedje over achterop raken, opbranden en even pas op de plaats moeten maken. Josh Barber produceerde de single in de Alex the Great Studios in Nashville, waar hij de basis van het nummer (zang, akoestische gitaar en contrabas) live opnam rond één microfoon in één take.

4. Oh Love
Dit was het eerste nummer dat ik schreef voor mijn soloproject, net nadat mijn laatste band uit elkaar ging. Het was de eerste keer dat ik serieus nadacht om iets onder mijn eigen naam uit te brengen. Ik hou echt van het relaxte, weemoedige gevoel van de albumversie waarop aan het einde ook de achtergrondzang van WILSN te horen is.

5. Come To
‘Come To’ was één van de laatste nummers die ik voor het album schreef. Ik sleutelde aan de tekst tot en met het opnemen van de zang, dus ik heb er geen zware betekenis aan gegeven. De woorden staan open voor interpretatie. Muzikaal gezien geeft ‘Come To’ mij het gevoel alsof ik door de woestijn rijd, ik hou van het relaxte, ontspannen karakter van het liedje.

6. Warning Bell
Alweer één van mijn favorieten. De tekst gaat het over het negeren van alarmbellen, van een relatie die niet goed loopt, of zelfs de catastrofale klimaatverandering . Over het uitstellen van moeilijke gesprekken in de hoop dat de dingen zichzelf oplossen, voordat uiteindelijk alles om ons heen instort.

7. Me + You
Ik denk dat ‘Me + You’ gaat over het betreuren van levenskeuzes die een langdurige relatie in de weg staan. Het gaat over iemand die terugkijkt op zijn leven, herinneringen ophaalt en zich afvraagt waar de jaren zijn gebleven, en terugdenkt aan de mensen die hij wegduwde.

8. Start Again
Dit liedje gaat over twee kanten van dezelfde medaille; hoe elke dag kan voelen als een kans om opnieuw te beginnen of als weer een eentonige dag die we moeten doorstaan. ‘Start Again’ is een beetje optimistisch, maar het heeft ook een zwaardere laag.

9. Love Waltz
Dit nummer onderzoekt het idee dat je niet volledig in staat bent om van iemand anders te houden zonder eerst jezelf te leren accepteren. Een muzikale referentie tijdens deze opname was Andy Shauf, die ik onlangs voor het eerst hoorde. Ik had niet eerder overwogen om klarinet te spelen in één van mijn sololiedjes, maar toen ik hoorde hoe Andy de klarinet gebruikt, werd ik geïnspireerd om dat ook te doen.

10. So Long
‘So Long’ was het nummer dat ik speelde op de begrafenis van mijn vader. Ik schreef het terwijl hij tegen kanker vocht. Toen hij in remissie was, leek het alsof alles goed zou komen. Maar de ziekte kwam terug, en kort daarna overleed hij. Ik schrijf over het algemeen mijn songteksten niet bewust, pas nadat hij stierf besefte ik dat ik aan het schrijven was om alles te verwerken.Share |

Gerelateerde artikelen