Nominaties Edison Pop

18 februari 2021, 10:13 | Jeroen

Normaliter zouden de Edisons Pop al begin februari zijn uitgereikt. Door het welbekende virus en de daarbij behorende maatregelen was dat nu helaas niet mogelijk. De Edison Stichting wil echter niet voorbij gaan aan de muziekreleases van 2020 en reikt daarom de Edison beeldjes eind maart uit. De jury, onder meestemmend voorzitterschap van Wilbert Mutsaers, heeft de inzendingen beoordeeld en daar zijn drie nominaties per categorie uit voortgekomen. De genomineerden zijn Akwasi, André Hazes, Bilal Wahib, Boef, Davina Michelle, DI-RECT, Dinand, Eefje de Visser, Emma Heesters, Jason Waterfalls, Kevin, Lijpe, Lucas & Steve, Martin Garrix, MEROL, Miss Montreal, Nana Adjoa, Racoon, Rob de Nijs, S10, Sevdaliza, Snelle, Sophie Straat, Tabitha, Tiësto, Tino Martin, Typhoon en Yssi SB.

Welke van deze gevestigde artiesten en nieuwkomers uiteindelijk met een Edison naar huis gaan wordt eind maart bekendgemaakt. Hoe en waar blijft nog even een verrassing.

Gisteravond en vanochtend zijn de nominaties per categorie bekendgemaakt bij De Barry Paf Show (100%NL), RTL Boulevard, 3voor12Radio met Sagid Carter (3FM), ANP, KINKSTART met Michiel Veenstra (Kink), Sanders Vriendenteam (3FM), De 538 Ochtendshow met Frank Dane (Radio538), Jan-Willem Start Op (Radio2), Start met Fernando (NPO FunX), De Ochtendshow met Emilie Sleven (NPO SterrenNL) en Joost Burger (Slam!).

De vakjury

De prestigieuze prijzen gaan naar producties van bijzondere kwaliteit en worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft de jury een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld.

Naast voorzitter Wilbert Mutsaers (Spotify Benelux) bestaat de jury uit Daniel Dekker (NPO Radio 5/MAX), Fernando Halman (FunX), Hester Carvalho (NRC), Max van Bossé (Melkweg), Nils Brokerhof (Radio 538) en Sophie Keyzer (Qmusic).

Edison

De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt al sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden uitgereikt in het klassieke, jazz en popgenre. De prijs, bestaande uit een bronzen beeldje van beeldhouwer Pieter d’Hont, is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Grammy Award, de Duitse Echo Award en de Franse Victoire.

Nominaties Edison Pop 2021

CATEGORIE POP

Davina Michelle – my own world
De hooggespannen verwachtingen gewekt door haar succes bij “De Beste Zangers” en haar liedjes met Marco Borsato en Armin van Buuren, worden ingelost met Michelle’s debuutalbum my own world. Catchy popsongs afgewisseld met powerballads van internationale allure laten horen dat Davina’s mogelijkheden zich niet hoeven te beperken tot Nederland. Ook zonder covers behoort ze tot de top van de Nederlandse popmuziek.

Snelle – 2020 single releases
Snelle bracht in 2020 geen album uit, maar drukte toch zijn stempel op de popmuziek. In de samenwerkingen met Suzan & Freek en Ronnie Flex laat Snelle zijn veelzijdigheid zien. Maar ook solo, met nummers als ‘Thuis’ en ‘Smoorverliefd’ weet hij met zijn stem en woorden heel Nederland te raken. In 2020 heeft Snelle laten zien een vaste waarde in de Nederlandse muziek te zijn.

Tabitha – Hallo met mij
Met haar debuutalbum Hallo met mij maakt Tabitha, die ooit begon met r&b en hiphop, definitief de overstap naar de popmuziek. Op dit album komt goed naar voren wat een exceptionele songwriter en zangeres Tabitha is. Dankzij haar unieke stemgeluid gemixt met haar oprechte en fijnzinnige teksten, klinkt iedere song onmiskenbaar als Tabitha.

CATEGORIE ROCK

DI-RECT – Wild Hearts
Sommige bands laten zich eigenlijk in geen categorie plaatsen, hun liefde voor de meest uiteenlopende genres spreekt uit hun muziek. DI-RECT is al ruim twintig jaar een onvervalste rockband, maar de Hagenezen flirten er ook met Wild Hearts weer lustig op los vol pop, disco, soul en funk. En tussen alle gitaren, synthesizers en blazers is daar, als een oase van rust, de hit ‘Soldier On’.

Dinand – 2020 single releases
Vijf jaar geleden werd de basis gelegd voor het nieuwe solowerk van Dinand Woesthoff. Hij nam demo’s op met alles dat in zijn hoofd zat en in 2020 kwam de rommelende vulkaan tot eruptie. Met het hypnotiserende ‘Whatever Comes For Me’, het imponerende ‘Can You Hear Me’ en het gevoelige ‘You’ll Never Know’ laat Dinand horen dat hij nog altijd van alle markten thuis is.

Jason Waterfalls – pillars
De Utrechtse band Jason Waterfalls slaat op de EP pillars bruggen tussen meerdere genres. Het gaat op en neer, van energieke metal naar donkere electropop, maar centraal staan altijd de ijzersterke liedjes.

CATEGORIE HIPHOP

Boef – Allemaal een Droom
Op zijn nieuwste album Allemaal een Droom laat Boef, een van de succesvolste Nederlandse rappers, vaker zijn gevoelige kant horen: hij beschrijft hoe hij zich voelt na een gebroken relatie en rapt openlijk over verdriet dat hij zijn moeder soms aandeed.
We krijgen een kijkje in het muzikale dagboek van Boef. Een dagboek dat streamingrecords verbrak.

Kevin – Animal Stories
Kevin, een van de topspelers van de Nederlandse rapscene, schittert op zijn nieuwe album Animal Stories als een muzikale kameleon. Hij schakelt snel tussen een keihard rapcouplet, verrassend melodieuze bruggetjes en een aanstekelijk zangrefrein. Nummers als ‘Als Ik Je Niet Zie’, ‘Breekbaar’ en ‘Bad People’ laten je niet meer los.

Lijpe – Dagboek
Op zijn album Dagboek kijkt Lijpe terug op zijn bewogen jeugd. Als rapper is hij extreem beeldend met zijn teksten; Lijpe is een geniale verhalenverteller die spreekt vanuit zijn hart. Dagboek is persoonlijk, hard en compact en Lijpe’s verhaal is té boeiend om anderen het te laten onderbreken. Daar laat je niet iemand anders in schrijven.

CATEGORIE DANCE

Lucas & Steve – Letters To Remember
Middenin een pandemie besloten Lucas & Steve dat hun debuutalbum ondanks alles feestelijk moest worden geïntroduceerd, en dat deden ze dit najaar stijlvol met een coronaproof drive-infeest. Met Letters To Remember bewijst het Limburgse duo dat ze als geen ander sterke popliedjes en catchy melodieën ineen kunnen vouwen.

Martin Garrix – 2020 single releases
Martin Garrix voelt feilloos aan welke sound de dance-muziek nodig heeft, en maakt zich dat geluid eigen zonder daarbij aan eigenheid in te boeten. In 2020 combineerde hij op tracks als ‘Drown’ en ‘Higher Ground’ melancholische mannenstemmen met opzwepende drops, maar met de alias Ytram bewees hij ook goed uit de voeten te kunnen met diepere tech-house.

Tiësto – The London Sessions
Al ruim twintig jaar is Tiësto een muzikale kameleon. Geïnspireerd door de muziek en de dance scene uit Londen vestigde hij zich een tijd in de Engelse hoofdstad en nam daar The London Sessions op met Britse sterren als Becky Hill, Mabel en Rita Ora. In het najaar van 2020 verraste Tiësto vriend en vijand met een iets donkerder geluid toen hij de wereldhit ‘The Business’ uitbracht.

CATEGORIE ALTERNATIVE

Eefje de Visser – Bitterzoet
Voor Eefje de Visser was 2020 zowel frustrerend als geslaagd, waarschijnlijk. Haar vierde album werd een sensatie, haar optredens bleken prachtig gechoreografeerd, en ze maakte een verrassende film ter vervanging van concerten. Met Bitterzoet werd ze de Koningin van de jaarlijstjes.

S10 – Vlinders
De twintigjarige S10 breidt haar mogelijkheden uit. Begonnen als rapper met intens persoonlijke teksten, is ze op haar album Vlinders een volwaardige zangeres geworden. Begeleid door de sluimerende elektronica van vaste producer Sim Fane, legt S10 haar ziel bloot, soms weifelend, soms vastberaden.

Sevdaliza – Shabrang
‘Let down your guard’, vraagt Sevdaliza in een van haar liedjes. De Iraans-Nederlandse zangeres schrijft, arrangeert en produceert, en schept zo een eigen wereld uit klank. Haar persoonlijk leven wordt getoonzet op eruptieve ontmoetingen van jazzy drums, klaterende piano en strijkers, als omlijsting van haar licht geschaafde zangpartijen. Wij zijn weerloos.

CATEGORIE NIEUWKOMER

Bilal Wahib – Tigers
Bilal Wahib heeft al een Gouden Kalf, een Shooting Star Award en een nummer-1-hit gescoord. Hij schitterde al als acteur in de hitserie Mocro Maffia, en hij bestormde afgelopen jaar de hitlijsten met de aanstekelijke single ‘Tigers’. Volgens Spotify wordt hij in 72 landen beluisterd. Door corona heeft Bilal meer tijd om muziek te maken, we kijken uit naar zijn debuutalbum.

Nana Adjoa – Big Dreaming Ants
De getalenteerde zangeres en multi-instrumentalist Nana Adjoa hypnotiseert je met haar melancholische indiepop vol poëtische teksten en spannende laagjes.

Haar muziek krijgt nu al positieve reacties in de Verenigde Staten. De plaat Big Dreaming Ants werd besproken in de Wall Street Journal Magazine en in muziekmagazine The Fader.

Yssi SB – Nooit Gedacht
Yssi SB, uit Almere, dropte afgelopen december zijn langverwachte debuut-EP Nooit Gedacht. De tien nummers op de EP bieden een heerlijke mix van Yssi’s melodische sound en harde beats: precies zoals je van deze nieuwkomer kon verwachten. Je gaat nog veel zoets voor je oren krijgen de komende tijd van deze getalenteerde artiest.

CATEGORIE HOLLANDS

André Hazes – Thuis
Het turbulente leven van André Hazes was de ultieme inspiratie voor dit album. Alle facetten van zijn leven komen in de songs aan bod en daarmee werd Thuis zijn meest persoonlijke album tot nu toe. De openheid in teksten en onderwerpen zijn herkenbaar voor een groot publiek. En, ook fijn, alles loopt tóch goed af.

Sophie Straat – ’T is niet mijn schuld
Deze EP met 5 liedjes doet vooral verlangen naar meer. Straat zingt principiële smartlappen vol actualiteit tegen woningnood, racisme en seksisme. Frustratie en humor komen in de songs samen maar de boodschap is uiteindelijk serieus. Origineel en puur in zijn soort.

Tino Martin – Voor Iedereen
Met dit album, met maar liefst 17 songs die vooral emotie en blijheid laten horen, markeert Martin zijn succes bij een steeds breder publiek. Voor Iedereen is live met een grote band in de studio opgenomen, hierdoor is de dynamiek hoorbaar en is er sprake van een hedendaagse sound.

CATEGORIE NEDERLANDSTALIG

Emma Heesters – 2020 single releases
Het YouTube kanaal van Emma Heesters telt inmiddels meer dan 3 miljoen abonnees. Aanvankelijk was ze zangeres van covers, maar ook haar eigen songs hebben een hoogstaande kwaliteit. De samenwerkingen met Bilal Wahib, Kris Kross Amsterdam en Tino Martin leveren bovendien een eigentijds en nieuw Nederlandstalig geluid op.

Miss Montreal – 2020 single releases
Sanne Hans schrijft ook in het Nederlands prachtige liedjes. Aanvankelijk ondersteund door een aantal uitverkochte theaterprogramma’s leek de aanloop naar de eigen taallang te duren, maar het resultaat is uiteindelijk indrukwekkend. Hans’ krachtige en overtuigende stem past volledig bij deze songs.

Rob de Nijs – ’t Is Mooi Geweest
Het laatste album van Rob de Nijs. Na een loopbaan van 57 jaar is dit het slotakkoord. De stem van de 77-jarige De Nijs klinkt in de songs intens en doorleefd maar nog altijd goed. De persoonlijke teksten, soms over zijn eigen gezondheid, zorgen voor een extra emotionele lading. De Nijs zingt met overtuiging en raakt de luisteraar.

CATEGORIE VIDEOCLIP

Akwasi – Extase
REGISSEUR: Florian Joahn
Ver voor de dood van George Floyd en de daarop volgende anti-racisme protesten maakten Akwasi samen met Florian Joahn de indringende videoclip voor ‘Extase’, waarin xenophobie en een racistisch klassensysteem worden bestreden. ‘Extase’ is een oogstrelend en krachtig document van deze tijd, waarin de beelden de sterke inhoudelijke boodschap onderstrepen.

André Hazes – Een Doodgewone Man
REGISSEUR: Cas Lebbink
Een videoclip die lijkt op een speelfilm, die ontroert en de verhaallijn van de song op grandioze wijze ondersteunt. In ‘Een Doodgewone Man’ wordt door regisseur Cas Lebbink en André Hazes een heftig onderwerp op een mooie en respectvolle manier verteld. Aan deze mini-film is veel vakmanschap, liefde en aandacht besteed.

MEROL – knaldrang
REGISSEUR: Ruby Cruden
In de videoclip van ‘knaldrang’ maakten Merel Baldé (MEROL) en Ruby Cruden op ludieke wijze gebruik van de coronapandemie. In acht leegstaande clubs in Amsterdam maakten zij een ode aan de nacht, die nu tot stilstaan is gebracht. Met weinig middelen maar veel creativiteit creëerden zij een mooi beeld van deze roerige tijden.

CATEGORIE SONG

Bilal Wahib – Tigers
2020 was het jaar van Bilal Wahib! Dit 22-jarige talent, als acteur bekend van Mocro Maffia, had afgelopen zomer een dikke hit met ‘Tigers’. Iedereen, jong én oud, zong en danste mee. ‘Tigers’ heeft een grappige tekst en een sprankelend ritme waar iedereen vrolijk van wordt.

DI-RECT – Soldier On
Bij sommige liedjes weet je direct: dit is een klassieker. ‘Soldier On’ is zo’n nummer. Deze prachtige song verscheen in het voorjaar en groeide uit tot de nationale soundtrack van de coronacrisis. Doorzetten en jezelf blijven! Dát is de boodschap die bij iedereen aankomt, recht in het hart.

Racoon – Het is al laat toch
Deze band heeft al veel mooie liedjes op hun naam staan. ‘Het is al laat toch’ is een schitterend vervolg op hun eerste Nederlandstalige uitstapje ‘Oceaan’. De tekst is raak, de luisteraar kan zich erin verplaatsen en herkent de boodschap. De directheid waarmee Bart het zingt doet je luisteren en genieten.

CATEGORIE ALBUM

Eefje de Visser – Bitterzoet
Elektronische, gelaagde artpop met zacht-dwingende teksten, gevat in bedwelmende liedjes. Bitterzoet is een wervelend genoegen, een roes, een droom met nu en dan duistere neigingen. De Visser liet genres versmelten en de Nederlandse taal floreren. Zo werd Bitterzoet een experimenteel en tegelijk toegankelijk album, dat een groot succes werd bij zowel het publiek als de critici.

Kevin – Animal Stories
De Rotterdamse ‘slowflowanimal’, zoals zijn bijnaam luidt, behaalde hits en succes met zijn vierde album dat ondanks de medewerking van meerdere producers tóch één verhalende stijl kreeg. Goed verstaanbaar rapt hij over liefde en het nachtleven en is soms zelfs ontroerend, zoals in ‘Als Ik Je Niet Zie’.

Typhoon – Lichthuis
Typhoon creëerde voor Lichthuis een muzikaal feest, vol schetterende blazers en abrupte wendingen in nummers als ‘Botoman’ en ‘Alles Is Gezegend’. Maar hoe vrolijk en lichtvoetig ook, Typhoon doet confronterende uitspraken over zwart zijn en over eenzaamheid. Toch wint uiteindelijk de liefde in zijn uitbundigste vorm in bijvoorbeeld ‘Aanzoek’.Share |

Gerelateerde artikelen