Sngle: King Gizzard & The Lizard Wizard - Pleura

18 februari 2021, 19:17 | Jeroen

King Gizzard & The Lizard Wizard kondigt opvolgalbum aan met single Pleura.

King Gizzard & The Lizard Wizard kondigt de komst van een opvolgalbum aan. De zeskoppige band brengt tegelijkertijd een nieuwe single uit, genaamd Pleura. L.W. verschijnt op 26 februari, is vanaf nu beschikbaar voor pre-save/pre-order en telt, net als de voorganger K.G., tien nummers. Op het zeventiende album in tien jaar tijd staan de eerder uitgebrachte singles If Not Now, Then When? en O.N.E.

Ruim tien jaar lang werkte de band in een moordend tempo aan nieuwe nummers die. De pandemie dwong de band ertoe om zoals frontman Stu Mackenzie het verwoordt, “de hersenen te resetten en uit te zoeken hoe we iets anders kunnen doen”. Het resulteerde in twee albums die een stapje verdergaan dan voorgaande releases. In hun zoektocht naar ‘de noten tussen de noten’ – door middel van o.a. Turkse snaarinstrumenten – ontdekte de band een muzikaal palet dat verder reikt dan westerse rock.

In november van vorig jaar bracht de band het album K.G uit, evenals het live-album Live In S.F. ’16. Het nieuwe album dient als de directe opvolger van K.G., maar kan ook gezien worden als een op zichzelf staand werk. Toch wordt er hier en daar geknipoogd naar de vorige plaat. L.W. eindigt bijvoorbeeld met hetzelfde nummer waarmee K.G. opent. In het eerdere werk van de Australiërs zijn er soortgelijke patronen ingebed: het bejubelde, hard-riffende album Nonagon Infinity uit 2016 was als een Möbiusband die zich eindeloos herhaalde.

De videoclip van Pleura – waarin je een recente livesessie vanuit de studio terugziet – werd geregisseerd door John Angus Stewart, die ook de concertfilm Chunky Shrapnel uit 2020 regisseerde.Share |

Gerelateerde artikelen