Edison Pop 2021

28 maart 2021, 21:06 | Jeroen

Zaterdag zijn de Edisons Pop 2021 winnaars bekendgemaakt tijdens de uitzending van Matthijs Gaat Door die geheel in het teken stond van Edison Pop. Twee Edisons voor de Haagse band DI-RECT, hun album Wild Hearts werd door de jury tot winnaar verkozen in de categorie ‘Rock’ en hun single ‘Soldier On’ in de categorie ‘Song’. Ook twee Edisons voor Eefje de Visser, haar album Bitterzoet viel in de smaak bij de jury en leverde haar winst op in de categorieën ‘Alternative’ en ‘Album’.

In de categorie ‘Pop’ is de Edison voor Davina Michelle voor my own world en Kevin won bij ‘Hiphop’ met Animal Stories. Het dance duo Lucas & Steve wisten met hun album Letters To Remember de jury te bekoren in de categorie ‘Dance’. In het Hollandse segment was Sophie Straat met haar album ’T is niet mijn schuld de favoriet en in de categorie ‘Nederlandstalig’ ging de eer naar Rob de Nijs voor ’t Is Mooi Geweest. De Edison in de categorie ‘Videoclip’ gaat naar ‘Extase’ van Akwasi, geregisseerd door Florian Joahn.

_Beeld: BrunoPress, Patrick van Emst.

Eerder deze week waren in het geheim de Edisons al uitgereikt op de locatie waar normaliter Edison Pop zou hebben plaatsgevonden. Eric Corton verraste de winnaars op ludieke wijze in een lege Gashouder op het terrein van de Westergas in Amsterdam met hun Edison. Daar werd ook het rapduo Willem ‘Willy’ de Bruin en Twan ‘Big2’ van Steenhoven – The Opposites – verrast met een Edison voor hun gehele oeuvre.

Voor de buitenwereld was het vanavond de eer aan Matthijs van Nieuwkerk om te vertellen wie de winnaars zijn. Door alle strikte coronamaatregelen was het niet mogelijk alle winnaars van dit jaar live aanwezig te hebben in de studio, maar allen kwamen aan bod. DI-RECT, Eefje de Visser, Davina Michelle en Sophie Straat openden de show samen met de Sven Hammond Big Band met het nummer Lust For Life van Iggy Pop. Later in het programma zong Willeke Alberti als eerbetoon aan Rob de Nijs het nummer ‘Eeuwig Jong’ in het vast terugkomende item van de talkshow ‘Forever Young’.

WINNAARS EDISON POP 2021

POPDAVINA MICHELLE – MY OWN WORLD
Catchy en kundig geproduceerde popsongs afgewisseld met powerballads van internationale allure laten horen dat Davina’s mogelijkheden zich niet hoeven te beperken tot Nederland. Davina beschikt over een uitmuntende zangtechniek en zorgt dat elk nummer op een andere manier bij de luisteraar binnenkomt. Op een uiterst geraffineerde manier vertaalt ze op dit album een scala aan emoties, terwijl de boodschap altijd krachtig en empowering blijft.

ROCK – DI-RECTWILD HEARTS
Veel artiesten zijn genre-overstijgend, maar deze band maakt het wel heel bont. Als een goede wijn is hun muziek na ruim twintig jaar rijping nog steeds fris en fruitig en was het bouquet het afgelopen jaar gelaagder dan ooit. Tertiaire aroma’s van rock, pop, disco, soul en funk stijgen op zodra je de kurk uit hun nieuwste album trekt.

HIPHOPKEVINANIMAL STORIES
Het album Animal Stories is beestachtig goed. Met vele muzikale juwelen die in het gehoor blijven schitteren. Kevin windt er geen doekjes om, spreekt zijn gedachtes uit in teksten en neemt je direct mee in zijn wereld met liedjes als ‘Beautiful Life’, ’Heimwee’ en ’Gordelweg’. Kevin maakt de emoties aan alle kanten voelbaar door zijn stemgebruik in toon, maar vooral door het slim inzetten van die (trage) slow flow. Kevin is een artiest die zeker nog veel in petto heeft.

DANCELUCAS & STEVELETTERS TO REMEMBER
De winnaars van de Edison in de categorie ‘Dance’ 2020 zijn de koningen van de dancepop en de reden dat je de vraag kunt stellen: is dance niet stiekem de nieuwe pop? Als geen ander combineren deze twee vrolijke producers uit Limburg sterke popliedjes en catchy melodieën. Het resulteerde in een jaar waarin het duo de ene na de andere radiohit scoorde.

ALTERNATIVEEEFJE DE VISSERBITTERZOET
Op de grens, op het kruispunt, of het snijvlak van stijlen – hoe je het ook noemt, De Visser is er geweest. In haar zoektocht naar autonomie en muzikale oorspronkelijkheid laat ze geen optie onbenut. Dat leverde vier mooie albums op, met Bitterzoet (2020) als voorlopig hoogtepunt. Eefje de Visser wil een groot publiek bereiken én is compromisloos. Het is een gouden combinatie en daarom gaat de Edison in de categorie ‘Alternative’ dit jaar naar Eefje de Visser.

HOLLANDSSOPHIE STRAAT – ’T IS NIET MIJN SCHULD
De pure smartlappen, gezongen met een dik aangezet Amsterdams accent, zijn doorspekt met humor, maar hebben ook een serieuze boodschap. De jury prijst de actualiteit en urgentie. De songs gaan o.a. over woningnood, racisme en seksisme. Door muziek luisteren mensen beter naar een boodschap en protest. Daarnaast maakt door dit album een nieuwe generatie kennis met de traditionele smartlap, onderdeel van de Nederlandse cultuur.

NEDERLANDSTALIGROB DE NIJS – ’T IS MOOI GEWEEST
Hij begon als idool, maar met de jaren gleed het uiterlijk vertoon van hem af en bleef de muziek. Op dit album wint zijn stem aan zeggingskracht en klinkt het intens, doorleefd en nog altijd zeer goed. De teksten zijn als altijd persoonlijk en zorgen voor een extra emotionele lading, soms gaan de verhalen in zijn songs over zijn gezondheid. Met teksten van Belinda Meuldijk, Han Kooreneef, Daniël Lohues, Paskal Jakobsen en de muzikale supervisie van Frank Jansen raken deze songs de luisteraar meer dan ooit.

VIDEOCLIPAKWASIEXTASE / REGISSEUR: FLORIAN JOAHN
Ruim voor de dood van George Floyd en de daaropvolgende anti-racisme-protesten, maakte Akwasi samen met regisseur Florian Joahn de indringende videoclip voor ‘Extase’, die xenofobie en een racistisch klassensysteem bestrijdt. ‘Extase’ is een oogstrelend en krachtig document van deze tijd, waarin de beelden de sterke inhoudelijke boodschap onderstrepen. Met het honoreren van de Edison voor beste ‘Videoclip’ voor ‘Extase’ wil de jury de boodschap van de makers onderstrepen: “ga met elkaar in gesprek en luister naar elkaar, óók over moeilijke onderwerpen; het is nu tijd voor de volgende fase”.

SONG – DI-RECTSOLDIER ON
Bij sommige liedjes weet je dírect: dit wordt een klassieker. Dit nummer is er zo één. Een track die niet gaat vervelen, waarvan je weet dat je kinderen het later ook gaan kennen en mee zullen zingen. Je weet dat de radio het blijft draaien tot het tot de klassiekers behoort. Hier zijn we nog lang niet van af en dat is terecht. Dit is een track die elke keer opnieuw kippenvel geeft en de tijd voor 3 minuten en 49 seconden even stil laat staan.

ALBUMEEFJE DE VISSERBITTERZOET
Op dit, haar vierde album, creëerde ze een indrukwekkend eigen universum van klank en taal. Ze nodigt de luisteraar uit in haar elektronische cocon, tussen romige synthesizerwolken en haar omfloerste zangstem. De liedjes zijn niet altijd lieflijk, in sommige sluimert een muzikale dreiging. In ‘Kom Op’ en ‘Stilstand’ rollen elektronische dance-beats binnen, om vervolgens weer weg te sterven.

OEUVREPRIJSTHE OPPOSITES
De muzikale wegen van deze twee pioniers waren de afgelopen zeventien jaar vol spannende bochten en afslagen, maar het vizier bleef altijd op scherp. Hedonistisch met een scherpe bite, pure vreugde met soms een donkere ondertoon, vaak recht in het gezicht, tekstueel geregeld opzettelijk ‘dom en lomp’ en op andere momenten juist persoonlijk, gevoelig en introspectief.

De vakjury

De prestigieuze prijzen gaan naar producties van bijzondere kwaliteit en worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft de jury een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. De winnaars zijn bekendgemaakt op 27 maart.

Naast voorzitter Wilbert Mutsaers (Spotify Benelux) bestaat de jury uit: Daniel Dekker (NPO Radio 5/MAX), Fernando Halman (FunX), Hester Carvalho (NRC), Max van Bossé (Melkweg), Nils Brokerhof (Radio 538) en Sophie Keyzer (Qmusic).

Edison

De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt al sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden uitgereikt in het klassieke, jazz en popgenre. De prijs, bestaande uit een bronzen beeldje van beeldhouwer Pieter d’Hont, is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Grammy Award.Share |

Gerelateerde artikelen