Single: Bonnie "Prince" Billy en broeder Dieleman - Love is the first law / There are worms in your circle

8 april 2021, 21:57 | Jeroen

In 2015 tourden broeder Dieleman en Bonnie “Prince” Billy samen door Nederland met unieke onversterkte optredens in kleine kerkjes. De samenwerking kreeg verder vorm in een 7 inch single waarop ze elkaars werk coverden, Bonnie in het Engels, en Tonnie in het Zeeuws Vlaamse streekdialect.

Nu, 6 jaar later, is er een vervolg. Tijdens de lockdown stuurden de twee muzikanten elkaar een titel voor een lied waar ze vervolgens mee aan de slag gingen. Bonnie “Prince” Billy schreef ‘Love is the first Law’ (naar een tekst van Jan Huissoon, de 19e eeuwse volksartiest die we kennen uit het werk van broeder Dieleman) en broeder Dieleman schreef ‘There are worms in your circle, there are wolves’. Broeder Dieleman verwierf tijdens de lockdown de vaardigheid om papieren knipkunst te maken. Zo maakte hij het artwork waarop we Jan de Prentenknipper, een marskramer, een leurder, zien, onderweg met zijn koopwaar zoals muzikanten dat op dit moment niet kunnen.

De 7 inch single is opgenomen in Louisville, Los Angeles, Chicago, Utrecht en Melbourne en bevat een verscheidenheid aan internationale muzikanten. Van Jim White (Dirty Three) tot Peter Slager (Bløf). ‘Love is the first law’ is gearrangeerd door Emmett Kelley, die al lang met Bonnie samenwerkt. Het nummer begint aarzelend, maar legt al snel de onrust bloot die ons gegrepen houdt in deze tijd. Broeder Dieleman kent het oeuvre van Bonnie “Prince” Billy maar al te goed en de woorden van

‘There are wolves’ zijn Oldham dan ook op het lijf geschreven. De banjo van broeder Dieleman lijkt zichzelf bijna te vergalopperen, maar alles valt toch samen, wat laat zien wat een fantastische zanger Oldham is.

Met deze tweede single van Bonnie en Dieleman begint er iets van een traditie te ontstaan. De twee muzikanten sloten een pact om meer singles uit te brengen in de toekomst, wanneer het juiste moment er weer is, en dat zal altijd iets zijn om naar uit te kijken.

De 7 inch komt uit op vrijdag 21 mei.Share |

Gerelateerde artikelen