Video: Splinter - Plastic Rose

7 augustus 2021, 21:00 | Jeroen

De gloednieuwe fascinerende video Plastic Rose van de nieuwe Nederlandse rockgroep Splinter kent een even ijzersterke als verontrustende plotwending. Nee, we gaan hier niet weggeven welke Lynchiaanse afslag de video – starring de Belgische actrice en theatermaker Silke Becu (bekend van onder meer de ‘Crimi Clowns’ films) – halverwege neemt.

Plastic Rose is de muzikaal verrassende (want: radiofähige) opvolger van Brand New Future, de 1e single die zes weken geleden werd uitgebracht. Beide tracks staan op Splinters aankomend debuutalbum Filthy Pleasures dat op vrijdag 3 september zal verschijnen via het vorig jaar opgerichte ROBOTOR RECORDS, het Berlijnse platenlabel dat gerund wordt door de psychedelische hardrock band KADAVAR (DE).

Filthy Pleasures bestaat voor plusminus 100% uit onversneden (punk)energie. Verwacht rock ‘n roll met 60’s, 70’s en 80’s invloeden en een manisch orgeltje; een frisse stijl; lichtvoetig; terug naar de (vroege) punk attitude van bijvoorbeeld Blondie, The Stooges – maar ook van Turbonegro.

Play with honey and your fingers will get sticky, no matter how hard you try to avoid that. ‘Plastic Rose’ is about the swirl of lust, pretention, masks on and off, and eventual satisfaction and fulfillment. All that wrapped in a song that is as catchy and sweet as the game of love itself.
[Frontman Douwe Truijens van Splinter]

SPLINTER

Bandleden en hun vorige bands
Douwe Truijens- zang (Death Alley, Gewapend Beton)
Sander Bus – gitaar (Death Alley)
Gert-Jan Gutman – toetsen (Birth of Joy)
Barry van Esbroek – drums (Vanderbuyst)

Bio

Met een vrachtwagen aan muzikale bagage op zak besloten Douwe, Sander, Gert-Jan en Barry een band te vormen waar een nieuwe, kakelfrisse punkenergie vanaf moest spatten. Met hun vorige bands – Death Alley, Birth of Joy en Vanderbuyst – hadden ze alle vier over de wereld getoerd met zwaarder werk. Met Splinter moet het pure plezier en de dansbaarheid juist weer centraal staan. ‘Birth of Death’ was de naam van de gezamenlijke afscheidstour van Birth of Joy en Death Alley, die in 2019 in een uitverkocht Paradiso eindigde. De dood van de twee bands zou echter een paar maanden later juist tot de geboorte van iets nieuws leiden. Samen met drummer Barry (van de in 2015 gestopte hardrockband Vanderbuyst), begonnen zanger Douwe, gitarist Sander (Death Alley) en toetsenist Gert-Jan (Birth of Joy) de nieuwe super rockgroep Splinter.

“Het belangrijkste voor ons was dat we weer de volle energie en directheid in onze muziek wilden,” vertelt Douwe. Die energie vertaalt zich in opruiende nummers die je meteen begrijpt en goed in het gehoor liggen, ook al is de muziek een mix van stijlen die historisch gezien misschien wel heel erg vloeken. Op z’n kortst gezegd: Splinter staat voor dansbare rock, mét een Hammond-orgel.

Gert-Jan over het Hammond-orgel: “Dat ding is ooit uitgevonden als goedkoop alternatief voor kerken die geen pijporgel konden betalen. Helaas ging de opstandige rotjeugd ermee vandoor om rock ‘n’ roll te maken. Vet toch, dat instrument is inherent tegendraads. Precies waar wij ons als band goed bij voelen.”

De band ziet zichzelf liever als onderdeel van die opstandige rotjeugd dan van de grijze, gevestigde orde, met alle voorspelbare venues en muziek die daarbinnen worden aangeboden. Het liefst wil Splinter al die mensen en groepjes die met hun eigen alternatieve dingen bezig zijn verenigen. Dat klinkt als een serieuze ambitie, en dat is het misschien ook, maar uiteindelijk gaat het simpelweg om een hele hoop onvervalste energie, die mensen bij elkaar brengt. En dat is waar deze band van aan elkaar hangt.

Die energie zorgde er, samen met het muzikantschap, ook voor dat er na twee dagen in de studio per ongeluk een volledig album op de plank lag. Het idee was om in die twee dagen één single op te nemen. “De opnames gingen achteloos soepel,” herinnert Sander zich. “Zo keek iedereen elkaar schouderophalend aan na de eerste take van het nummer Brand New Future’’ , aangezien er eigenlijk niet echt reden was om een tweede take op te nemen.”

Website van de band.
Debuutalbum ‘Filthy Pleasures’ uit op vrijdag 3 september via platenlabel ROBOTOR RECORDS

h2.SHOWS (MET ROCKBAND SLOPER)

3/9/2021: Gebr. De Nobel Leiden – RELEASE SHOW!
11/9/2021: Rock Monsieur Hamont (BE)
18/9/2021: Hrieps 2021 Grijpskerke
21/10/2021: TivoliVredenburg Utrecht
22/10/2021: De Pul Uden
23/10/2021: 013 Tilburg
24/10/2021: Doornroosje Nijmegen
26/10/2021: Melkweg Amsterdam
28/10/2021: Bosuil Weert
29/10/2021: Muziekgieterij Maastricht
30/10/2021: Burgerweeshuis Deventer
31/10/2021: Poorthuis Peer (BE)
3/11/2021: AB Brussel (BE)
5/11/2021: Metropool Enschede
7/11/2021: Paard Den Haag
11/11/2021: Vera Groningen
13/11/2021: Gebouw T Bergen op ZoomShare |

Gerelateerde artikelen