Video: Iguana Death Cult - Future Monuments

9 maart 2022, 09:54 | Jeroen

De Rotterdamse band Iguana Death Cult brengt vandaag de nieuwe single Future Monuments uit. Volgende week, op 15 maart, zal een 7” verschijnen met daarop ook het nummer Artificial Afterlife. Beide nummers werden in de PAF! studio met Marcel Fakkers opgenomen. De 7” zal via het Rotterdamse label Spazz Records uitkomen en digitaal via het Amerikaanse label Innovative Leisure.

Begin 2020 leek alles voor de wind te gaan voor Iguana Death Cult. Het tweede album Nude Casino was verschenen via Innovative Leisure en kreeg lovende kritieken, een volle festivalzomer stond op de planning met aanvullend een Amerikaanse tour van 7 weken. Tot de pandemie roet in het eten gooide. “Toen de pandemie begon heeft het een tijd geduurd voor we onszelf konden motiveren weer muziek te gaan maken. Na onszelf het creatieve vacuüm uit te hebben getrokken, zijn we op zoek gegaan naar een voortzetting van onze muzikale identiteit.” – aldus gitarist Tobias Opschoor.

Future Monuments en Artificial Afterlife zijn de eerste nummers waarbij toetsenist/percussionist Jimmy de Kok actief betrokken werd bij het schrijfproces sinds zijn toetreden tot de band in 2019. Deze inmenging heeft er voor gezorgd dat in beide nummers synthesizer partijen intensief aanwezig zijn, wat voor de band nieuw is.

De nieuwe single Future Monuments gaat over de vraag wie onze toekomstige helden zullen zijn en hoe lang het weer duurt voor hun standbeelden worden afgebroken. Frontman Jeroen Reek voegt toe: “In een wereld die zo gepolariseerd is als deze, is dit met geen mogelijkheid te zeggen. Er zijn veel valse, maar toch overtuigende ‘messiassen’ die hun weg prediken in de hoofde van mensen die op zoek zijn naar antwoorden. Op zoek naar iets om aan vast te houden in deze voor velen verwarrende tijd. Het is moeilijk om niet ten prooi te vallen aan deze charlatans en om het kaf van het koren te scheiden als het gaat om het kiezen van onze leiders. Dit baart ons zorgen. We hebben dit nummer groots en heroïsch laten klinken, zodat het voelt als een echt epos.”

De videoclip gaat over de drang om te transcenderen en een erfenis na te laten. Waarom worden we niet allemaal een portret? Waarom zeggen we niet allemaal onze baan op en volgen we onze dromen? Waarom worden we niet allemaal een standbeeld? Het vergt lef om het wiel waarin we leven te stoppen. Ondanks de velden aan beton, zien we niet verder dan één blok. Misschien wordt het tijd dat we allen terug de bossen in gaan. – zegt Hector Garcia Martin, die de clip maakte. Bekijk de video hieronder.

Iguana Death Cult doet in maart een aantal shows in Frankrijk. België en Nederland zullen nog heel even moeten wachten tot de band weer live te zien is.Share |

Gerelateerde artikelen