Video: Brett Newski - Seek Asylum from Myself

14 maart 2022, 11:21 | Jeroen

Alternatieve songwriter illustrator podcaster BRETT NEWSKI uit Milwaukee, USA, pakt zijn mentale gezondheid op geheel eigen wijze aan. Zo is ook terug te horen in nieuwe single Seek Asylum from Myself die vandaag verschenen is. De single is een opvolger van het recente boek en album It’s Hard To Be A Person: Defeating Anxiety, Surviving the World, and Having More Fun.

Voor fans van: Nada Surf, Car Seat Headrest, Weezer

In april/mei is Brett op tour in Europa:

29.04.2022 | Willemeen, Arnhem (i.s.m. Luxor Live)
30.04.2022 | Metropool, Enschede
13.05.2022 | De Meester, Almere
25.05.2022 | Hedon, Zwolle

Foto: Sebastian Madej

“Seizoensgebonden depressies wegen zwaar,” aldus Newski. Zijn ‘Grunge Lite’ is het genre bij uitstek om je hoofd mee leeg te maken. Nieuwe single Seek Asylum from Myself – geschreven in zijn ’02 Toyota genaamd Dennis (naar zijn opa Dennis) – behandelt innerlijke strijd en het vinden van de balans tussen medicatie en het simpelweg uitzitten van de storm.

Een groot problem in de Instagramcultuur van vandaag de dag is dat mensen zich schuldig voelen over somber of verdrietig zijn. Feit blijft dat het heel normaal is om je soms somber te voelen, het is onderdeel van het menszijn. “It’s ok to be sad. It’s ok to be angry. No need to feel guilty, person.”

“Zoals je hart je kan aanvallen, kan je brein dat ook” zo zegt Newski, wiens recente boek It’s Hard To Be A Person tips geeft voor ‘mental health boosts’ maar ook de draak steekt met zijn eigen angsten en onzekerheden.

In werkelijkheid doen we ons 99% van onze “zorgen” zelf en onnodig aan. Zoals Newski bestempeld aan het einde van de song: “most of my worries are actually just comedy.”

BRETT NEWSKI

Een 90’s kid pur sang die al ruim 1400 concerten op alle continenten behalve Alaska speelde. Hij deelde het podium al met artiesten als Courtney Barnett, Pixies en Violent Femmes, terwijl hij aandacht ontving van media als Billboard, Rolling Stone en NPR.

In de meest recente muziek roept Newski op om de strijd aan te gaan met welke verwoestende krachten we ook op ons pad kunnen treffen. Van persoonlijke worstelingen met giftige relaties, laag zelfvertrouwen, eenzaamheid en apathie tot de wereldwijde problemen van vandaag de dag: de slijtage van face-to-face menselijk contact, de vernietiging van de planeet en de ontelbare vormen waarop onze verslaving aan sociale media deze problemen alleen maar vergroot. Depressies en sociale angststoornissen breken hoogterecords, en velen dan wel niet de meesten van ons moeten strijden om ons optimisme te behouden.

BRETT NEWSKI gaat zowel het gesprek als de strijd aan, zowel in zijn muziek als daarbuiten. Zo is mentale gezondheid het onderwerp van zijn eerste boek It’s Hard To Be A Person en komt het onderwerp regelmatig terug in zijn podcast Dirt From The Road, waarin recentelijk o.a. Frank Turner, Nada Surf en The Lumineers te gast waren om het onderwerp te bespreken.Share |

Gerelateerde artikelen