Nieuwe album: Walter Martin - The Bear

7 april 2022, 21:51 | Jeroen

Op 25 maart heeft geliefde songwriter, multi-instrumentalist en mede-oprichter van The Walkmen Walter Martin zijn nieuwe album The Bear uitgebracht op zijn eigen label Ile Flottante Music. Het is alweer het zesde album sinds hij een klein decennium geleden zijn solo-pad insloeg. The Bear is een aangrijpende collectie van autobiografische story-songs die Martin beschrijft als “the kind of album I’ve been building towards for my entire career.”

Tegelijk met het album heeft Martin de officiële video voor “Hunters In The Snow” uitgebracht. De opener van het album zet direct de toon van The Bear. Martin beweegt zich voort van scène naar scène, alsof hij langs een serie schilderijen in een museum wandelt. Over de video zegt Martin: “‘Hunters In The Snow’ takes place in the snowy northern landscapes of my dreams. A city boy’s pastoral fantasy of hunters and horses, death and decay, getting lost in the storm, and longing for home.”

Het album werd tijdens de koude, kille winter van afgelopen jaar geschreven in een 19e-eeuws schoolgebouw in upstate New York dat Martin ombouwde tot studio, maar The Bear bestaat desondanks uit een onverwacht warme en uitnodigende collectie nummers. Een collectie die gefocust is op persoonlijke groei, familie en de kracht van menselijke connecties. De songs zijn teder en innemend, met weidse arrangementen gecentreerd rondom subtiele elektrische gitaren en de romantische pianopartijen van de voor een Oscar genomineerde Minari-componist Emile Mosseri. Martins eigenzinnige vocals zijn al net zo beminnelijk, gebracht met de losse haast achteloze houding van een oude vriend die simpelweg verheugd is om je te zien.

The Bear is, net als veel van Martins catalogus, tot de nok gevuld met levendige beeldspraak die wordt aangedreven door een aanstekelijke liefde voor taal. Op dit album laten de teksten overigens meer over aan de verbeelding dan voorheen; Martin stapt weg van directe narratieve vormen om ruimte te maken voor meer abstracte en intuïtieve stromen van bewustzijn. Het vormt een mengelmoes van diepgaande persoonlijke reflecties en momentopnames, als een op de vloer verspreid fotoalbum vertelt het in één beeld duizenden verhalen tegelijk.

Naast Mosseri werkt Martin op The Bear samen met een all-star groep muzikanten, onder wie gitarist Harrison Whitford (Phoebe Bridgers, Matt Berninger), drummer Josh Adams (Beck, Devendra Banhart), Eric D. Johnson (Bonny Light Horseman), frequente samenwerkingspartner Josh Kaufman (Bonny Light Horseman, Hiss Golden Messenger, The National), en toetsenist/producer Sam Kassirer (Josh Ritter, Craig Finn) die het album ook gemixt heeft. Het resultaat balanceert op de kunstzinnige draad tussen de intimiteit van folk en klassieke verfijndheid, terwijl het leven, dood en alles daar tussenin overdenkt. “I don’t think I’ve had the nerve to be this honest, this autobiographical before,” vertelt Martin. “But more than anything I’ve ever written, these songs explain who I am and why I make this stuff.”

Onder de hoogtepunten van het album valt onder andere titeltrack “The Bear,” dat met de nodige humor en real-life details een verhaal vertelt over het verleden, heden en de toekomst. Het werd o.a. opgepakt door Brooklyn Vegan, Under The Radar, en Stereogum dat benadrukt: “Ever since the Walkmen embarked on their hiatus, several of the band’s members have had prolific solo careers. But none of them have churned out music at quite the pace as Walter Martin.” Andere uitblinkers zijn: “Easter,” een somber haast ongemakkelijke song die Flood Magazine “a melancholy reflection on the past” noemt; “Baseball Diamonds,” het eerste nummer dat werd geschreven voor The Bear; en “Hiram Hollow,” een walsende tune die speelt met Amerikaanse folk-tradities terwijl het worstelt met de pijn van het afscheid nemen van een geliefde.

Tracklist:

01) Hunters in the Snow
02) First Voices
03) New Green
04) Baseball Diamonds
05) The Bear
06) Hiram Hollow
07) Easter
08) Not My Mother
09) The Crow Symbolizes Love
10) The Song is Never DoneShare |

Gerelateerde artikelen